V. Matijošaitis – apie sklypą Vydūno alėjoje: išparceliuotos Ąžuolyno dalys sugrįžta miestui

  • Teksto dydis:

Teritorija Vydūno alėjoje, prestižiniai sklypai Vytauto parke ir netgi Dainų slėnis – dar neseniai visi šie plotai Ąžuolyno pakraščiuose buvo perleisti į privačias rankas. Jau kuris laikas Kaunas siekia susigrąžinti tai, ką ankstesnės miesto valdžios išdalijo. Tikslas tik vienas – kad vaizdingos erdvės tarnautų ne pavienių subjektų interesams, bet visiems kauniečiams ir miesto svečiams.

Senųjų politikų palikimas

„Sunku suprasti, ko siekė senieji Kauno politikai, lengva ranka skaldydami aplink Ąžuolyną esančias teritorijas ir vieną po kitos tyliai atriekdami jas privatininkams. Kažkada tokios machinacinės schemos gal buvo norma, bet tikrai ne dabar. Baigiame surinkti visus išparceliuotus plotus, kad jie sugrįžtų miestui“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Praėjusią savaitę Kauno miesto taryba pritarė sprendimui duoti pradžią procedūroms dėl Vydūno al. 4 sklypo ir nugyventų statinių paėmimo visuomenės poreikiams. Pasak mero, tai bus paskutinis etapas surenkant kadaise dalintas teritorijas vienoje patraukliausių miesto vietų – Žaliakalnyje aplink Ąžuolyno parką.

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Nemažai kauniečių dar prisimena nuogąstavimus, esą vaizdingame Dainų slėnyje gali prasidėti gyvenamųjų namų statybos. Ne taip seniai panašių būgštavimų kildavo ir dėl Vytauto parko teritorijos. Vis dėlto realybė kalba pati už save – šie plotai grįžta miestui ir jo žmonėms.

„Ankstesni politikai dosniai dėliojo parašus ant dokumentų, kuriais miesto plotai atiduoti naudoti komerciniais tikslais. Todėl dabar keliamas sąmyšis yra ne kas kita, kaip bandymas užglaistyti senus ir apgailėtinus sprendimus. Ne vieta ir ne laikas politikuoti, kai norime sugrąžinti šias teritorijas miestui. Nebent kažkas turi kitų interesų“, – kategoriškai kalbėjo V. Matijošaitis.

Baigiame surinkti visus išparceliuotus plotus, kad jie sugrįžtų miestui.

Laukiniai dalybų metodai

Per pirmus 15 Lietuvos nepriklausomybės metų ne tik miestui, bet ir patiems kauniečiams brangūs objektai, anot V. Matijošaičio, būdavo dalijami vadovaujantis laukiniais principais. Kauno meras pirmiausia bedė pirštu į painią Vytauto parko istoriją. 1993 metais priimtu sprendimu visi Vytauto parko statiniai nuosavybės teise perleisti bendrovei „Vytauto parkas“, o vos po dešimtmečio šis turtas privatizuotas ir iki šių dienų keliskart perparduotas privatiems asmenims bei verslo įmonėms.

Dar vienas akivaizdus kenkimas miestui susijęs su Dainų slėniu, kuris su visa infrastruktūra taipogi ilgą laiką buvo įtrauktas į UAB „Vytauto parkas“ balansą, o kai įmonė buvo privatizuojama, tapo jos nuosavybe. Tai sukėlė pagrįstą susirūpinimą visiems kauniečiams ir ne tik.

Tik 2017 metais pavyko prieiti prie finalinio rezultato, kad būtų suformuotas valstybinės žemės sklypas, kurį dabar panaudos pagrindais teisėtai valdo miestas. Kaunas ir toliau puoselėja ambicijas Dainų slėnį rekonstruoti, kad didžiosios dainų šventės vyktų savęs vertoje erdvėje.

Užbėgo už akių statyboms

Miestui susigrąžinus Dainų slėnį ir įsibėgėjus procedūroms dėl Vytauto parko žemės paėmimo visuomenės poreikiams, beliko paskutinis etapas – 3,34 hektarų ploto vadinamoji „Magnus“ teritorija Vydūno alėjoje, kuriai dar 1993 m. suteiktas komercinės paskirties teritorijos statusas ir šis žemės plotas buvo 99 metams išnuomotas. Nuo to laiko sklypą valdė privačios verslo įmonės, o paskutiniu metu verslininkai turėjo užmojų čia vystyti nekilnojamojo turto projektus, pastatant gyvenamuosius būstus ar net viešbutį.

„Tenka pripažinti, kad tarybos sprendimas inicijuoti šio objekto paėmimą visuomenės poreikiams, nurodant konkrečią galimą paskirtį – automobilių stovėjimo vietas – iššaukė prieštaringas visuomenės reakcijas, tačiau šioje vietoje turime labai paprastai paaiškinti žmonėms, kad Žemės įstatymo 45 straipsnis numato tik konkrečius atvejus, kada tokia procedūra yra galima: kapinės, sąvartynai, oro uostai, krašto ir sienos apsauga, geležinkeliai, naudingos iškasenos, švietimo, sporto, sveikatos ir kitų visuomeninių objektų statybos bei panašūs atvejai, iš kurių nė vienas šiuo atveju nebūtų logiškas.

Tad natūralu, kad pasirinktas buvo būtent vienas iš duotų variantų, tačiau labai svarbu suprasti, jog tai nereiškia, kad vaizdingoje aplinkoje esančią teritoriją miestas pavers išvien milžiniška stovėjimo aikštele – to nėra ir negali būti. Šis sklypas puikiai pasitarnautų visų kauniečių patogumui – nuo vaikų žaidimų aikštelių iki kitokios rekreacinės infrastruktūros“, – užtikrino Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Paulius Keras

Šiuo metu Vydūno al. 4 sklypo žemės nuomos sutartis su Nacionaline žemės tarnyba nutraukta ir jis grįžęs valstybės žinion, tačiau sunykę statiniai ar jų likučiai tebepriklauso privačiai bendrovei. Kaunas pasirengęs įgyvendinti tarybos sprendimą, kad būtų pateisinti geriausi gyventojų ir miesto svečių lūkesčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar žinantis Faktus

Dar žinantis Faktus portretas
Aš už gatvių, parkų, slėnių tvarkymą, bet ne tokiais metodais, terminais bei kokybe kaip dabar tvarkomasi. Kai Kęstučio gatvė pavasarį buvo išrausta, iki rudenio taip ir liko nejudinta. Panašiai su Taikos prospektu. Kur tie "didieji" Kauno miesto darbų vykdymo prižiūrėtojai? Ar skirtos dėl darbų vėlavimų baudos? Labai abejoju, nes visą vasarą vos krapštėsi rangovai. Po tokių darbų, ar nebus po kelių metų krūva defektų, kai dabartinės valdžios nebebus nei kvapo? Taigi tokios tokelės, gerbiami Kauno piliečiai.

Žinantis Faktus

Žinantis Faktus portretas
Tai kas šnekama - ne faktai, o žodžiai. O faktai - tai keliolika suformuotų sklypų, sumažinant saugomas "Kauno vandenų" teritorijas. Praeitas Seimas kažką bandė tyrinėti dėl akių, bet argi mentas mentui kerta akį - nesąmonė. Faktas yra jėga bandomi išmesti iš "Kauno vandenų" Eigulių vandenvietėje esančių statinių gyventojus, kurie dabar dėl to turi bylinėtisi. Primenu - "Kauno vandenis" valdo Kauno savivaldybė su Matijošaičiu priešakyje. Faktas yra Matijošaičio neseniai įsigyta pilaitė šalia Nevėžio ir nelegaliai nugriauti paveldo statiniai, skirtos didelės baudos. Ar sumokėtos - neskelbiama. Faktas, kad Kauną pavertė statybų aikštele ir iki dabar taip liko. Važiuoji "atnaujintu" taikos prospekto asfaltu ir automobilis banguoja, prie "Circle K" sankryžos turi įveikti kalniuką, į Basanavičiaus gatvę taip pat įkalnė. Darbai turėjo būti baigti rugsėjo 1 d., vėliau iki Kalėdų, o kai matai kad tuose objektuose krapštosi vos vienas kitas darbuotojas, iš karto matau mero" gražų veidelį.

DZIUGU

DZIUGU portretas
Saunuolis Kauno Meras linkim Jam kuo didziausios stiprybes Kada miestui pradejo vadovauti meras Matjosaitis miestas kasmet labai grazeja
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių