Muziejų diena ir naktis skirta Lietuvos Respublikos prezidentui

  • Teksto dydis:

Gegužės 18-ąją, Tarptautinę muziejų dieną ir naktį dėmesio centre – Lietuvos Respublikos prezidentas.

Prieš priimant sprendimą antrajame Lietuvos prezidento rinkimų ture muziejus kviečia atidžiau pažvelgti į tarpukario prezidentus, jų veiklą, vertybines nuostatas, prezidento institucijos formavimąsi ir kaitą, santykį su visuomene ir kitomis valstybės institucijomis. Prieš 100 metų Lietuvos gyventojai pirmą sykį išgirdo žodį „prezidentas“, kuris buvo naujas ir nelabai suprantamas visuomenei, pripratusiai prie caro ar kaizerio valdymo. Šiandien tai visiems įprastas žodis, bet ar tikrai žinome, ką gali ir ko negali prezidentas, kokios jo funkcijos.

Istorinė Prezidentūra siūlo net keturis būdus susipažinti su tarpukario Prezidentais ir Prezidento institucija. Pirmasis būdas – pakeliauti po Kauną prezidentiniu maršrutu ir susipažinti su miesto kultūros paveldu, susijusiu su tarpukario prezidentais. Šiuo maršrutu savarankiškai galima keliauti bet kada, bet norint gauti vertingą prizą, tai reikia padaryti būtent gegužės 18-ąją tarp 9 val. ir 21 val. Prieš pradedant žaidimą, būtina atidžiai susipažinti su žaidimo taisyklėmis.

Antrasis būdas – dalyvauti Istorinės Prezidentūros pažintiniame žaidime „Kas tas Prezidentas?“, kuris vyks muziejaus teritorijoje nuo 17 iki 22 val. Žaidimo sekretoriate gavę užduočių lapą žaidėjai leisis tyrinėti muziejų ir jo aplinką, ieškos atsakymų ir sprendimų, bandys įveikti net ir kai kurias savo baimes. Atsakymai slypės visur: sodelyje veikiančioje fotografijų parodoje „Kas tas Prezidentas? Lietuvos Prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“, muziejaus ekspozicijose ir, žinoma, visagaliame internete.

Trečiasis būdas – naktinėtojai kviečiami 22 val. užsukti į muziejų ir pasiklausyti naktinių pasakojimų apie Istorinius Prezidento rūmus ir juose nutikusius dalykus. Į renginį registruotis nereikia, tačiau reikia nepamiršti, kad Prezidento rūmų Audiencijų salė ne guminė, tad ir vietų skaičius joje ribotas.

Ir ketvirtasis būdas – tiesiog ramiai apžiūrėti naują lauko fotografijų parodą „Kas tas Prezidentas? Lietuvos Prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“, pagulėti sodelyje ant žolės po senaisiais kaštonais, pasiklausyti gatvės muzikos, užeiti į istorinius Prezidento rūmus, apžiūrėti ten veikiančias parodas ir ekspozicijas, išbandyti visas edukacines veiklas, o tada galbūt užsukti į kurią nors Vilniaus g. esančią kavinukę, nusipirkti kavos ir vėl grįžti ant Istorinės Prezidentūros žolės sodelyje. Gerą nuotaiką garantuojame, bet už orą neatsakome.

Prezidento rūmų sodas gegužės 18 d. bus atviras nuo ankstyvo ryto iki vidurnakčio. Prezidento rūmus galima aplankyti ir dalyvauti visose veiklose nemokamai nuo 11 iki 24 val. Paskutiniai lankytojai įleidžiami 23.30.

Muziejų dienos ir nakties renginiai dedikuojami Lietuvos Tarybos pirmininko, Lietuvos Valstybės Prezidento Antano Smetonos, Laikinosios sostinės metams ir Lietuvos Respublikos Prezidento institucijos įsteigimo 100-mečiui.

Nuorodos:

Maršrutas „Prezidentinis Kaunas“ https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=lt&mid=1pmJPQyrPYTtm4E5_0EoBXEEWh3mHpmGF&ll=54.89849035908613%2C23.91936324163612&z=14

Gegužės 18 d. maršruto „Prezidentinis Kaunas“ taisyklės http://istorineprezidentura.lt/naujienos/644-marsrutas-prezidentinis-kaunas-2019-m-geguzes-18-d-zaidimo-taisykles.html

Apie parodą parodoje „Kas tas Prezidentas? Lietuvos Prezidentai ir Prezidento institucija 1919–1940 metais“ http://istorineprezidentura.lt/naujienos/647-kas-tas-prezidentas-nauja-fotografiju-paroda-sodelyje.html

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių