Šančiškiai kuopia viešąją erdvę

Iniciatyvūs šančiškiai ne kartą įrodė, kad užtenka tik noro ir savo aplinką galima susitvarkyti patiems. Ne vieną akciją surengusi Žemųjų Šančių bendruomenė prieš kelias dienas ėmėsi grandiozinio projekto.

Iniciatyvūs šančiškiai ne kartą įrodė, kad užtenka tik noro ir savo aplinką galima susitvarkyti patiems. Ne vieną akciją surengusi Žemųjų Šančių bendruomenė prieš kelias dienas ėmėsi grandiozinio projekto.

Vietoj kopūstų – šiukšlės

Tarp A.Juozapavičiaus pr. ir Suomių g. esančią teritoriją šančiškiai vadina Kopūstų skersgatviu. Teritorijoje yra išlikę raudonų plytų statiniai – raugintų kopūstų sandėliai, įrengti statant karinį miestelį XIX a. pradžioje.

Kopūstų sandėlius žino visi, nes, juos uždarius, dar sovietmečiu čia pradėtos sandėliuoti šiukšlės, kurios ne tik užpildė erdvius statinius, bet ir pradėjo kauptis aplinkui. Pernai vietiniai buvo surengę talką, tačiau šiukšlynas vis dar išliko. Čia žaidžia vaikai, gyventojai pro jį takeliu eina viešojo transporto stotelės link.

Neapsikentusi augančių šiukšlių kalnų Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė menininkė Vita Gelūnienė socialiniame tinkle "Facebook" paskelbė: "Nuo rytojaus pradedame imti iniciatyvą į savo rankas. Visi geros valios žmonės gali čia ateiti bet kuriuo paros metu pajutę energijos perteklių, arba kad jau daugiau nebegali, ir nešti lauk šiukšles iš kopūstų sandėlio į kampą prie Suomių g. Kai sukrausime nepasiekiamą kalną šiukšlių, atvažiuos didelis transportas ir viską išveš. Nuo to viskas ir prasidės!"

Išbandė savo jėgas

Savaitgalį prasidėjusioje didžiojoje talkoje dalyvavo vos keli žmonės, tačiau šiukšlių jau daug mažiau. Kelios didelės vieno iš trijų teritorijoje esančių sandėlių angos – kaip iššluotos. Pasak V.Gelūnienės, darbai tęsis dar visą savaitę.

"Žmonių iki šiol nemobilizavome, tvarkėme trise. Savaitgalį dar buvo prisijungusi vietinė mergaitė, mums gelbėja ir vienas amerikiečių menininkas", – anot V.Gelūnienės, pernykštė talka taip pat sujudino žmones, jie pamatė, kas čia vyksta, ir pradėjo suvokti problemą.

Nuo asmeninės akcijos prasidėję darbai savaitės viduryje įsibėgėjo ir į talką pradėti kviesti visi norintieji keisti aplinką, kurioje gyvena.

"Išvalius šią teritoriją mes galime ją paversti visų mūsų bendrais namais, kuriuose galės saugiai žaisti vaikai, aktyviai leisti laisvalaikį suaugusieji, draugauti katės ir šunys", – prisijungti kvietė menininkė.

V.Gelūnienė teigė, kad savaitės pabaigoje surinktas šiukšles išveš šiukšliavežis, tad iki tol reikia gerai padirbėti. Šančių seniūnija šiukšlėms iš teritorijos išvežti skyrė 2 266 eurus. Teritorijoje yra trys kopūstų sandėliai. Du iš jų prikrauti šiukšlių, vienas visiškai užkastas žemėmis.

Žydi gėlės

Pavasarį Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė inicijavo kitą akciją – bendruomeninį daržą. Balandžio mėnesį žemės sklypelyje prie pat A.Juozapavičiaus pr. grupelė šančiškių kastuvais kasė žemę ir sodino gėles. Dabar čia želia įvairūs augalai, yra net braškių, o netrukus žiedais aplinką papuoš irisai.

"Nusprendėme, kad tai gali būti irisai, nes jie yra daugiamečiai augalai. Žydi tik vieną kartą per metus, tačiau tada yra labai pastebimi. Jie galėtų tapti mūsų viso rajono simboliu", – pavasarį "Kauno dienai" pasakojo Žemuosiuose Šančiuose gyvenanti ir aktyviai bendruomenę burianti V.Gelūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Is Šančių

Is Šančių  portretas
Sekmės! Aciu, už šia iniciatyva!! Gaila, jog šiuo metu neturiu galimybes prie jos prisideti..:/

simui ir draugams

simui ir draugams portretas
Aš manau, kad Vladimir Orlov kaip tik labai šauniai tvarkosi savo objekte. Gal palyginimui ką gero apie kitus Kauno fortus pasakysite (aišku, išskyrus 9-tą)? Antraip įtarsiu, kad bjauriai pavydite:)

na

na portretas
kad priverstų nuosavų kiemų savioninkus susitvarkyti kiemus baisu laužynai šiukšlynai. Sandėliai supuvę smarvė sklinda. Kalbu apie krantus VI- VII ir t.t. senienų tvaikas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių