Stručių taukais teptas verslas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prekės ženklo „Sveikas grožis“ įkūrėjos, kaunietės Živilė Prokopienė ir Ramunė Nekrošienė, niekada nesvajojo tapti verslininkėmis – jas į verslo pasaulį atvedė natūralių, ekologiškų produktų paieškos.

Ieškojo natūralių

Drauges, o dabar ir verslo partneres Ž. Prokopienę ir R.Nekrošienę į kosmetikos gamybos verslą įtraukė asmeniniai rūpesčiai. Ž. Prokopienė nuo seno turėjo odos problemų, o vienas R.Nekrošienės vaikų buvo alergiškas. „Daugumos odos gydomųjų produktų pagrindas – hormonai. Mes ieškojome įsigyti efektyvių, bet sveikų ir natūralių produktų“, – pasakojo moterys.

Ž.Prokopienė besidomėdama gydomąjį poveikį turinčia kosmetika atrado stručių taukus. „Sužinojau, kad tai produktas, turintis labai daug naudingų moksliniais tyrimais įrodytų gydomųjų savybių“, – sakė ji. Esą jau senovėje stručių taukai naudoti kaip efektyvi kosmetikos priemonė nudegimams, kontaktiniams dermatitams, egzemai, žvynelinei gydyti.

„Pradėjau ieškoti, kur galėčiau įsigyti šio produkto, bet aptikau tik vienoje krautuvėlėje. Be to, man nepatiko, kad atvežtiniai stručių taukai buvo rafinuoti, nes rafinuotas produktas jau yra praradęs savo gydomąsias savybes“, – aiškino Ž. Prokopienė.

Aptiko stručių fermą

Ž. Prokopienė Vytauto Didžiojo universitete studijavo aplinkotyrą ir ekologiją, o R.Nekrošienė yra įgijusi bendrosios praktikos slaugės specialybę ir baigusi verslo administravimo magistro studijas. „Verslininkėmis tapti niekada neketinome. Į verslą atėjome ne siekdamos pelno, o norėdamos sukurti naudingų dalykų“, – vienu balsu tikino abi moterys.

Po ne visai sėkmingų stručių taukų paieškų parduotuvėse mintį apie savo veiklą kaunietėms prieš keletą metų pakišo šalia Kauno įsikūrusi stručių ferma. Jos savininkai verčiasi šių paukščių mėsos tiekimu į restoranus ir parduotuves. „Pamanėme, kad jie gali būti taukų tiekėjai, o mes pačios – pradėti taip trokštamų produktų gamybą“, – prisiminė R. Nekrošienė.

Tiria laboratorijoje

Susitarti su stručių ferma pavyko – moterys užsitikrino stabilų taukų tiekimą. „Afrikiniai stručiai auga švarioje ir ramioje vietoje, Rokų seniūnijoje. Paukščiams lesinti naudojamas ekologiškai švarus sertifikuotas lesalas be auginimo stimuliatorių, genetiškai modifikuotų komponentų ir antibiotikų. Todėl stručių taukai yra aukščiausios rūšies ir kokybės“, – tvirtino Ž. Prokopienė.

Verslininkės papildomai stručių riebalus dar ištiria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje, ar nėra kokios nors mikrobiologinės taršos. „Todėl galime garantuoti, kad pirkėjui siūlome tikrai sveiką ir kokybišką gaminį“, – sakė R. Nekrošienė.

Gamyba nėra masinė

Verslo idėją įgyvendinti iki galo pagelbėjo pažįstama kosmetologė, kuri išnuomotoje nedidelėje laboratorijoje gamina bendrai sukuriamus produktus.

„Jie papildomi įvairiais aukščiausios rūšies nerafinuotais aliejais – alyvuogių, palmių, kokosų, abrikosų, simondsijų, linų sėmenų, kanapių sėklų, kitų augalų, – pasakojo R. Nekrošienė. – Produktams kvapus suteikiame įvairiais eteriniais aliejais. Kremai ir kiti produktai yra rankų darbo, muiliukai taip pat gaminami ir pjaustomi rankomis. Visa mūsų produkcija yra be dažiklių, sintetinių kvapų ir konservantų.“

Dėl to kauniečių produktai nėra ilgai galiojantys – tik nuo trijų mėnesių iki metų, o muiliukai – iki dvejų. „Negalime labai didinti ir kiekio – muiliukų per mėnesį pagaminame po kelis šimtus, kremų – kelias dešimtis“, – kalbėjo verslininkės.

Pelno nesivaiko

Vis dėlto prekės ženklu „Sveikas grožis“ pažymėtų produktų yra ne tik ekologiškose krautuvėlėse Kaune, bet ir sostinės, Prienų, Šilutės, Alytaus, Panevėžio, Skuodo, Mažeikių parduotuvėse. Stručių taukų produktų užsako ir internetinės parduotuvės. Verslininkės daug produktų parduoda ir savo internetinėje parduotuvėje. „Nuolat dalyvaujame parodose, mugėse. Kol kas daugiau išleidžiame verslui nei uždirbame. Tobuliname pakuotę. Dabar ją vežamės iš užsienio, ji užtikrina sandarumą“, – aiškino verslininkės.

Nors kaunietės dar negali pasigirti pelnu, gamybos išlaidos jau atsiperka, yra lėšų ir biuro nuomai mieto centre. „Mūsų tikslas ir nebuvo bet kokia kaina pradėti kokį nors verslą. Naujų produktų ėmėmės, nes jų ieškojome, bet neradome Lietuvoje. Visų pirma mums tai – gyvenimo būdas, darbas, teikiantis didelį malonumą. Būtent dėl to neiname lengvesniu keliu – lygia greta su gamyba importuoti kokią nors kitokią kosmetiką, nors dabar, kai įgyta geros praktinės patirties, tai būtų visai įmanoma“, – tvirtino R. Nekrošienė.

Reklama – klientų pagyros

Pasak verslininkių, geriausia reklama – geri klientų atsiliepimai. „Įsiklausome ir į kritiką, pačios išbandome visus produktus, tai padeda tobulėti ir užsitikrinti pasitikėjimą. Tai svarbiausia mūsų versle, kurio apimtis nedidelė“, – pabrėžė Ž. Prokopienė.

Pasak jų, kartą pabandę stručių taukų produktų, dauguma tampa nuolatiniais klientais. „Stručių taukai neužkemša odos porų, gerai veikia visų tipų odą, patenka į gilesnius jos sluoksnius ir užtikrina drėkinimą visą dieną, – pasakojo verslininkės. – Pastebėta, jog stručių taukai teigiamai veikia odos regeneraciją, plaukų augimą, tinka odos apsaugai nuo žiemos speigų, juos galima naudoti ir vaikams.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Verdenė

Verdenė portretas
Pati naudoju stručių taukus, bet grynus-labai vertinu.Tik išlieka gigantiškas klausimas dėl "sertifikuotų" pašarų... Ar tai galima pavadinti ekologišku pašaru? Labai abejoju su visa pagarba moterims-verslininkėms.

Įdomu

Įdomu portretas
Močiutės stručių ūkis - o reikėjo jį "aptikti" ir "tartis"... :)

iš ju

iš ju portretas
nesimato kad nadotu savo tepalus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių