Tokio aukštaūgio Lietuva dar neturėjo

Lietuvos zoologijos sode gyvenantis žirafos patinas turi naują draugą. Nuo šiol jį gali pamatyti visi. Tokio aukštaūgio nei Kaunas, nei Lietuva dar neturėjo.

Naujokas Nino

Rugsėjo pabaigoje iš Lenkijos Vroclavo zoologijos sodo į Kauną buvo atvežtas žirafos patinas Nino. Tai jau penkioliktoji žirafa Lietuvos zoologijos sodo istorijoje, tačiau šis patinas ypatingas tuo, jog iki šiol zoologijos sode buvo tik Rotšildo žirafos, o Nino – pirmoji tinklinė žirafa. Šios rūšies žirafos skiriasi nuo Rotšildo savo raštu bei kūno sudėjimu. Naujasis patinas Nino yra gerokai mažesnis. Taip pat skiriasi ir kailio raštas – Rotšildo žirafų dėmės yra tamsios, o tinklinių – įrėmintos baltais apvadais. Zoologijos sodo darbuotojai tikino, kad laisvėje šios dvi žirafų rūšys niekada nesusitinka, nes gyvena skirtinguose Afrikos kraštuose, tačiau zoologijos sode šie patinai sutaria puikiai.

„Jau pačią pirmą dieną buvome juos suleidę. Žirafos nesipyksta, nestresuoja“, – pasakojo Lietuvos zooligijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas, pridūręs, jog naujajai žirafai reikėjo priprasti ne tik prie sodo senbuvio Griaustinio, bet ir prie vietos, todėl kelias savaites gyvūnas buvo laikomas karantine.

Abi žirafos yra panašaus amžiaus – tiek Griaustiniui, tiek Nino jau beveik treji metai. Prižiūrėtojai sakė, kad naujoji žirafa gimtadienį švęs per Kalėdas, gruodžio 26-ąją.

Šiandien abu žirafos patinai buvo išleisti iš voljero. Darbuotojų teigimu, ilgą laiką būti lauke šiems gyvūnams šiuo metu per šalta, tačiau prasivaikščioti bent dešimt minučių gaiviame ore jiems tikrai į naudą. Į lauką išėję gyvūnai, panašu, atgal eiti nenorėjo ir mėgavosi saulės spinduliais bei ant tvorų sukabintais užkandžiais. Prižiūrėtojams ne kartą teko raginti aukštaūgius zoologijos sodo gyventojus sugrįžti į vojerą.

Veisimo programa

Nino Kauną pasiekė pagal žirafų veisimo programą. Lietuvos zoologijos sodo kanopinių gyvūnų prižiūrėtoja Rimgaile Pėtelytė – Brazaitienė sakė, kad šiuo metu nelaisvėje gyvena per daug žirafų ir ten, kur jų laikoma visa banda, kyla problemų su patinais.

„Vienu metu zoologijos sodas negali laikyti kelių patinų, nes yra vienas dominuojantis, tad kiti pradeda peštis. Mums atvežtas patinas dėl to, jog Lenkijoje jau buvo vienas. Tačiau jei bus pasakyta, kad Nino vėl reikalingas veisimui, mes jį turėsime atiduoti, o mums bus perleistas kitas gyvūnas“, – sakė žirafų prižiūrėtoja.

Zoologijos sodo  direktorius A.Didžiokas tikino, kad už žirafą zoologijos sodas nieko nemokėjo, kainavo tik atvežimas, tačiau jis sudaro nemažas išlaidas. Tokį gyvūną gali gabenti tik profesionalai, kurių pasaulyje yra vienetai. Taip pat reikalinga speciali technika. Naujosios žirafos kelionė į Lietuvą kainavo 2500 eurų, tad "Geridarbai.lt" komanda paskyrė lėšas ir padovanojo Kaunui naują egzotinį gyventoją.

Skani dovana

Darbuotojai pasakojo, kad Nino Lenkijos zoologijos sode augo didelėje žirafų šeimoje, todėl greičiausiai negavo tiek pašaro, kad užaugtų toks didelis, kaip tikėtasi. Šiuo metu jo ūgis siekia apie 3,3 metro. Tuo metu jo naujas draugas Griaustinis išstypo daugiau nei keturis metrus.

„SMScredit.lt A Lygos“, kuri padėjo Nino atgabenti į Lietuvą, futbolo prezidentas Deividas Šemberas padovanojo žirafoms kamuolį ir didelį ryšulį lapų. Specialistė R. Pėtelytė – Brazaitienė sakė, kad tokia dovana labai tinka – pašaras specialiai dedamas į tinklą tam, kad žirafos stengtųsi labiau dirbti liežuviu ir pasiektų maistą taip, kaip laukinėje gamtoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NE zalioji

NE zalioji portretas
dar ikistas i kalejima, dar vienas, del zmogaus malonumo, tures gyventi nelaisveje! kokia teise turi zmogus ikalinti ir kankinti laisvais gimusius gyvunus!? Atsipeikekite!!! seniai laikas panaikinti visus zoo parkus ir akvariumus!

reikia

reikia portretas
Reikėtų dar ir patelės, kaip dviem "vyrukam" gyventi po vienu stogu.

To Polikarpovas

To Polikarpovas portretas
Yra dvi žirafos naujasis Nino ir seniau atvežtas Nafaris, kuriam Lietuvoje davė Griaustinio vardą
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių