Į Vilniaus gatves išriedėjo gyvūnų gerovę skleidžiantis transportas

  • Teksto dydis:

Spalio 18 dieną į Vilniaus miesto gatves išriedėjo augintinių nuotraukomis puoštas troleibusas, netrukus kursuoti pradės ir spalvingai apklijuotas autobusas – tokios transporto priemonės miestiečių akis džiugins iki pat birželio. Šia socialine akcija norima atkreipti dėmesį į gyvūnų sveikatą ir gerovę, bei raginama paženklinti savo keturkojus mikroschemomis.

Gyvūnų gerovei stiprinti skirtą socialinį projektą įgyvendina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) drauge su Vilniaus – draugiško augintiniams miesto – savivaldybe ir viešąjį transportą sostinėje valdančia bendrove „Vilniaus viešasis transportas“. Pirmadienį keleiviai buvo pakviesti į pirmąjį reisą.

„Šis socialinis projektas kasdieną primins vilniečiams ir sostinės svečiams ne vien apie augintinių ženklinimą, ši procedūra privaloma auginantiems katę, šunį ar šešką, bet ir tai, kaip svarbu visapusiškai rūpintis gyvūnų gerove. Atsakingas gyvūnų auginimas ir jų priežiūra yra labai svarbus prioritetas, todėl šis projektas, kaip ir kitos mūsų įgyvendinamos socialinės iniciatyvos, kartu skirtas ir 2022-iems, Gyvūnų gerovės metams, įprasminti. Kviečiu visus bendromis jėgomis Lietuvoje kurti gyvūnų gerovei palankią, saugią ir jaukią aplinką, būti tikrais gyvūnų draugais ne tik tam skirtomis progomis, bet kasdien ir visada”, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Į gatves išriedantys troleibusas ir autobusas važinės populiariais sostinės maršrutais – nuo Saulėtekio į stotį ir po Vilniaus centrą, bei kvies suženklinti gyvūnus augintinius, kad šiems, jei pasimestų, paklystų ar vagystės atveju, būtų lengviau sugrįžti namo pas tikruosius šeimininkus.

„Labai džiaugiamės galėdami prisidėti prie socialinės akcijos, kuri atkreipia dėmesį į gyvūnų gerovę, jų sveikatą bei priežiūrą. Todėl atsižvelgdami į šio projekto svarbą tūkstančiams sostinės gyventojų siekiame skleisti aukščiausius gyvūnų gerovės standartus“, – sako UAB „Vilniaus viešasis transportas“ direktorius Darius Aleknavičius.

Viešojo transporto ekranuose demonstruojamais vaizdo klipais, siužetais socialinėje medijoje, televizijoje bei radijuje gyventojams norima priminti, kad įsigydami šunį, katę ar šešką, jie turi įsitikinti, kad jis paženklintas mikroschema. Tuo tarpu laikantys augintinį seniau, jeigu tuo dar nepasirūpino, jį turi paženklinti – tam liko laiko kiek daugiau nei pusmetis. Augintojai kviečiami nelaukti iki paskutinės minutės ir tuo pasirūpinti jau dabar. Ženklinimo pasalugų teikėjus galima lengvai rasti svetainėje www.pazenklinkmane.lt, kurią sukūrė Gyvūnų apsaugos ir teisių organizacija kartu su VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos”, Žemės ūkio ministerija bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Draugiško augintiniams troleibuso ir autobuso keleiviams bus primenama ne vien apie ženklinimo ir augintinio registravimo svarbą, bet ir ką reikia žinoti dar tik planuojant įsigyti gyvūną ar priglausti iš prieglaudos. Informuojama, kur kreiptis pastebėjus neprižiūrimą, paklydusį, skriaudžiamą ir kenčiantį gyvūną, kam pranešti apie įtariamas kitas neleistinas veiklas su gyvūnais, kas vėliau gali negįžtamai paveikti tolesnę jų sveikatą. Labai svarbu nenusigręžti ir nelikti abejingais silpnesniems.

Su keleiviais bus dalinamasi informacija ir apie tai, kaip su gyvūnais reikia keliauti viešuoju transportu, kad autobusu ar troleibusu vežamas gyvūnas netrikdytų kitų keleivių. Bus primenama ir kaip tinkamai elgtis su gyvūnais viešosiose erdvėse. Pastebima, jog po karantino augintinių mieste padaugėjo, tuo pačiu institucijos sulaukia ir didesnio kiekio nusiskundimų dėl gyvūnų keliamo triukšmo iš kaimynų, nes augintiniai neretai ilgam paliekami namuose vieni.

Kiekvieną keliaujantį šiuo troleibusu ar autobusu, taip pat ir neseniai paženklinusius savo šunį, katę ar šešką mikroschema kviečiame visą ateinantį mėnesį pasidalinti užfiksuotomis nuotraukomis socialiniuose tinkluose naudojant grotažymę #gyvūnųgerovė ir laimėti VMVT prizus.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių