Lapių moksleivės diktuoja madas

Lapių pagrindinės mokyklos dailės ir kostiumo studijos „Mes“ dizainerės, vadovaujamos Dalios Audėjaitienės, jau ne pirmi metai skina laurus jaunųjų dizainerių konkursuose bei festivaliuose. Ir ne tik moksleiviškuose.

Lapių pagrindinės mokyklos dailės ir kostiumo studijos „Mes“ dizainerės, vadovaujamos Dalios Audėjaitienės, jau ne pirmi metai skina laurus jaunųjų dizainerių konkursuose bei festivaliuose. Ir ne tik moksleiviškuose.

Konkuruoja su studentais

Lapių studijos auklėtinės vis sėkmingiau rungiasi su dizainą studijuojančiais aukštųjų mokyklų studentais.

Praėjusį rudenį Kauno technologijos universiteto (KTU) festivalyje „DiDi“ lapiškės laimėjo antrą vietą.  „Koją merginoms pakišo tik patirties trūkumas vaikščiojant ant podiumo“, – prisiminė dailės technologijų mokytoja ekspertė D. Audėjaitienė.

2011 metais KTU „DiDi“ madų festivalyje Lapių mokyklos 10 klasės mokinė Evelinos Kovalenkinaitės kolekcija "Kaprizas" laimėjo pirmąją vietą. Pernai šiame konkurse Evelina pristatė kolekciją "MO rengia", kurią taip pat labai palankiai įvertino komisija.

Ne mažiau sėkmingai Lapių studijos merginos dalyvauja ir Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultete rengiamame tarptautiniame madų festivalyje „Apkalbos“.
Puošniai apsirengusias studijos mergaites galima pamatyti Raudondvario dvare, kitose Kauno rajono vietose vykstančiose  šventėse, labdaros vakaruose, žymių dainininkų koncertuose, didmiesčių renginiuose.

Dailės ir kostiumo studijai talkina dar viena išradinga moteris – Adrija Džiugienė.

Naudoja netradicines medžiagas

Iš tiesų, studijos „Mes“ kolekcijos tokios originalios, kad imi sukti galvą: ir iš ko pagamintos tos grožybės?

Atsakymas nustebintų: kai kuriems elegantiškiems modeliams sukurti dizainerės naudoja  netradicines medžiagas: marlę, poroloną, senus vyriškus marškinėlius, net gipsą.

Prieš keletą metų konkurse „Tautinis kostiumas vakar ir šiandien“ Lapių 8-9 klasių moksleivių kolekcija „Iš močiutės skrynios“ pelnė Didįjį prizą. Drabužiai buvo sukurti panaudojant senuosius lietuvių aprangos motyvus ir įvairias puošybos detales: lietuviškos tautinės juostos ar natūralaus lino skiauteles, seną mezginėlį, pageltusias močiutės pirštinaites ar kepurėlę.
Drabužių kolekcija „Aidas“ už tautinės kultūros puoselėjimą laimėjo tris dizaino ir avangardinės mados konkursų įvertinimus.

Žaismingas Rimos Tervydytės darbas „Rožinė pantera“ autorei  pelnė perspektyviausio dizainerio, o visam kolektyvui – originaliausios kolekcijos nominacijas.

Adatą ima ir berniukai

D.Audėjaitienės vadovaujamą būrelį-studiją gali lankyti ne tik Lapių moksleiviai. Atvažiuoja vaikų ir iš kitų miestelių. Vienai vaišvydavietei šis užsiėmimas pastūmėjo  į profesionalaus modelio darbą. Ne vienas studiją lankęs jaunuolis pasirinko architektūros, skulptūros, interjero, kostiumo dizaino studijas Lietuvos ir užsienio universitetuose.

Idėjos drabužių kolekcijoms kartais gimsta iš paprasčiausios skiautės ar karoliuko. Siūti mašinomis moka jau 6 klasės moksleivės.

Siuvimo priemones į rankas paima ir vaikinai. Pasak Dalios, kai kurie berniukų yra gimę su adatomis, tad jei pasirinktų siuvėjo profesiją, taptų tikrais profesionalais.
Pedagogė apgailestavo, kad trūksta pigesnių medžiagų. Jų padovanoja rėmėjai, tačiau dažniausiai tenka pirkti pačioms.

Įkvepia vaikų akys

D. Audėjaitienė kilusi iš Joniškėlio. Gyveno Pasvalyje, vėliau persikraustė į Kauną. Lapėse gyvena jau 20 metų.

„Ilgai mieste neištvėriau. Norėjosi gyventi ant žemės. Matyti saulę, stebėti stirnas ir ežius, auginti braškes. Tiesiog užuosti gamtą“,– kalbėjo moteris.

Dalia su vyru, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanu Jonu Audėjaičiu, augina penktokę dukrytę. Džiaugiasi vaikaičiu. Deja, prieš keliolika metų likimas išplėšė iš šeimos sūnų. 
Visą savo energiją atiduodančią darbui moterį įkvepia spindinčios vaikų akys. Džiaugsmas, matant piešiniu besididžiuojantį vaiką, nedrąsiai pirmuosius modelio žingsnius žengiančias mergaites, laimingų tėvų šypsenas.

„Mokytojo darbas toks ir yra – parodyti, ką sugeba vaikai“, – pabrėžė studijos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
Ką jūs kalbat, kokia dar gatvė... Tai yra moksleiviu ne dėvėjimui kurtos kolekcijos. Tai podiumui skirti drabužiai. Aukštoji mada nėra vien tik dėvimi drabužiai tai ir saviraiškos išreiškimo priemone. Pasidomėję daugiau tikrai rastumėte ir dėvėjimui sukurtu šių paneliu kurtu drabužių.

Kenas

Kenas portretas
Nei į vieną rūbą manęs neįkištumėt, pasibaisėtiną. Gėda, GĖDA.

Oplia

Oplia portretas
Iš tiesų, čia juk nėra rašoma, kad drabužiai skirti gatvei. Tai aukštos kokybės kūriniai podiumui :)
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių