Vasaros stovyklos: norus riboja kainos?

Netrukus įsibėgės vasara, o drauge su ja – įvairiausių stovyklų maratonas. Kur smagiai laiką leis atžalos, priklauso ne tik nuo jų norų, bet ir nuo tėvų piniginės storio.

Būtinas poilsis

Vaikams šlovinant besibaigiančius mokslo metus, tėvai tradiciškai stveriasi už galvų, kaip dviem mėnesiams užimti savo atžalas, kad šie nesuaugtų su mobiliaisiais telefonais, planšetėmis ir kompiuteriais.

Dažnas stengiasi, kad vasarą vaikai būtų ugdomi ne mažiau nei per mokslo metus, todėl atostogas suplanuoja nuo pirmos iki paskutinės dienos. Stovyklos, būreliai, privačios mokyklos, papildomi užsiėmimai su mokytojais – pasirinkimai, kurie gelbsti dirbančius tėvus, bet ne vaikus. Kaunietė Veronika, ko gero, paantrintų šiam teiginiui. Praėjusiais metais dukras Liepą ir Smiltę išleidusi į stovyklų maratoną, šiemet ji sulaukė prašymo to nebedaryti. Penktokė ir aštuntokė mamai prasitarė, kad trys stovyklos per beveik tris mėnesius buvo gerokai per daug. Viena stovykla truko dešimt dienų, kitos dvi – po savaitę. Susėdusios sesės paskaičiavo netekusios kone pusės vasaros atostogų laiko.

„Pasitaikė geri pasiūlymai, maniau, dukroms patiks, nes bus užimtos, bet klydau. Neįvertinau, kad vaikams, kaip ir suaugusiesiems, būtinas poilsio režimas. Stovyklos, kad ir kaip būtų, savotiškas darbas“, – šią vasarą, anot Veronikos, ji paliko savieigai. Moteris sulaukė darbdavių pasiūlymo dukras leisti į nemokamą, įmonės darbuotojų vaikams organizuojama stovyklą, tačiau mergaičių ši mintis nesuviliojo. Nepanoro sesės keliauti nei su skautais, nei su dziudo komandos draugais. Užtai prašė bent kelias dienas pabūti prie jūros arba kur nors išskristi.

„Šiek tiek keistai tas jų nenoras atrodo, bet įvertinau tai, kad vienai dukrai buvo nelengvi metai penktoje klasėje, o kitai – stojamieji į devintą klasę. Tegul pailsi, – mama žadėjo daryti viską, kad vasara ir be stovyklų būtų įsimintina. – Žinau, kad teks pasukti galvą, nes aš pati atostogų turėsiu tik dvi su puse savaitės, o ne du su puse mėnesio.“

Stovyklose reikia anksti keltis, negalima naudotis mobiliaisiais telefonais.

Praleido progą

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, kauniečiai savo vaikus galėjo registruoti į Kauno miesto savivaldybės iš dalies finansuojamas arba nemokamas vasaros stovyklas. Kelialapiai į jas buvo išgraibstyti per rekordiškai trumpą laiką. Gegužės 10 d. 9 val. paskelbus registracijos startą, per pirmąsias kelias minutes laisvų vietų nebeliko. Vieni tėvai neslėpė apmaudo, kiti tokį scenarijų nuspėjo iš anksto.

„Praėjusiais metais užsiregistruoti nepavyko, vis strigo sistema, o šiemet susigriebiau per vėlai. Kiti tėvai buvo greitesni už mane. Gaila, nes bent kelios stovyklos tikrai atrodė įdomios ir berniukai į jas norėjo“, – kalbėjo dviejų vaikų mama Agnė.

Šią vasarą jauniesiems stovyklautojams buvo žadama aktyvių ir prasmingų pramogų – žygių, pažintinių ekskursijų, sporto ir edukacinių žaidimų, kūrybinių dirbtuvių, tyrimų STEAM laboratorijose. Tam, kad į stovyklas pakliūtų ir skirtingas veiklas išbandytų kuo didesnis vaikų skaičius, šįkart buvo pakeista registracijos tvarka. Tėvams vieną atžalą leista registruoti tik į vieną pasirinktą stovyklą. Skaičiuojama, kad šią vasarą turiningomis ir įsimintinomis veiklomis pavyks užimti apie 2,5 tūkst. vaikų ir paauglių. Nespėjusi į iš dalies finansuojamų stovyklų traukinį, Agnė atsarginio plano nepasiruošė. Senelių neturi nei mieste, nei kaime. Giminaičių, kurie sutiktų priimti du berniukus, moteris taip pat neturi, vadinasi, ketvirtokui Rokui ir penktokui Rojui teks kaisti ant asfalto. Šeimos jaunėliui – keliomis savaitėmis ilgiau nei vyresnėliui, mat pastarajam atostogos prasidės nuo birželio 9-osios, o štai Rojus su mokykla atsisveikins tik birželio 23-iąją. Liepos pradžioje vyresnėlio mokykla organizavo kelių dienų stovyklą, tačiau, nesurinktus pakankamo norinčiųjų skaičiaus, ji buvo atšaukta.

Naudinga: stovyklose vaikai įgyja įgūdžių, kurie jiems praverčia gyvenime. Vilmanto Raupelio nuotr.

„Gaila, nes už keturias dienas su nakvyne ir maistu prašė vos 50 eurų. Kai yra du vaikai, o alga minimali, tenka skaičiuoti kiekvieną eurą. Mokėti po kelis šimtus už vieną vaiką negaliu“, – Agnė vylėsi, kad per artimiausią mėnesį likimas jai atsiųs kokią netikėtą dovaną.

Populiarus plaukimas

Rokui su Rojumi pasisekė mažiau nei kitiems vaikams, nors štai vienuolikmetė Viltė įsitikinusi, kad vasaros stovyklos tik šiek tiek smagiau nei mokykla.

„Stovyklose nėra tiek laisvės, kiek norėtųsi. Stovyklose reikia anksti keltis, negalima naudotis mobiliaisiais telefonais. Geriau tada būti namie arba lauke su draugėmis“, – rimtu veidu kalbėjo moksleivė, šią vasarą vyksianti tik į vieną – plaukimo – stovyklą.

Ją mergaitė išsirinko pati, todėl dalį sumos – 100 eurų – nusprendė dengti iš savo santaupų. Likusius 150 eurų duos tėvai.

Penkių dienų stovykla vyks sodyboje prie ežerų. Į šią sumą įskaičiuotas nuvežimas, parvežimas, maitinimas tris kartus per dieną, nakvynė, priemonės organizacinei veiklai, stovyklos marškinėliai, kepuraitės. Plaukimo stovyklos šiemet itin populiarios. Jas organizuoja pavieniai treneriai, klubai, sporto mokyklos. Stovyklų metu vaikai kviečiami mokytis plaukti, tobulinti jau turimus įgūdžius, dalyvauti įvairiose fiziniuose išbandymuose, vykdyti kitas smagias užduotis.

Amplitudė: plaukimo stovyklos organizuojamos ir baseinuose, ir sodybose. Vytauto Petriko nuotr.

„Treneriai sugalvoja visokių linksmybių. Stovykloje būna krikštynos, diskoteka, vyksta įvairių talentų konkursų. Jų metu sužinojau, kad kai kurios mano draugės ne tik gerai plaukia, bet ir piešia, šoka, dainuoja“, – Viltė dalijosi ankstesnių vasarų įspūdžiais.

Nors stovyklų kainos svyruoja nuo 175 iki 300 eurų, laisvų vietų skaičius mažėja, o į kai kurias jų išvis nebėra, nes registracija prasidėjo prieš porą mėnesių. Surinkti grupes, anot trenerių, nesunku, nes vaikai juos pažįsta ir žino, kad drauge būna smagios ne tik treniruotės, bet ir laikas po jų.

„Jau ne vienus metus organizuojame stovyklas. Dažniausiai – liepą, nes praktika rodo, kad tai pats geriausias laikas. Tėvai dar dirba, o vaikai jau neturi ką veikti“, – šypsojosi kalbintas plaukimo treneris.

Sportuojantiems arba aktyvų laisvalaikį mėgstantiems moksleiviams yra ir daugiau pasirinkimų – futbolo, tinklinio, teniso, buriavimo ar gimnastikos stovyklos. Kai kurios jų organizuojamos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tiesa, tokių stovyklų kaina išauga kelis kartus ir gali siekti apie 1 tūkst. eurų. Skaičiai neatgraso. Tėvai planuoja veržtis diržus, kad tik vaikai pamatytų pasaulį ir dar labiau ūgtelėtų profesine prasme.

Vasara su auliniais

Judrų laiką žada ir sukarintų stovyklų organizatoriai. Vyresnius vaikus jie kviečia atsitraukti nuo telekomunikacijų rutinos, gilinti bendravimo, savarankiškumo ir loginio mąstymo įgūdžius, susipažinti su ginklo naudojimo ir taiklaus šaudymo principais, išbandyti jėgas šratasvydžio mūšiuose, turistiniuose žygiuose ir specialiose kliūčių trasose, miegoti palapinėse, virti maistą ant laužo.

Į vasaros stovyklas kvies ir Lietuvos šaulių sąjunga (LŠS). Nors labiausiai jose laukiami jaunieji šauliai, kelios vietos bus skirtos ir vaikams, kurie nepriklauso organizacijai.

„Mūsų pagrindas – jaunieji šauliai. Su jais dirbame ištisus metus, o vasaros stovyklos yra metų darbo rezultatas. Paskui – aukštesnė pakopa. Priimame ir ne jaunuosius šaulius, tačiau dažniausiai tai būna moksleiviai iš tų mokyklų, kuriose veikia jaunųjų šaulių būreliai“, – riboti vaikų skaičių, anot Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės ats. kpt. Vytauto Žymančiaus, šauliai priversti dėl ribotų pajėgumų. Valstybės finansavimo pakanka tik transportui, maitinimui, bet ne instruktorių darbui apmokėti.

„Ieškome įvairių galimybių ir džiaugiamės, kai mums padeda. Krašto apsaugos savanoriškosios pajėgos pagal mūsų poreikį skiria instruktorius, o Lietuvos kariuomenė – karinių dalinių infrastruktūrą, t. y. vietą, kur galima apsigyventi be jokio arba už simbolinį mokestį“, – V. Žymančius džiaugėsi, kad šiemet jaunieji šauliai palapines galės skleisti Rukloje.

Kauno rajono savivaldybės iniciatyva jau penktus metus iš eilės šauliai organizuoja stovyklas ir Kauno rajono moksleiviams. Šiemet jų planuojama sulaukti iki 100.

„Iš viso mūsų rinktinė priims daugiau kaip 500 moksleivių. Tik noriu priminti, kad rinktinė – aštuonios savivaldybės: Raseiniai, Kėdainiai, Jonava, Kaišiadorys, Prienai, Birštonas, Kaunas ir Kauno rajonas“, – geros vasaros jauniesiems šauliams ir visiems, kurie jais planuoja tapti, linkėjo V. Žymančius.

Trauka: sukarintos stovyklos įdomios ne tik berniukams, bet ir mergaitėms. Vilmanto Raupelio nuotr.

Kainos nokautuoja

Pastaruoju metu virtualiojoje erdvėje itin daug kvietimų mergaitėms, kurioms stinga pasitikėjimo savimi. Stovyklautojos, kaip teigia organizatoriai, mokomos drąsiau reikšti savo nuomonę, pastebėti, išgirsti, mėgautis ir džiaugtis buvimu ne tik su kitais, bet ir su savimi. Tokioms stovykloms dažniausiai vadovauja psichologinį išsilavinimą turinčios lektorės, todėl už kelių dienų stovyklą tėvams gali tekti pakloti ir iki 500 eurų.

Paaugliams, kurie turi konkrečių ateities svajonių, ši vasara leis išbandyti tam tikras profesijas. Jau renkamos pamainos į būsimų medikų, veterinarų, jaunųjų inžinierių, žvejų stovyklas. Nemenka ir užsienio kalbų stovyklų pasiūla. Vilioja tai, kad dauguma jų organizuojamos ne Lietuvoje, tačiau stabdo kaina. Tarkim, beveik dviejų savaičių anglų kalbos stovykla prestižinėje mokykloje Oksfordšyro gyvenvietėje vaikui kainuoja kone 2,5 tūkst. eurų. Trijų savaičių kalbų tobulėjimo stovykla Šveicarijoje – virš 8 tūkst. Dviejų savaičių stovykla Niujorke – kiek daugiau nei 3,5 tūkst. eurų.

Pigesnės alternatyvos – stovyklos Lietuvoje. Jose vaikai mokomi praktinės kalbos, socialinių įgūdžių.

„Sulaukiame tėvų klausimų, ar laikas stovykloje neprimins anglų kalbos pamokų. Patikiname, kad ne. Akivaizdu, kad vasarą vaikai nenori mokytis formaliai, todėl paruošėme specialią programą“, – vasarą išnaudoti asmeniniam tobulėjimui kvietė kalbinta kalbų stovyklos atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W

W portretas
Nenoriu aš jokią stovyklą, palikit mane namuose. Pasigulinėsiu ilgiau, pažiūrėsiu kokį "kapitoną tenkešą" ar "keturis tankistus ir šunį" per teliką. Noriu ramybės. Noriu pailsėti. Noriu tiesiog būti namuose.

vydas

vydas portretas
viena vasara leidau i dienine stovykla. Tai ka as zinau, mokytojos tauiruotos visokios, nosi auskarai... neaisku ka ten moko vaikus tokios pacios nebrendylos atsilupe :D Paziurejau, noras praejo.

VAIVORYKSCIU ERA

VAIVORYKSCIU ERA portretas
neleisiu i vasaros stovyklas, nes kaip matome ten knibzda PEDOFILU !!!!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių