Kaltinamiesiems įžūlia afera gresia finansinis nukraujavimas

Finansinę aferą V.Kudirkos progimnazijoje narpliojančiame Kauno apygardos teisme pasiūlytos bausmės buvusiai įstaigos vyriausiajai buhalterei, šios sutuoktiniui ir įstaigos direktorei.

Parazitavo pusantrų metų?

"Kauno diena" rašė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba, atlikusi ikiteisminį šios skandalingos bylos tyrimą, nustatė, kad buvusi progimnazijos vyriausioji buhalterė Renata Glavickienė su savo sutuoktiniu Aidu apgaule pasisavino daugiau kaip 55 tūkst. eurų.

Už šiuos pinigus jie pirko įvairias prekes asmeninėms reikmėms. Ši nusikalstama veika vyko nuo 2013-ųjų rugpjūčio iki 2014-ųjų pabaigos.

Renata ir Aidas Glavickai

Teisėsaugininkų duomenimis, bylon sugulusių įvykių metu R. ir A.Glavickai statėsi namą Vaišvydavoje.

Aukštąjį magistro išsilavinimą turinti R.Glavickienė kaltinama organizavusi su progimnazijos veikla nesusijusių daiktų – medienos, įvairių statybinių medžiagų, baldų, televizorių, patalynės komplektų, suknelių, didelio kiekio žaislų, sauskelnių bei pan. ir paslaugų pirkimus. Tai slėpė, klastodama sąskaitas ir apgaulingai tvarkydama buhalterinę apskaitą, kurioje buvo linkusi savo pirkinius įvardinti labiau su mokymosi įstaiga susijusiais daiktais – kompiuteriais, knygomis.

R.Glavickienė kaltinama tai darius, prisijungdama prie progimnazijos bankinių sąskaitų iš savo elektroninio pašto. Ir siųsdavusi atsiimti prekių savo sutuoktinį. Šis ant sąskaitų faktūrų pasirašydavo ne savo pavarde, o progimnazijos direktorės pavaduotojo ūkio reikalams, kuris buvo atsakingas už įstaigos vykdomus pirkimus.

Renata Glavickienė

Gavo ir padėką

Nusikalstama veika išaiškėjo 2015 m. kovą – minėto direktorės pavaduotojo, kurio parašas buvo įžūliai klastojamas, dėka.

Tai įvyko R.Glavickienei pareiškus, kad išeina iš darbo savo noru. Progimnazijos direktorė Danguolė Bagdonienė išleistuvių proga ją net pamalonino padėka už gerą darbą.

Tačiau, baigiantis paskutinei R.Glavickienės darbo dienai,  direktorės pavaduotojas apsižiūrėjo, kad progimnazijoje nėra tokios spalvos plytelių, kokios minimos darbą paliekančios vyriausiosios buhalterės jam pateiktuose dokumentuose. Be to, jis atskleidė, kad R.Glavickienė ir anksčiau jam pateikdavo ne visus dokumentus arba buvo linkusi šiuos po kurio laiko pakeisti.

Tai išgirdusi D.Bagdonienė skubiai atšaukė savo įsakymą, reikalaudama grąžinti apie 15 tūkst. eurų už jų įstaigos taip ir nepasiekusias plyteles. Ir vietoj ankstesnio atleidimo šalių susitarimu, netrukus atleido R.Glavickienę už pravaikštas, nes ši į darbą jau nėjo, kadangi direktorė pradėjo aiškintis jos aferas. Tačiau R.Glavickienė apskundė šį D.Bagdonienės žingsnį Kauno apylinkės teismui ir pastarasis įpareigojo nutraukti su ja darbo sutartį šalių susitarimu. Ir dar priteisė R.Glavickienei negautas pajamas. Progimnazija, anot šias ne mažiau skandalingas peripetijas papasakojusios D.Bagdonienės advokatės, minėtą teismo įpareigojimą įvykdė, nes priešingu atveju grėsė delspinigiai.

Lengvesnis kaltinimas

Anot D.Bagdonienės advokatės, jos ginamoji dar bandė aiškintis situaciją pati. Tačiau R.Glavickienės pateiktuose dokumentuose minimos bendrovės nenorėjo su ja bendrauti. Todėl D.Bagdonienė netrukus kreipėsi į FNTT.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, R.Glavickienė pareiškė, esą taip elgtis ją skatino pati D.Bagdonienė, nes direktorei atitekdavo dalis įsigytų prekių. Pastaroji tada "Kauno dienai" tokias buvusios pavaldinės kalbas vadino šmeižtu.

Ikiteisminio tyrimą atlikę pareigūnai konstatavo, kad progimnazijos direktorė taip pat elgėsi nusikalstamai, tačiau gali būti, kad padarė ne tokį nusikaltimą, kokiu ją linkusi kaltinti R.Glavickienė. Anot teisėsaugininkų, D.Bagdonienė galėjo užkirsti kelią šiam neteisėtam lėšų pasisavinimui, todėl jai pareikšti kaltinimai dėl aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

D.Bagdonienė – buvusi Antano Bagdono, bylon sugulusių įvykių metu vadovavusio Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriui, žmona.

Danguolė Bagdonienė

Pastarasis, kilus šiam skandalui, "Kauno dienai" teigė pats ir pataręs buvusiai žmonai kreiptis į teisėsaugininkus.

Siūlomos skirtingos bausmės

R.Glavickienės sutuoktinis kaltinamas bendrininkavimu pasisavinant didelės vertės turtą bei dokumentų klastojimu.

A.Glavickui gresia laisvės atėmimas iki trejų metų. Jo sutuoktinei – iki dešimties. D.Bagdonienei – iki dvejų.

Stoję prieš teismą, sutuoktiniai savo kaltę pripažino iš dalies. D.Bagdonienė, jau beveik pusantrų metų derinanti progimnazijos vadovės pareigas su šiuo teismo procesu, savo kaltę neigė – esą atlikusi savo pareigas, kaip priklauso, ir nieko apie dokumentų klastojimą bei tai, kad R.Glavickienė su sutuoktiniu apvaginėjo jos vadovaujamą įstaigą nežinojusi.

Kaltinimą šioje byloje palaikanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Inesa Gulbinienė pasiūlė R.Glavickienei trejų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą dvejiems metams ir įpareigojant per pastarąjį laikotarpį nuo 22 iki 6 val. būti namuose bei sumokėti į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą 564 eurus.

A.Glavickui pasiūlyta 5 640 eurų bauda. Be to, be progimnazijai padarytų nuostolių atlyginimo sutuoktiniams gresia dar ir jos 5 378 eurų ieškinys už išlaidas, susijusias su šiuo teisiniu procesu bei daugiau kaip 2 280 eurų iš jų išieškojimas už trinkeles, išklotas jų gyvenamoje vietoje. Vykstant teismo procesui, kol kas R.Glavickienė sugebėjo atlyginti savo buvusiai darbovietei tik 4 tūkst. eurų.

D.Bagdonienei pasiūlyta mažiausia bausmė – 3 760 eurų bauda. Tačiau teismui pripažinus ja kalta, D.Bagdonienė nebegalėtų toliau eiti savo dabartinių pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eugenijus

Eugenijus portretas
Grąžinti reikia mažiau nei pasisavino . Kaip čia dabar suprasti.? Todėl ir vagia.

Marytė

Marytė portretas
Nebūna tokių dalykų be vadovo žinios.... ir kodėl iš mokyklos pinigų mokama advokatams? taip neturėtų būti. Nemulkinkit žmonių, ne vaikų darželis.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Perskaičiau šitą istoriją - tiesiog šiurpas ima. Priėmė į darbą buhalterę, o toji su vyreliu abu labu tokiu. Kokią žalą mokyklai padarė, kiek lėšų, skirtų mokinių gerovei, pagrobė. Ir dar progimnazijos direktorę kaltina nebūtais dalykais, atseit ne aš viena. Su kokiais tipais kartais tenka susidurti. Kažkoks šlykštus kūtvėliškas pamišimas. Ūkinės dalies vedėjas, direktorė, ne kas kitas, pastebėjo, ko visiškai nesitikėjo - tokią įžūlios buhalterės elgseną, klaikias vagystes, kurias sveiku protu sunku suvokti. Rodos, vienoje Tauragės mokykloje panašus atvejis buvo, mokyklos direktorius turėjo didelio vargo, kol įrodė esąs visiškai nekaltas.Kas gali patikėti, kad šalia tavęs tokia niekdarė, kuri ir vyrą pasikinkius kaip kurjerį. Žurnalistė labai tiksliai nušviečia visą tą vogimo mašineriją, šeimos dueto apetitus. Net žodžio GALIMAI neradau, viskas, matyt, akivaizdu. Tik niekas nesugrąžins sveikatos doriems žmonėms, reputacijos mokyklai, kai į mokyklos kasą įsisuka niekšas. .
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių