Per žioplumą tapo „zuikiu“

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

77 metų Romas Zubinas ir 81 metų jo sutuoktinė Genovaitė turi teisę Kauno miesto viešuoju transportu važinėti nemokamai, bet praėjusią savaitę vienam jų teko susimokėti baudą.

77 metų Romas Zubinas ir 81 metų jo sutuoktinė Genovaitė turi teisę Kauno miesto viešuoju transportu važinėti nemokamai, bet praėjusią savaitę vienam jų teko susimokėti baudą.

Vyras turėjo galiojantį metinį nuolatinį elektroninį bilietą, bet ne savo, o žmonos. Per klaidą namuose supainiojo pasiimdamas.

"Prieš išeidamas iš namų nuo spintelės pasiėmiau bilietą. Net nepagalvojau, kad įsidėjau ne savo, o žmonos", – pasakojo kaunietis.

Į 16-ojo maršruto troleibusą įlipus kontrolieriams, juo važiavęs R.Zubinas bilietą patikrinti ištiesė ramia širdimi.

Kontrolierė, patikrinusi ekrane, išvydo, kad bilietas priklauso moteriai. "Sutikau, kad jis galėjo būti mano žmonos. Sakiau, kad namie turiu ir savo, bet nepadėjo", – pasakojo vyras. Jis dar bandė rodyti turimą tremtinio pažymėjimą. Dėl tremtinio statuso jam ir priklauso teisė viešuoju transportu važiuoti nemokamai.

Vyras vis tiek buvo išlaipintas iš troleibuso. Be to, nubaustas 8 eurų bauda. Mažiausia, kokią galima skirti. Kaip baigėsi jo kelionė? Per 15 min. pėstute grįžo namo, pasiėmė savo bilietą ir vėl leidosi į kelią – turėjo neatidėliotinų reikalų.

"Savo bilietą reikės kažkaip pasižymėti, kad daugiau nesupainiočiau. Visa tai pasakoju, kad ir kiti būtų atidesni. Daug laiko sugaišau dėl savo žioplumo – kitą dieną buvau kviečiamas atvykti aiškintis į "Kauno autobusus", – perspėjo R.Zubinas.

"Kauno autobusų" Finansų tarnybos vadovė Edita Gudišauskienė pasakojo, kad keleivių, važiuojančių su kito šeimos nario bilietu, pasitaiko retai – du ar trys atvejai per ketvirtį.

Ji atkreipė dėmesį, kad kiekvienam keleiviui, gaunančiam elektroninio bilieto kortelę, kartu įteikiama ir atmintinė. Joje parašyta, kad bilieto kortelė yra vardinė ir joje privalu įrašyti savo vardą bei pavardę tam skirtoje vietoje.

"Asmenys, kurie naudojasi lengvatiniais elektroniniais bilietais, privalo kartu su bilietu pateikti teisę į transporto lengvatą įrodančius asmens dokumentus. Priešingu atveju kontrolieriai turi teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą, taip pat gali išlaipinti keleivius be bilieto, jeigu jie atsisako jį įsigyti. Kontrolieriai, nustatę, kad kortele naudojasi kitas asmuo (ne kortelės savininkas) turi teisę ją konfiskuoti", – perspėjo E.Gudišauskienė.

Bando išvengti nuobaudų

Už važiavimą be bilieto miesto viešuoju transportu per tris šių metų mėnesius surašyti 2 034 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Vien kovo mėnesį – 539, iš jų 63 proc. už važiavimą be bilieto, 37 proc. už važiavimą su lengvatiniu bilietu neturint dokumentų, įrodančių teisę į lengvatą.

"Kauno autobusų" duomenimis, tik 6 proc. iš 37 proc. vėliau pateikė dokumentus, patvirtinančius lengvatą, nes didžioji dalis pagautųjų "zuikių" teisinasi turintys, bet tiesiog pamiršę lengvatą patvirtinančius dokumentus.

Tik trečdalis keleivių, pažeidusių važiavimo autobusais ir troleibusais tvarką, pripažįsta savo kaltę ir susimoka baudas. Didesnė dalis "zuikių" nepripažįsta kaltės ir ieško įvairiausių pateisinamų priežasčių, siekdami išvengti nuobaudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastaba

pastaba portretas
Kituose miestuose pansininkai važinėja miesto transportu su 50 proc. lengvata sulaukę pensijinio amžiau, o Kaune dėka konservatorių ir buvusio mero tik nuo 70 metų. Įdomu kur buvusieji dėdavo tas nuo pensininkų nuluptas lėšas.

kaunietis

kaunietis portretas
gerai būtu pamatyti spaudoje tų didvyriu snukius , kurie su didžiausiu malonumu išmetė senuką iš troleibuso, tarp kitko Taline jie visi važiuoja nemokamai.

Kokiu kretinu

Kokiu kretinu portretas
reiki būti, kad kabintis prie 81 metų žmogaus?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių