Pasišlykštėjo maistu nepasiturintiems: būčiau pagaminusi plovą su kirmėlėmis

Dėdama ant stalo maisto produktus, reikiamus plovo gaminimui, kaunietė nustėro – maišelyje tarp ryžių raitėsi kirmėlės. Tokius „priedus“ maisto daviniuose, skirtuose nepasiturintiems žmonėms, ji sakė randanti ne pirmą kartą.

„Niekada anksčiau šito neviešinau, bet šįsyk pratrūkau – protu nesuvokiama, kaip toks maistas su kirmėlėmis gali būti duodamas žmonėms“, – piktinosi jau ne vienerius metus maisto davinius, skirtus nepasiturintiems žmonėms, maždaug kas tris mėnesius išdalijamus Gričiupio seniūnijoje, gaunanti moteris.

Ne pirmas kartas

Kaip portalui kauno.diena.lt pasakojo kaunietė, minėta problema, kai kruopose, makaronuose ar miltuose ji vis atrasdavo kirmėlių, kartojosi nuolat. Pastaruosius maisto produktus esą tekdavo išmesti. Todėl kurį laiką, užsiminė moteris, ji buvo liovusis imti skiriamą paramą.

„Praėjus maždaug dvejiems metams po to, kai paskutinį kartą pasiėmiau maisto davinį, tikėjausi, kad situacija bus pasikeitusi, todėl nusprendžiau atnaujinti apsilankymus maisto produktams gauti. Juk duoda ne tik kruopas, bet ir aliejų. Jame gi nėra kirmėlių! Šeimoje verčiamės sunkiai, o gaunant maisto davinius, pavyksta šiek tiek sutaupyti…Antradienį ruošiausi gaminti plovą, atidariau prieš maždaug du mėnesius gautas pakuotes, o ryžių maišeliuose – vien kirmėlės! Parsinešusi namo tokius produktus ir įdėjusi į spintelę nuo jų užkrečiu ir kitą viduje esantį maistą“, – atviravo moteris.

 

 

Gyviai šliaužiojo lubomis

Nors galiojimo laikas, nurodytas ant minėtų pakuočių, – nepasibaigęs ir ryžiai tinkami vartoti iki 2020 metų vasaros vidurio, nepageidaujami „priedai“ maišelio paviršiuje pirštais pasklaidžius nevirtus ryžius esą tiesiog bado akis.

Kaunietė neslepia – būdavo, kai maisto produktuose esančios kirmėlės išlįsdavo iš spintelėse padėtų pakuočių ir imdavo šliaužioti net lubomis. Prireikė nemenkų pastangų, kol pavyko išnaikinti šiuos sparčiai besidauginančius gyvius.

„Tiesa, praėjusiais kartais, kaip minėjau, pamačiusi, kad pakuotėse knibžda kirmėlės, produktus tiesiog išmesdavau ir neatkreipdavau dėmesio, ar jų galiojimas – geras. Tačiau šį kartą pastebėjusi, žvilgtelėjau ir į tinkamumo vartoti terminą. Nors galiojimas yra geras, tačiau kirmėlės raitėsi. Nežinau, gal šiuos maisto produktus prieš išdalijant laiko netinkamomis sąlygomis… Gerai, aš pažiūrėjau, o kiek yra tokių, kurie neatkreipia dėmesio ir suvalgo? Juk davinių pasiimti ateina ir senyvo amžiaus žmonės“, – atviravo ji.

Moteris pabrėžė, kad nemokamai gaunami maisto produktai, tikėtina, ne iš parduotuvės, nes ant visų davinyje esančių pakuočių aiškiai matomas užrašas: „Neskirta parduoti“. „Nežinau, kur maistas yra laikomas, bet čia – tragedija. Jei vakar būčiau pagaminusi plovą su kirmėlėmis, mano vaikai tikriausiai būtų susiėmę už pilvų ar susirgę neaiškiomis ligomis“, – svarstė kaunietė.

Nekokybiškų produktų – nerasta

Kaip portalui kauno.diena.lt trečiadienį sakė Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) vyriausioji projektų vadovė Gintarė Zizienė, ESFA yra projekto, finansuojamo iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo lėšomis, vykdytojas. Jos teigimu, maisto produktai labiausiai skurstantiems asmenims yra įsigyjami viešųjų pirkimų būdu – skelbiamas tarptautinis pirkimas, kuriame gali dalyvauti visi Lietuvos ir užsienio gamintojai bei tiekėjai, kurie atitinka pirkimo sąlygose numatytus reikalavimus.

„Maisto produktai nepasiturintiems asmenims yra dalinami šešis kartus per metus. Kiekvieną dalinimą tiekėjai maisto produktus pristato į projekto partnerių sandėlius. Projekto partnerių sandėliuose maisto produktai vidutiniškai užsibūna nuo vienos iki dviejų savaičių. Visi projekto partnerių sandėliai turi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotus Maisto tvarkymo subjekto pažymėjimus. ESFA prieš kiekvieną produktų dalinimą paramos gavėjams įsitikina produktų kokybe: tiekėjai pateikia tyrimų protokolus, įrodančius, kad tiekiami produktai atitinka visus keliamus reikalavimus“, – detalizavo pašnekovė.

Jei vakar būčiau pagaminusi plovą su kirmėlėmis, mano vaikai tikriausiai būtų susiėmę už pilvų ar susirgę neaiškiomis ligomis.

Paklausta apie pastarąjį paramos dalijimą, kurio metu gautuose maisto produktuose kaunietė teigė radusi kirmėlių ryžių maišelyje, G. Zizienė patikino, jog rugpjūčio mėnesį paramą gavo daugiau nei 177 tūkst. paramos gavėjų, produktai buvo dalinami daugiau nei 600 dalinimo punktų, tarp kurių – ir minėta Gričiupio seniūnija Kaune. Tačiau dalinimo metu esą nebuvo užfiksuota atvejų, kad produktai yra nekokybiški.

Veiksmų nesiims

Kaip teigė ESFA vyriausioji projektų vadovė, tokiais atvejais, kai sulaukiama nusiskundimų dėl galimai netinkamos produktų kokybės, nedelsiant imamasi veiksmų, pavyzdžiui, atlikti patikrinimą produktų dalijimo vietoje (sandėlyje) kviečiami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. Jie paima produktų mėginius ištyrimui.

Tačiau šiuo konkrečiu atveju, dėl kurio skundėsi kaunietė, pasak G. Zizienės, ESFA atstovai esą neturi pagrindo imtis veiksmų, nes dalinimai vyko prieš du mėnesius ir visi produktai yra išdalinti.

„Kiekvieno dalinimo metu informuojame visus partnerius, kad dalintojai būtų atidūs dalindami maisto produktus ir pastebėję galimai nekokybiškus produktus, ar išgirdę asmenų vertinimus, kad dalinami maisto produktai yra nekokybiški, operatyviai reaguotų informuodami mus“, – kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PLOVAS

PLOVAS portretas
GAVO MOTERIS RYZIU RUOSINI PLOVUI,TIK PRIESKONIU IDEK IR I PUODA.KAM TOS PRETENZIJOS?

Rima

Rima portretas
O kam tai rūpi? Svarbu pinigai. Pusvelčiui nuperka jau aprimsta įr Lietuvoje uzdarbiauja.O kur maisto kokybės institucijos? Ka,irgi uzdarbiauja?

na ką

na ką portretas
kirmėles rasti nėra malonu, bet jos - baltymų šaltinis, nuo jų tikrai nenusinuodysi. Įtariu ponia turėtų dažniau tvarkyti savo spinteles. Ir dar - jei nuo labdaros gavimo ryžiai stovėjo 2 mėnesius nesuvalgyti, tai gal tos labdaros nelabai ir reikia.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių