Ringaudų seniūnija: daugėja ir gyventojų, ir verslo įmonių

Ringaudų seniūnijoje sparčiai dygsta nauji gyvenamųjų namų kvartalai ir kuriasi verslas. „Ringaudus jau sunku vadinti kaimu. Keičiasi bendras vaizdas, tampame šiuolaikiškesni, daugėja verslo įmonių ir prekybos centrų“, – džiaugėsi seniūnė Rūta Slivinskienė.

„Kauno diena“ metų pradžioje jau rašė, kad didžiausias demografinis šuolis – registruotas 601 naujas gyventoju – pernai Kauno rajone įvyko Ringaudų seniūnijoje. 2021-ųjų pradžioje čia gyveno 8 316 žmonių, o šių pradžioje – jau 8 917. Sparčiausiai augusi seniūnija pagal šį rodiklį pakilo į trečią vieną Kauno rajone, į ketvirtą poziciją nustūmusi 426 gyventojais paaugusią Garliavos apylinkių seniūniją.

Išalkusiems: neseniai atidarytas kebabų kioskelis vilioja ne tik vietos gyventojus, bet ir visus, važiuojančius Šakių plentu / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kuriame kaime šiuo metu vyksta didžiausia plėtra, pasak R.Slivinskienės, sunku net išskirti. „Bajorų kaime, Poderiškių, Noreikiškių, Ringaudų, Miriniškių, Mitkūnų, Virbališkių, Pyplių, Gaižėnų, Karkiškių ir Kazliškių kaimuose – visur vyksta statybos. Visur kasinėjama, rausiama, kai kur net pažeidžiama tai, kas jau buvo sukurta“, – neslėpė seniūnė.

Vyrauja smulkusis verslas

Pačių įvairiausių pastaruoju metu atsirado verslo įmonių ir paslaugų. Žinoma, vyrauja smulkusis verslas. „Tai žuvies ir kebabų kioskeliai ir autoservisas. Prie automobilių plovyklos įsikūrė net kelios įmonės: taisomi kompiuteriai, parduodamas ėdalas šunims, veikia dvi picerijos, kirpykla. Nors „Piliakalnio kiemelis“ priklauso Kačerginės seniūnijai, jo savininkai Gintarė ir Gytis Ramanauskai yra ir mūsų seniūnijos verslininkai, jiems priklauso kebabinė. Tai labai darbšti, išradinga ir versli šeima“, – pasakojo R. Slivinskienė.

Verslumas: G. ir G. Ramanauskai yra ir Ringaudų seniūnijos verslininkai, jiems priklauso kebabinė / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ringauduose yra „Žaidimų namas“, o Noreikiškių kaime – verslo sala: įmonės įsikūrusios dviejuose kaimyniniuose namuose. „Čia veikia grožio studija „Masaja“, veterinarijos klinika, paslaugas teikia odontologai, neseniai atidaryta mėsinė, o „Šeimos desertinė“ įkūrė cechą, nes ankstesniame pastate nebetilpo. Visi plečiasi, auga, verslas klesti“, – vardijo pašnekovė.

Jei skaičiuosime per abi kaimynines seniūnijas – Ringaudų ir Akademijos – rasime visus prekybos centrus, kol kas trūksta tik „Norfos“. Manoma, kad ji ateityje atsiras šalia besiplečiančių Bajorų, Miriniškių ir Poderiškių kaimų. Pasak seniūnės, netrukus Ringauduose turėtų prasidėti „Lidl“ statybos, projektas jau pristatytas gyventojams, tik kol kas stringa dalies Šakių plento rekonstrukcijos darbai.

Planai: R. Slivinskienė tikisi, kad Ringaudų seniūnijoje atsiras ir turgelis / Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Tikimės, kad turėsime ir turgų. Jis numatytas privačioje valdoje, todėl jo savininkai pirmiausia nori sutvarkyti aplinką, kad nuomai numatyta teritorija būtų graži. Be to, sklypo šeimininkai pageidauja, kad kioskeliai būtų vienodi ar bent jau panašūs, kad turgavietė būtų patraukli“, – pasakojo R. Slivinskienė.

Ko dar trūksta

Klausimą, ko dar trūksta šiai seniūnijai, užduodu pusiau juokais, nustebinta gerų naujienų gausos. Pasak pašnekovės, ringaudiškiai laukia atskiros vietos kultūros renginiams, daugiau erdvių pradinei mokyklai. Savivaldybė tuo rūpinasi, tačiau dėl neįvykusio viešųjų pirkimų konkurso sprendimų teks palaukti.

„VDU Ugnės Karvelis gimnazija yra dviejų seniūnijų – Akademijos ir Ringaudų – mokiniams. Čia jiems taip pat ankštoka. Ateitis, kai bus pastatytas priestatas, numatoma graži, bet šiuo momentu esama problemų“, – neslėpė pašnekovė. Ji pasidžiaugė, kad atsiradus „Smalsučiui“ ir privačių darželių, visi vaikai turi galimybę lankyti darželį, vietų netrūksta, eilių nėra.

Koncentracija: Noreikiškių kaime atsirado verslo sala: įmonės įsikūrė dviejuose kaimyniniuose namuose / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kyla ir kitų iššūkių

Su tokiu sparčiu seniūnijos augimu kyla ir kitų iššūkių, o seniūnijos darbuotojams tenka vis didesnis krūvis. Seniūnaičių sueigoje vis daugėja sprendžiamų klausimų, kurie rodo įvairėjančius gyventojų poreikius.

„Bendruomenės sėkmingai įsitraukia į bendras veiklas. Seniūnijos pagrindinis tikslas – kurti patrauklią aplinką gyventi, dirbti ir ilsėtis po darbų visuose kaimuose: jų turime 19. Nelengva atrasti galimybę panaikinti barjerus tarp skirtingo socialinio sluoksnio žmonių, apsaugoti nuo svetimos kultūros įtakos, kuri gali pasirodyti priimtinesnė, padėti formuoti vietos žmonių vertybes ir identitetą, padėti ar stengtis išmokyti pasinaudoti kultūros paveldo teikiamomis galimybėmis“, – sakė seniūnė.

Ūkininkų vaidmuo, pasak R. Slivinskienės, Ringaudų seniūnijoje keičiasi: jie nėra mėgstami naujai atsikrausčiusių gyventojų, kurie nėra tokie pakantūs skleidžiamam kvapui, kai vyksta tręšimas mėšlu ir srutomis. „Tačiau tenka nuraminti ir stengiamės įtikinti, kad ūkininkai labai svarbūs kaip maisto produktų gamintojai. Vis dėlto Lietuvoje ūkininkų vizija keičiasi. Ateities ūkininkai – mūsų kultūrinio paveldo sergėtojai. Juos reikia gerbti ir saugoti“, – įsitikinusi pašnekovė.

Kaimo turizmo plėtra, seniūnės teigimu, yra tarp dviejų ugnių: lokalios ir globalios plėtros (vietiniai gyventojai ir verslininkai norėtų veikti, remdamiesi esamais ištekliais), ir tarp diktuojamų rinkos sąlygų, politikų ir taisyklių ar paramos, siūlomos iš išorės. „Gal todėl kaimo turizmo plėtros mūsų seniūnijoje praktiškai nėra. Apskritai, šių dienų pasaulyje vyksta daug įvairių pokyčių, prie kurių reikia išmokti labai sparčiai derintis“, – kalbėjo R. Slivinskienė.

Komentaras

Šarūnas Šukevičius, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius:

Džiaugiamės tokia sparčia Ringaudų seniūnijos plėtra. Tačiau šią tendenciją visuomet lydi iššūkiai. Bendradarbiaujant su verslu, savivaldybei pavyko išspręsti vietų darželiuose trūkumo problemą. Bendradarbiaudami su VDU, manau, sėkmingai išspręsime ir VDU Ugnės Karvelis gimnazijos patalpų išplėtimo klausimą. Šiuo metu rengiamas techninis projektas, rudenį ketiname skelbti viešųjų pirkimų konkursą.

Esame numatę šalia Ringaudų pradinės mokyklos pastatyti naują modulinį pastatą ir į jį iškelti seniūnijos administraciją, biblioteką. Parengėme techninį projektą, jį ringaudiškiai patvirtino ir tuomet paskelbėme viešųjų pirkimų konkursą. Deja, jis neįvyko, nes rangovo pateiktos darbų kainos gerokai viršijo mūsų paskaičiuotas kainas. Bandysime konsultuotis, aiškintis, kodėl kainos taip išaugo. Problema neišsispręs savaime, todėl konkursą skelbsime iš naujo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
Sveiki,gal su laiku ir Senukai ar Depo ateis prie Timėjaus,juk ten tokiam reikalui vietos daug,nereiktų į Kauną važiuoti

Cezaris

Cezaris portretas
Neadekvatumą geriausiai rodo pabrėžtinas gyvenviečių vadinimas kaimais. Kokie ten kaimai, kai realiai mažo tankumo miesto plėtra vyksta ir tiek. Tik va be jokios infrastruktūros vystymo ir koncepcinio. Problemos kuriamos ir užkonservuojamos dešimtmečiams į prieky, bet viskas parduodama - oi kaip smagu, daugėja gyventojų. Rajono savivaldybei dzin - ateina nauji GPM mokėtojai, o daryt kažko per daug nereikia. Ramiai partinę šėryklą toliau sukti. Kauno diena irgi galėtų (suprantama, kad rajono sav. nuolatinis reklamos užsakovas) viešąjį interesą kiek rimčiau atstovauti. Bent klausimą kokį į tą pusę užduotį, o ne surašyti "džiugesius".

KOMUNISTŲ ROJUS

KOMUNISTŲ ROJUS portretas
Faktas,kad Kauno rajoną reikia naikinti ,toje savivaldybeje dykaduonių-valdininku tiek pat,kiek Kauno mieste,Rajono meras,kaip koks Lukošenka,jau neaišku kiek laiko sėdi mero kėdėje,del to rajoną kamuoja sąstingis ir jokiu nauju ideju,liko tik didziulis PIARAS.Jei Lietuvą valdytų protingi žmonės ,o ne DEBILAI,tai iškart panaikintų rajonų prie didžiūjų miestu savivaldybes,nes tai yra tiesiog resursų taškymas,naudinga tai tik partijoms,kur tos priemiestinės savivaldybes tampa partinukų įdarbinimo agentūrom.Ryškiausiais pavyzdys Kauno raj. sav. kur ko gero ten netoli 100 proc komunistai sulindę.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių