Lietuvos zoologijos sode – dar vienos žirafos netektis

Trečiadienio vakarą Lietuvos zoologijos sode po ligos nugaišo žirafos patinas Gudrutis, išgyvenęs 11 metų. Aiškinamasi, kodėl jis nugaišo.

Zoologijos sodo darbuotojų teigimu, Gudrutis prastai jautėsi apie mėnesį: neturėjo apetito, nuolat stovėdavo nuleidęs galvą. Patinas buvo gydomas antibiotikais, virškinimą gerinančiais vaistais ir natūraliomis priemonėmis, pavyzdžiui, jam buvo verdamas linų sėmenų nuoviras. Dėl gydymo zoologijos sodo veterinarai nuolat tardavosi su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos specialistais.

Nebelikus Gudručio, prastai pasijuto jo gentainis Griaustinis. Šis jaunas patinas, į Kauną atkeliavęs liepą, liko vienišas, o žirafoms bendravimas yra gyvybiškai svarbus.

"Darbuotojai nuo jo nenuleidžia akių", – pasakojo zoologijos sodo vyriausioji biologė Virginija Genovaitė Raudeliūnienė.

Ar neplanuojama ieškoti dar vienos žirafos Griaustiniui į draugiją? "Visų pirma reikia išsiaiškinti, nuo ko nugaišo Gudrutis. Kai turėsim galutines išvadas, tada ir spręsim", – sakė V.G. Raudeliūnienė.

Anot jos, visuomet būtina išsiaiškinti priežastis, dėl kurių nugaišo gyvūnas, kad būtų galima tinkamai pakoreguoti kitų gyvūnų laikymo ir priežiūros sąlygas, jeigu paaiškėjo, kad jos turėjo neigiamos įtakos.

V.G.Raudeliūnienė sakė, kad šiuo metu visi sodo gyvūnai jaučiasi gerai, išskyrus vieną roplių – iguanos patiną, kuris šiek tiek sirguliuoja.   

Į zoologijos sodą Gudrutis atvyko 2006 m. gegužės mėnesį iš Lodzės zoologijos sodo. Toks vardas šiam žirafos patinui parinktas neatsitiktinai, o dėl neįprasto gyvūno sumanumo. Jis įdėmiai stebėdavo, kas vyksta aplink, ir dažnai mėgdavo pagudrauti su jį prižiūrinčiais darbuotojais.

Laisvėje žirafos išgyvena vidutiniškai apie 10-15 metų. 

Tai jau ne pirmas atvejis, kai Lietuvos zoologijos sode nustimpa žirafa. Pernai panašiu metu zoologijos sodas neteko žirafos Solo. Jis nugaišo nuo plaučių uždegimo.

Prieš dvejus metus po sunkios ligos buvo užmigdytas baltasis lokys Kasparas. Tais pačiais metais nugaišo ir 13 metų amžiaus liūtas Simba. Tyrimai parodė, kad jis sirgo įsisenėjusia kepenų liga. 

Neseniai zoologijos sodo gyvūnų gretas papildė snieginio leopardo patelė, du jauni berberiniai liūtai. Sezono pradžioje iš Vokietijos ir Olandijos zoologijos sodų į Lietuvą atvyko miškinės katės, dar žinomos kaip vilpišiai, dryžuotųjų skunsų (albinosų) pora, palšasis grifas ir keturios vandeninės agamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno zoologijos sodas - Afrikos gyvūnų tremtis į Sibirą.

Kauno zoologijos sodas - Afrikos gyvūnų tremtis į Sibirą. portretas
Aš nesuprantu žmonių noro mėgautis nubaustais kitos Žemės planetos gyventojų civilizacijos nariais ir įkalintais už grotų iki gyvos galvos. Įsivaizduokite žvėrelis gyvena savo pasirinktoje aplinkoje. Jį sugauna ir be kaltės padaro kaltu, patalpina už grotų iki gyvenimo pabaigos vien dėl to, kad mes jį įveikėme, kad mes stipresni patalpinome į kalėjimą atšiauriomis, antisanitarinėmis sąlygomis.Šiuo metu, kai informacinių priemonių pagalba galime stebėti gyvąją gamtą, TOKIOS KONCENTRACIJOS STOVYKLOS gyvūnams nepateisinamos. Žemė taippat jų namai. Lietuvoje žvėreliai negali būti kankinami tokiomis sąlygomis.

pagaliau

pagaliau portretas
kada tinkaai bus pasirupinta siu zoologijo sodo gyventoju sveikata ir prieziura? Ar is viso reikia juos "kankiti"tokiuose mazuose aptvaruose? Gaila gyvunelio.

taigi

taigi portretas
Vargšas čekas sukorė tokį kelią dėl gaištančios panelės...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių