Postų dalybos – su tylos įžadais

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Jau po savaitės naujai išrinktoji Kauno miesto taryba rinksis į pirmąjį posėdį, tačiau vis dar neaišku, kas užims svarbiausius postus. "Vieningo Kauno" lyderiai apie konkrečias kandidatūras kalbėti nenori.


 

Jau po savaitės naujai išrinktoji Kauno miesto taryba rinksis į pirmąjį posėdį, tačiau vis dar neaišku, kas užims svarbiausius postus. "Vieningo Kauno" lyderiai apie konkrečias kandidatūras kalbėti nenori.

Patirtis – iš "Senukų"?

Antradienio vakarą pasigirdo kalbų, kad daugumą taryboje turintis "Vieningas Kaunas" į savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas siūlys buvusį ilgametį "Senukų prekybos centro" vadovą Saulių Raudį.

Pats kandidatas nei patvirtino, nei paneigė kalbas, kad jau sutarta, jog jis vadovaus savivaldybės administracijai. "Ne, šiandien negaliu kalbėti. Klausimą merui užduokite, jis atsakys. Aš ne meras. Paskambinkite rytoj", – vakar išsisuko S.Raudys.

S.Raudys pernai gegužę pasitraukė iš "Senukų", nes nepanoro dirbti plėtros direktoriumi Bulgarijai ir kitoms šalis. Kurį laiką jis niekur nedirbo niekur.

Kas užims vieną iš trijų administracijos direktoriaus pavaduotojų postų, į kurį kandidatą taip pat siūlys "Vieningas Kaunas", kol kas irgi neaišku. "Vieningo Kauno" nariai tik juokauja, kad pavaduotojo biolaukai turi sutapti su paties direktoriaus. Tad kol nėra žinoma, kas vadovaus savivaldybės administracijai, apie pavaduotojo poziciją garsiai nekalbama.

Aišku tik tiek, kad tiesiogiai išrinkto mero Visvaldo Matijošaičio pavaduotoju taps Povilas Mačiulis, tačiau nei vienas, nei kitas oficialių komentarų nedalija.

"Žmonės, su kuriais kalbamės, yra dirbantys, tad nenorime viešinti jų pavardžių ir įnešti sumaišties, kol nėra aiškumo", – teigė P.Mačiulis.

Šiandien savo kandidatus į vicemerus ir administracijos direktoriaus pavaduotojų postus turėtų patvirtinti socialdemokratai ir liberalai – renkasi šių partijų Kauno skyrių tarybos.

Kandidatų netrūksta

Galutinio oficialaus sprendimo dar nėra, tačiau abejonių nebelieka, kad liberalai į vicemero postą siūlys Simoną Kairį. To nebeslepia ir Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Rimantas Mikaitis. Anot jo, į administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas liberalai turi keletą kandidatų, tačiau lemiamą žodį turės tarti skyriaus taryba. Neoficialiomis žiniomis, realiausias liberalų kandidatas į šias pareigas – Sigitas Šliažas, anksčiau ne vienus metus vadovavęs Kultūros skyriui, pastaruoju metu dirbantis Vaiko teisių apsaugos skyriuje.

Gerokai daugiau painiavos ir apsistumdymų tarp socialdemokratų. Iškart po rinkimų realiu pretendentu tapti vicemeru įvardytas Darius Razmislevičius valdžios šlovės spinduliuose gali ir nesišildyti. Patys socialdemokratai neoficialiai kalba, kad jo kandidatūra netinka nei skyriaus lyderei Orintai Leiputei, nei partijos senbuviams, nes D.Razmislevičius laikomas partijos naujoko Židrūno Garšvos žmogumi.

Ž.Garšva prieš pusantrų metų užsitraukė partijos kolegų nemalonę, pabandęs ne visai teisėtais būdais užimti frakcijos seniūno pareigas miesto taryboje. Gali būti, kad socialdemokratas Vasilijus Popovas bus vienintelis senbuvis, išsaugosiantis savo pozicijas ir naujos sudėties valdžioje.

"Taryba diskutuos ir apsispręs. Tarp kandidatų į vicemerus – V.Popovas ir D.Razmislevičius", – tikino O.Leiputė. Užsimenama ir apie tai, kad turėtų vykti slaptas balsavimas

Pasak O.Leiputės, socialdemokratai rinksis iš gana ilgo sąrašo, kas turėtų tapti administracijos direktoriaus pavaduotoju.

"Kauno dienos" žiniomis, į šį postą rimtai dairosi dabartiniai pavaduotojai Jonas Jučas, Steponas Vaičikauskas, miesto tarybos nariu buvęs Pranas Paškevičius, tai pat – Kauno plaukimo centrui "Girstutyje" vadovaujantis Giedrius Pauža.

"Kalbame apie tuos žmones, bet jų yra ir daugiau. Vieni jau dirbę savivaldybės administracijoje, kiti – naujokai", – aiškino Kauno socialdemokratų lyderė.

Paklausta, ar prioritetas bus teikiamas partijos senbuviams, ar naujokams, O.Leiputė tikino, kad bus atsižvelgiama į kandidatų patirtį ir kompetenciją.

Po kojomis nesimaišo

Būta užuominų, kad į miesto tarybą su dviem savo bendražygiais išrinktas Kęstutis Pūkas taip pat galėtų prisijungti prie valdančiųjų, tačiau dabar šios kalbos priblėso.

"Nieko nemačiau dar akyse. Neskubu. Tegul jie susidėlioja. Aš į akis nelendu", – nusijuokė į tarybą išrinktas verslininkas.

K.Pūkas tikino esąs tikras dėl vieno – su kitais dviem kolegomis jau sutarė dirbti vienoje frakcijoje, o susitarimą patvirtino raštu, tačiau dėl darbo valdančiojoje koalicijoje sprendimo nėra priėmęs ir kol kas stebi situaciją. "Žiūrėsime, kokia situacija. Kol drambliai laksto, kartais ką nors ir įmina, nėra dar ko ten lįsti", – ironizavo išrinktasis tarybos narys.

Jis neneigė, kad norėtų tapti vicemeru, tačiau tokio pasiūlymo nesulaukė.

"Kodėl ne? Aš ne tiek pareigų noriu, kiek instrumento ką nors padaryti. Žmonių lūkesčiai – ne oligarchinė sistema, o kad gyvenimas pagerėtų. Neturint instrumento, gali tik galva palinksėti, bet pereinamojo posto man nereikia", – rėžė K.Pūkas.

Nežinia erzina

Būsimieji koalicijos partneriai užsimena, kad iki galo nėra aišku, kas ir už kokią veiklos sritį bus atsakingas. Politikos senbuviai pripažįsta, kad tai įneša šiokios tokios sumaišties, tačiau tikisi, kad dar šią savaitę pavyks sudėlioti paskutinius taškus.

Neoficialiomis žiniomis, liberalams gali būti patikėtas Miesto ūkio komitetas, o socialdemokratai greičiausiai bus atsakingi už Biudžeto ir finansų komiteto darbą. Įprasta, kad Kontrolės komitetas atiduodamas opozicijai, tad čia jau bus konservatorių veiklos laukas. Gali būti, kad vienas komitetas bus siūlomas K.Pūkui ir jo bendražygiams. Iš viso tarybos nariai dirba aštuoniuose komitetuose.

Rinkimus laimėjęs visuomeninis judėjimas "Vieningas Kaunas" su išrinktuoju meru V.Matijošaičiu ne kartą kartojo, kad sieks suvienyti visas jėgas taryboje dirbti miesto labui. Koalicijos sutartis iki šiol nėra pasirašyta ir net pasigirdo kalbų, kad jos gali visai nebūti – esą naujieji tarybos nariai pasišovę dirbti ir be jos, tačiau trečiadienio popietę būsimi koalicijos partneriai sėdo prie bendro stalo derinti veiksmų ir darbų programą.

Spėjama, kad oficialiai koalicinis susitarimas bus pasirašytas penktadienį arba pirmadienį.

Laukia pažymėjimų

Balandžio 16 d. į pirmąjį naujos kadencijos posėdį susirinkę išrinktieji Kauno miesto tarybos nariai visų pirma prisieks ir gaus pažymėjimus. Juos įteiks Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė.

Po tarybos narių priesaikos prisieks ir pirmą kartą kauniečių tiesiogiai meru išrinktas V.Matijošaitis. Kaip sakė E.Skirmantienė, po to bus skelbiama pertrauka, o po jos naujieji tarybos nariai jau patys spręs, pagal kokią darbotvarkę dirbs toliau. Pirmajame posėdyje turėtų būti patvirtinti mero pavaduotojai ir savivaldybės administracijos vadovybė.

Naujos kadencijos taryboje dirbs septyniolika "Vieningo Kauno" narių, trylika konservatorių, po keturis liberalus ir socialdemokratus bei trys "Kaunas – kitokia Lietuva" atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patyre

Patyre portretas
Na senuku patirtis butu neblogai.., visi savivaldybes ir savivaldybiu imoniu viesi pirkimai butu aiskus .. is vieno tiekejo , negi neaisku :)

oi-oi

oi-oi portretas
Kaip dėliojasi situacija, daugelis jau mato, kad vilčių mažėja pokyčiams. Pokyčiams padaryti reikia politinės valios ir neturėti asmeninių interesų. Blėsta blėsta visltis... Gal kauniečiai norėjo kaip geriau, bet gali būti kaip visada. Mandatus pasidalino taip, kad vienose rankose atsidūrė kauniečių likimas.

oi-oi

oi-oi portretas
Kaip dėliojasi situacija, daugelis jau mato, kad vilčių mažėja pokyčiams. Pokyčiams padaryti reikia politinės valios ir neturėti asmeninių interesų. Blėsta blėsta visltis... Gal kauniečiai norėjo kaip geriau, bet gali būti kaip visada. Mandatus pasidalino taip, kad vienose rankose atsidūrė kauniečių likimas.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių