Įtartinai pirktuose urėdų automobiliuose – per daug prabangos

Po neskaidrius Lietuvos miškų urėdijų automobilių pirkimus atskleidusio "Kauno dienos" rašinio Aplinkos ministerijoje suburta darbo grupė nusprendė: automobiliai pirkti įtartinomis sąlygomis, abejotina, ar kai kurie tinkami dirbti miške.

Vadovybė dar nesusipažino

Penktadienį darbą baigusi speciali Aplinkos ministerijos komisija nusprendė, kad kai kurių Lietuvos miškų urėdijų skelbti viešieji automobilių pirkimai buvo pritaikyti konkrečioms markėms. Komisijos nuomone, dalis automobilių prifarširuoti perteklinės komforto ir prabangos įrangos, gal net netinkamos dirbti miške.

Su komisijos išvadomis dar nesusipažino ministerijos vadovybė, kuri spręs, kokių žingsnių imtis toliau. Anksčiau ministras Valentinas Mazuronis neatmetė galimybės kreipti į prokuratūrą.
V.Mazuronio įsakymu suburtos specialiosios komisijos pirmininkas, ministerijos Miškų departamento direktorius Valdas Vaičiūnas, tikėjosi pagalbos iš viešuosius pirkimus geriausiai išmanančios Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT), tačiau ši atsakė, kad urėdijų viešųjų pirkimų imsis kada nors vėliau.

"Labai gaila. Būtent ši tarnyba galėtų geriausiai įvertinti viešuosius pirkimus ir imtis kažkokių priemonių. Mes ištyrėme tik tai, kiek leidžia mūsų kompetencija. Tai tėra nuomonė", – aiškino V.Vaičiūnas.

Įžvelgė nepateisinamą prabangą

Tikimasi, kad VPT urėdijų pirkimus tirs vėliau, tačiau ir ministerijos specialiai komisijai pakako kompetencijos suprasti, kad lietaus ir prieblandos jutikliai, beraktė užvedimo sistema, dviejų zonų automatinis kondicionierius nėra būtini prietaisai urėdų automobiliams. Komisija Generalinei miškų urėdijai (GMU) pasiūlė įvertinti, ar urėdijų automobiliams reikalinga prabangos įranga. Kai kuriais atvejais automobiliai pirkti tarsi važiuoti į svečius, o ne darbui.

GMU taip pat siūloma parengti tipinius reikalavimus, pagal kuriuos automobilius pirktų visos Lietuvos miškų urėdijos.

Susidomėjo po straipsnio

Aplinkos ministerija urėdijų automobilių pirkimais susidomėjo po to, kai apie juos parašė "Kauno diena". Straipsnyje atskleista, kad kai kurios urėdijos perkamiems automobiliams iškėlė reikalavimus, kuriuos atitiko tik vienas jų. Pavyzdžiui, Kauno miškų urėdija daugelį specifinių reikalavimų automobiliui žodis žodin nurašė nuo "Toyota Rav 4" kainininko, esančio "Toyotos" automobilius parduodančios bendrovės "Autotoja" internetiniame tinklalapyje. Nenuostabu, kad gautas vienintelis pasiūlymas – "Rav 4" iš "Autotojos".

Straipsnyje pateiktus duomenis patikrinusi ir papildžiusi Aplinkos ministerijos komisija suskaičiavo, kad beveik du trečdaliai urėdijų po skelbtų viešųjų pirkimų sulaukė vos po vieną pasiūlymą. Kitaip tariant, per tą laiką maždaug 200 automobilių nupirkta renkantis vos iš vieno varianto. Kitus konkurentus nukratė specifiniai reikalavimai, pavyzdžiui, ratlankių dydis, konkretus automobilio ilgis ar plotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baikit

baikit  portretas
baikit tuščias šnekas ,geriau atominę uždrykim ,o paskui statykim:):):)

to romek

to romek portretas
zinoma nebukim aborigenais,nes miskininkui irgi burtina odinis salonas,nikeliuoti ratlankiai,ksenon zibintai kaip gi jis kitaip vazines cia turbut ne prabanga o butinumas :)

romek

romek portretas
pažiūrėkim iš kitos pusės - na visureigis (o kaip po miškus arti ?), ar šiais laikais kondicionierius prabanga ? ar dar koks cūdas su lietaus ir šviesos davikliais ar pan. nebūkim aborigenai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių