Raudondvario dvare – vestuvių antplūdis

Vasario 22-oji Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriui buvo itin darbinga. Raudondvaryje, Baltojoje menėje, sutuokta 10 porų, susiviliojusių dvejetukų magija. Atrodo, antplūdis neslops dar kurį laiką. Atnaujinimo darbams uždarius Kauno rotušę, jaunavedžiai plūsta į pakaunę, Raudondvario dvaras sutiks juos svetingai.

„Šią skaičių deriniu įspūdingą dieną net 12 porų buvo užregistravusios atlikti santuokos ceremoniją. Tačiau dėl teigiamų COVID-19 testų atsakymų dviem savo planus teko atšaukti. Vis dėlto vasario 22-oji prilygo turtingoms sutuoktuvių dienoms vasarą, kai pats vestuvių įkarštis“, – sakė Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Skirmantė Subačienė.

Nukonkuravo vasario 14-ąją

Pasak skyriaus vedėjos, dažniausiai šį mėnesį populiaresnė būna vasario 14-oji, Šv.Valentino diena. „Skyriuje turime tokią tradiciją: jaunųjų pageidavimu santuokos registruojamos ir vasario 14 d., nesvarbu, kokia bebūtų savaitės diena, išskyrus sekmadienį. Tačiau šiemet tą dieną sutuokėme tik vieną porą – populiaresnės buvo vasario 12 ir 22 d. Žiemos laikotarpiu santuokų nebūna daug, bet šiomis dienos vos spėjome suktis. Kadangi jauniesiems magiška dvejetukų diena buvo ypatinga, santuokos ceremonijos vyko pilies Baltojoje menėje, skambant vestuvių maršui, visai kaip vasaros savaitgalį“, – pasakojo S.Subačienė.

Prognozė: Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja S.Subačienė mano, kad šiemet Kauno rajone santuokų skaičius tikriausiai bus rekordinis. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pasak pašnekovės, paprastai tuoktuvėms populiariausi yra liepos ir rugpjūčio mėnesiai. „Jau dabar drąsiai galima sakyti, kad turtingos santuokų bus liepos 22, rugpjūčio 12 ir 20 d., bet ne mažiau populiarus bus paskutinis gegužės savaitgalis ir birželio 17 ir 18 d. Nors, laikui bėgant, tikriausiai užsipildys ir kiti vasaros savaitgaliai“, – sakė pašnekovė.

Vos paskelbus informaciją, kad santuokų nebus registruojama Kauno rotušėje, Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius jau sulaukė daugiau kaip 100 jaunavedžių prašymų sutuokti Raudondvario dvare. „Galime pasidžiaugti, kad Raudondvario dvaras, kaip santuokų vieta, kasmet populiarėja. Šiemet Kauno rajone santuokų skaičius tikriausiai bus rekordinis“, – prognozavo vedėja.

Korekcijos: pandemija pakoregavo ceremonijos dalyvių skaičių, jos metu visi privalo dėvėti kaukes. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Bus pokyčių

„Rotušės rekonstrukcija vyks ir kitais metais, antplūdis Raudondvaryje išliks, todėl turime pasiruošti. Ne visos santuokos yra didelės, kad reikėtų ceremoniją atlikti Baltojoje menėje. Planuojame įrengti erdvę, kurioje vyks vadinamosios kabinetinės santuokas. Tai bus nedidelė jauki salytė, kurioje taip pat galės vykti santuokos ceremonija. Raudondvario dvaras turi ir konferencijų, ir ekskursijų, todėl pilies lankytojams uždaryti taip pat negalime, tik paskirstysime srautus, ir viskas išsispręs“, – planais dalijosi Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Rotušės rekonstrukcija vyks ir kitais metais, antplūdis Raudondvaryje išliks, todėl turime pasiruošti.

Be to, vietą santuokos ceremonijai ketinama įrengti ir lauke. „Tokią idėją subrandino pandemija: ceremonijos dalyvių skaičiaus ribojimas, reikalavimas patalpose dėvėti kaukes, visų, ypač nuotakos, noras atrodyti gražiai. Privalome galvoti ne tik apie vidaus erdves. Jau keleri metai Raudondvario dvaro sodyboje žaidžiame su gėlėmis, dvaro svečius džiuginame įvairiomis kompozicijomis, manau, šiemet turėsime ir puošnią erdvę ceremonijoms lauke. Ja galės naudotis ir tie, kurie tuokiasi pagal senovinius papročius, rengia pagoniškas vestuves. Stengiamės įvairiau išnaudoti parką, koja kojon žengti su laiku ir prisitaikyti prie kintančių sąlygų. Puoselėjamas parkas turi tarnauti žmonėms ir atėję čia jie turi jaustis komfortiškai“, – sakė S.Navickienė.

Idėja: dvaras jau keleri metai puošiamas gėlėmis, o šiemet planuojama įrengti įspūdingą vietą vestuvių ceremonijoms lauke. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Apsaugai nuo lietaus greičiausiai bus pastatyta stoginė, šalia jos – arka, bus dekoruotų kėdžių. Pastarieji keleri metai išryškino naujas tendencijas: tuoktis jaunavedžiai važiuoja prie jūros, kur yra kopos ir vanduo, neruošia pokylių patalpose, o kelias valandas su svečiais vaišinasi lauke.

Šiai madai atkeliavus į pakaunę, Raudondvario dvaro sodyboje vaišės būdavo ruošiamos ant suolelio. „Parkas yra tokia vieta, kur reikia elgtis kultūringai, todėl jau pripratinome šventės organizatorius pasirūpinti staliuku, kai kurie vaišėms net pavėsinę pasistato, smagiai su ceremonijos dalyviais, giminaičiais ir kitais svečiais praleidžia 2–3 valandas“, – pasidžiaugė Raudondvario dvaro direktorė.

Pokytis: pasak Raudondvario dvaro direktorės S.Navickienės, puotų uždarose erdvėse dažniausiai atsisakoma, po ceremonijos jaunieji su giminaičiais ir kitais svečiais parke praleidžia 2–3 valandas. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Santuokų skaičius auga

Kalbėdama apie praėjusius metus, S.Subačienė tvirtino, kad santuokų skaičiui pandemija įtakos neturėjo. Jei 2019 m. pakaunėje užregistruotos 642, 2020 m. – 625, tai pernai – 688 santuokos. 106 poros susituokė bažnyčioje, 40 porų užsienio valstybėse, 542 poros Kauno rajono civilinės metrikacijos skyriuje, 23 santuokos vyko jaunavedžių pasirinktose vietose. Populiaru tuoktis Žemaitkiemio dvare, „9 vėjų“, „Kudrėnų“ sodybose. Po vieną sutuoktinių porą pernai tuokėsi ant Pyplių piliakalnio ir Kačerginės miške.

Vis dėlto pandemija pakoregavo tradicijas, svečių skaičių, neretai – ir suplanuotos šventės datą. „Taip atsitikdavo dėl įvairių priežasčių. Kai kurie negalėjo atvykti iš užsienio arba tokios galimybės neturėjo jų artimieji. Pasitaikė ne vienas atvejis, kai, suplanavę šventę, jaunavedžiai datą turėdavo nukelti, nes patys užsikrėsdavo ir susirgdavo arba taip nutikdavo jų šeimų nariams. Taigi, nebuvo didelio būrio sveikintojų, o jei jų atvykdavo, jaunavedžių laukdavo lauke“, – pasakojo S.Subačienė.

Džiugu, kad sunkiu metu atsirado išradingų žmonių, kurie sugebėjo džiaugsmu pasidalyti su kitais nepaisydami visų ribojimų. „Turėjome santuoką, kai ceremonija buvo transliuojama per „Skype“. Jaunavedžiams artimas žmogus dėl pandemijos ir karantino negalėjo parvažiuoti iš užsienio, todėl jie atsiklausė, ar gali pasinaudoti tokia galimybe, mes, žinoma, leidome ir vėliau sulaukėme labai šiltos padėkos“, – šypsojosi pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių