Mirė žurnalistas, kino ir televizijos operatorius S. Dargis

Po ilgos ir sunkios ligos vienoje iš Kauno ligoninių mirė žinomas kaunietis kino ir televizijos operatorius, režisierius, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Stasys Dargis, gimęs 1936-ųjų balandžio 28 dieną.

„Stasys buvo Kauno kultūros gyvenimo kino ir videometraštininkas, sugebėjęs įamžinti bene visas dailininkų parodas, sukūręs apybraižų apie iškilius meno kūrėjus. Atrinkti, sugrupuoti ir skaitmenoje palikti savo kūrybą jam reikėjo dar ne vienerių metų.

Stasys Dargis buvo ir puikus žodžio meistras, lygiai prieš dešimt metų atsiskleidęs knygoje ,,Žurnalistai apie laiką ir save“. Rietave, kur prasidėjo Stasio gyvenimas, bažnyčios šventoriuje, jo pirmąkart pamatytas kino filmas taip įstrigo sielon, kad S.Dargis tapo tuo, kuo norėjo būti. Pėsčias ir alkanas penkiolikametis atvyko į Kauną, kad taptų Meno mokyklos auklėtiniu. Paskui neakivaizdžiai studijavo Dailės institute, Maskvon važiavo mokytis operatoriaus meno. Dailininko apipavidalintojo profesija buvo duonai, o filmavimas - dvasiai“, - apie kolegą pasakojo jo buvęs bendradarbis, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis.

Prieš 50 metų Lietuvos televizijos ,,Dienos panoramai“ S.Dargio sukurti reportažai jam atvėrė duris į LTV Kauno redakciją, kurioje dirbo kelis dešimtmečius. Puikus savo profesijos meistras prisiminimuose rašė: ,,Tik kino kameros dėka aš galėjau geriau suprasti pasaulį, galėjau sutikti daugybę nuostabių žmonių. Didžiuojuosi savo sukauptu kino-vide archyvu, kuriame išlikę unikaliausi kadrai...“

„Mes, buvę Stasio kolegos, kartu buvome, kai S. Dargis gavo ,,Gintarinį parkerį“, Kauno Santakos ženklą ar Kauno meno kūrėjų asociacijos premiją. Simboliška, kad operatorius išėjo Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 85-ųjų metinių dieną. Jo su kolega sukurtas dokumentinis filmas apie bebaimius lakūnus liks Lietuvoje amžiams. Kaip ir mūsų prisiminimai apie kūrėją“, - sakė V. Mačiulis.

----------------------------------

Urna su Velionio Stasio Dargio palaikais Šv. Antano bažnyčios (Kauno Žaliakalnyje) šarvojimo salėje bus pastatyta antradienį, 15 val. Po atsisveikinimo - trečiadienį, 14 val., išvežama į Romainių kapines. Šv. Mišios už Velionį bus aukojamos Kauno Arkikatedroje bazilikoje trečiadienį, 18 valandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulutė

saulutė portretas
Ilsėkis Amžinybėj, ačiū kad buvai mūsų laikmety, kad pažinom kaip talentingą profesionalą.

Vida

Vida portretas
Tikras profesionalas, daug nuveikęs kultūros ir meno srityje, savanoriškai fiksavęs įvairias kultūros šventes. Gili užuojauta gražiai šeimai – žmonai Zinaidai, vaikams ir jų šeimoms. Tik geri prisiminimai lieka, labai trūks Stasio mandagios šypsenos ir mielo bendravimo. Ačiū, kad buvote. Ramios amžinybės.

gaila

gaila portretas
...kad tokie taktiški, visada geranoriški, nepikti ant pasaulio, jautrūs žmonės mus palieka...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių