Liūdnos prognozės: gripas dar tik įsibėgėja

Išaugus sergamumui peršalimo ligomis, Kaune paskelbta gripo epidemija. Medikai skundžiasi pacientų srautais, o ugdymo įstaigos dirba įprastu režimu.

Atsainus požiūris

Gripo epidemiją medikai nuspėjo dar praėjusios savaitės pradžioje. Esą jau tada į gydymo įstaigas kreipėsi kone dvigubai daugiau karščiuojančių, kosėjančių, raumenų skausmu ir bendru silpnumu besiskundžiančių miestiečių.

Medikų teigimu, skaičius būtų mažesnis, jei žmonės atsakingiau žiūrėtų į ligą. Deja, vis dar pasitaiko tokių, kurie sirgdami sėdi darbe, kosėja, čiaudi ir oro lašeliniu būdu platindami virusą apkrečia beveik visus, kartu su jais vienoje patalpoje sėdinčius kolegas. Net ir įspėti apie galimas pasekmes, suaugusieji neretai atsisako nedarbingumo pažymėjimo.

Bene daugiausia pacientų teko atremti pediatrams – šalia 15 ar 20 registruotų mažųjų, skubios apžiūros prašėsi tiek pat neplanuotų.

"Iki darbo pabaigos liko dar dvi valandos, o jau dabar gerokai viršijau skaičių, – kyštelėjusi galvą į koridorių viena iš Kauno Kalniečių poliklinikos pediatrių spėjo, kad ir pirmadienio vakarą namo teks grįžti vėliau. – Vieni nelaukia ir kreipiasi pirmąją ligos dieną, kiti tada, kai liga jau įsisenėja. Bijodami komplikacijų tėvai ateina pasitarti."

Tokie metai buvo vieninteliai per pastaruosius penkiolika.

Dirba kaip įprastai

Medikams skaičiuojant viršvalandžius, Kauno miesto ugdymo įstaigos dirba įprastu ritmu, kai panašiu metu 2009-aisiais, šalyje paskelbus gripo pandemiją, iš rikiuotės buvo išėję 75 Kauno mokyklos ir 26 darželiai.

"Tokie metai buvo vieninteliai per pastaruosius penkiolika", – tikino Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Juškaitė.

Antradienį administracijos direktoriaus įsakymu paskelbus gripo epidemiją, dėl laikino ugdymo proceso stabdymo kreipėsi Tado Ivanausko ir Simono Daukanto progimnazijos. Ar ugdymo procesas bus nutrauktas visiškai, ar apribotas tik tam tikrose klasėse, G.Juškaitė negalėjo atsakyti.

"Administracijos direktorius įsakymą pasirašė ir išplatino tik šiandien, todėl gali būti, kad ugdymo įstaigų skaičius dar augs", – svarstė specialistė.

Šiuo metu karantinas paskelbtas vos vienoje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gimnazijoje. Anot gimnazistų tėvų, žinutę apie laikinai stabdomą ugdymo procesą, "Tamo" dienyne jie rado dar penktadienį – iki paskelbiant gripo epidemiją mieste. Išaugus sergamumui mokyklų ir darželių bendruomenėms nebūtina laukti oficialios epidemijos pradžios – stabdyti ugdymo procesą rekomenduojama tada, kai sergančiųjų mokinių skaičius perkopia 20 proc. Baigiantis savaitei LSMU gimnazijoje sergančiųjų buvo 23 proc.

Liga trunka savaitę

Anot medikų, gripas įprastai trunka 6–7 dienas, o epidemija tęsiasi 5–8 savaites. Dažniausiai epidemijos registruojamos tarp 4 ir 16 metų savaitės.

"Įprastai ji prasideda sausį, vasario pradžioje ir baigiasi pirmosiomis kovo savaitėmis. Dar viena sergančiųjų banga būna pavasarį", – G.Juškaitės teigimu per pastaruosius penkerius metus, 2014-ieji buvo vieninteliai, kai gripo epidemijos nereikėjo skelbti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusią savaitę visose Lietuvos apskrityse peržengtas epideminis bendras sergamumo peršalimo ligomis skaičius, tačiau sergamumo gripu rodiklis šios ribos neperžengė niekur. Sausio 22–28 d. bendras sergamumo rodiklis buvo 146,0 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę šis skaičius siekė 98,4 susirgimo. Gripas diagnozuotas 3 391 ligoniui. Ankstesnę savaitę gripu sirgo 962 asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių