Paveldo naikintojai Kaune nesutramdomi?

Žaliakalnyje sklypą įsigiję verslininkai įžūliai nugriovė XIX a. Kauno tvirtovės statinį. Šis įvykis atskleidė, kad atsakingų institucijų pareigūnai greičiausiai nežinotų, ką daryti, jeigu vieną savaitgalį kas nors imtų griauti Kauno pilį.

Pareigūnus siuntė toli

"Statinys sunaikintas žiauriai. Mūsų vyriausiasis valstybinis inspektorius ten lankėsi ir šeštadienį, ir sekmadienį. Darbininkai siuntė visus po velnių ir siūlė "į grafiną". Aplink ratus suko prabangūs automobiliai ir stebėjo situaciją. Mes pistoletų neturime – iškvietėme policiją, bet ir jie nežinojo, ką tokiu atveju reikia daryti", – apie savaitgalio įvykius prie Archyvo ir Algirdo gatvių sankryžos pasakojo Kultūros paveldo departamento (KPD) prie Kultūros ministerijos Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus.

Čia beveik visiškai nugriautas vienintelis šių dienų sulaukęs tokios paskirties Kauno tvirtovės statinys – VII forto komendanto gyvenamojo namo ledainė, statyta 1883–1887 m.

Neabejingi kauniečiai sunkiasvorės technikos ir necenzūriškai kalbančių darbininkų akivaizdoje jautėsi bejėgiai, tad iškvietė atsakingų institucijų pareigūnus.

Griovimo darbus šiaip taip pavyko sustabdyti policijos pareigūnams, deja, statinys sugadintas visiškai. Įvykio liudininkas liūdnai juokavo, kad jeigu kas nors imtų griauti miesto pasididžiavimą – Kauno pilį, situacija būtų panaši.

Skambino vadovams

Po to, kai darbus vykdę žmonės nepakluso KPD Kauno skyriaus vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Andriaus Liako reikalavimui nutraukti griovimo darbus, o policijos pareigūnai tik užfiksavo įvykį, S.Stoškus prisipažino pats ėmęsis iniciatyvos.

"Paskambinau policijos vadovams ir išsiliejau jau su keiksmažodžiais. Galiu pasidžiaugti, kad viską, ką pareigūnai atliko po to, galima įvertinti 10 balų – buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, teritorija apjuosta STOP juosta. Mes savo ruožtu kreipėmės į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo", – sakė S.Stoškus.

"Atvykęs sklypo savininkams atstovaujantis advokatas pareiškė, kad klausys tik policijos reikalavimų. Jo nuomone, mes neturime teisės stabdyti darbų. Manome, kad administracinės atsakomybės čia jau nepakaks. Kalba eina apie baudžiamąją atsakomybę", – pridūrė įvykio vietoje buvęs A.Liakas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Odeta Tumelytė, paprašyta, kad pareigūnai pakomentuotų savaitgalio įvykius, atsakymą atsiuntė raštu. "Policijos reagavimo į pranešimą veiksmai priklauso nuo gautos, turimos ar surinktos įvykio vietoje informacijos turinio. Policijos pareigūnai yra pasirengę reaguoti į visus pranešimus. Reaguojant į pranešimus, kai žalojamas, gadinamas saugomas turtas, kiekvienu atveju, prieš priimant sprendimą, vadovaujamasi Kultūros vertybių registre esančių nekilnojamojo kultūros paveldo sąrašo ir Valstybės įmonės Registrų centro Nekilnojamojo turto kadastro ir registro duomenimis, konsultuojamasi su specialistais", – teigiama laiške.

Statinį liepė saugoti

Valstybės įmonė Turto bankas kiemo rūsiu įvardytą statinį ir beveik 4 arų žemės sklypą Archyvo g. 52 lapkričio 5 d. vykusiame aukcione pardavė architekto Rimo Adomaičio vadovaujamai bendrovei "RA Development". Viešai skelbiama pradinė kaina – 15,2 tūkst. eurų.

S.Stoškaus teigimu, visos institucijos žinojo, kad privatizuojamas sklypas ir jame esanti ledainė turi būti išsaugota. Dar 2010 m. Kauno miesto savivaldybės patvirtintame detaliajame plane buvo įrašyta, kad rūsys-ledainė yra Kauno tvirtovės VII forto viena iš vertingųjų savybių ir turi būti saugoma kartu su apsauginiu žemių sampylu ant viršaus, o sklypas patenka į nekilnojamojo kultūros paveldo objekto – Kauno tvirtovės VII forto – apsaugos nuo fizinio poveikio pozonį. Tiesa, į nekilnojamojo kultūros paveldo registrą statinys galbūt dėl valdininkų aplaidumo nebuvo įrašytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

r.r.

r.r. portretas
o kodel negriaut ir nesavivaliaut kai bauda vargani 1100 eur??? Kas ka nori tas ta daro. O supistus advokatus reiktu isvis visus i sibira gabent- jie visuomenes ismatos uz pinigelius parduosiantys ir motina.

Remis

Remis portretas
Matyt,vykdė Matijošaičio nurodymus,nes negalima patikėti,kad šitaip bet kas gali lyg niekur nieko visų akivaizdoje savivaliauti.

e.

e. portretas
labai pritariu,nes tie shedevrai""okupanto okupuotoje Lietuvoje(fortai,cerkves-soborai) ir kiti carines rusijos kariniaiir ideologiniai atributai-jie turi buti nugriauti-ko nepadare Smetonos laikais,nes nebuvo leshu viskam(o Lenkijoje,Varsuvoje lenkai parode tvirtuma! rusu sobora susprogdino,kaip okupacijos ir engimo simboli...),o Lietuvoje taip pat reiketu pasielgti su rusu okupacijos simboliais cerkvemis-soborais,kurie po okupacijos ir fortu buvo ir esti kol jie stovi,kitas nebilus paminklas Bizantijos itakai skleisti(vietiniai to nesupranta-tachiau jiems tai labai savi simboliai-tai kalba tarsi chia ju zeme-jie chia sheimininkai....)-shiais simboliais naikino ir degino per amzius viska kas buvo katalikishka,treme i vergija,i Sibirus,dabar cerkves ir popai dalyvauja kitame jau etape kviechia shventa kara zudynes uz ju itaka i Ukraina-taigi pastatu paskirtis ,skleisti amzina neapykanta,per amzius karams-todel ju visai negaila-o apie pavelda,nera ko ir kalbeti,nebent okupantu paveldas.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių