Kur dės nuo tilto nuimtus sovietinius simbolius?

Trečiadienį posėdžiavusi Kauno savivaldybės tarybos kolegija svarstė, kur dėti nuo Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto nuimtus sovietinius simbolius. Jų ant tilto turėtų nebelikti iki Kovo 11-osios, kuomet švęsime Nepriklausomybės atkūrimo 25-metį.

Trečiadienį posėdžiavusi Kauno savivaldybės tarybos kolegija svarstė, kur dėti nuo Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto nuimtus sovietinius simbolius. Jų ant tilto turėtų nebelikti iki Kovo 11-osios, kuomet švęsime Nepriklausomybės atkūrimo 25-metį.

Kolegijos posėdyje susirinkę miesto politikai nusprendė, kad nuo Vytauto Didžiojo tilto nuimti sovietiniai simboliai gali būti atiduoti Grūto parkui, tačiau dalis jų greičiausiai liks Kaune ir bus perduota Kauno miesto muziejui. Tiesa, Grūto parko bus prašoma kompensuoti bent dalį šių simbolių demontavimo išlaidų. Dėl to artimiausiame posėdyje dar turės apsispręsti miesto taryba.

„Kauno švara“ jau organizuoja ir derina darbus. Yra nusiteikimas iki Kovo 11-osios išmontuoti“, – tarybos kolegijos narius informavo miesto meras Andrius Kupčinskas.

Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėja Adrijana Filinaitė priminė, kad pernai gruodį Kultūros paveldo departamento ekspertai nusprendė, jog sovietiniai herbai, žvaigždės ir ketaus turėklai su penkiakampėmis žvaigždėmis nebėra vertingosios tilto savybės. Tilto turėklai buvo išmontuoti rekonstruojant šį inžinerinį statinį ir dalis jų pagal paveldosaugininkų reikalavimus buvo saugoma bendrovėje „Kauno tiltai“. Ant tilto pilonų sovietiniai simboliai tebėra iki šiol.

Paveldosaugininkai savivaldybei rekomendavo surasti Kaune vietą, kur nuo tilto nuimtos plokštės ir likę turėklai galėtų būti eksponuojami kaip tam tikro istorinio laikotarpio palikimas. Savivaldybė taip pat paraginta ant tilto gale esančios sienelės įrengti informacinę lentą apie šio tilto istoriją.

Dar 2008 m. vasarį miesto taryba buvo priėmusi sprendimą išmontuoti sovietinius simbolius nuo Vytauto Didžiojo tilto ir įrengti informacinę lentą, tačiau dėl lėšų stygiaus ir paveldosaugininkų nuostatos, kad tai yra vertingosios tilto savybės, sprendimas nebuvo įgyvendintas.

Kaip informavo A.Filinaitė, Kauno miesto muziejus dabar dėl vietos trūkumo neturi galimybės eksponuoti sovietinių simbolių, o prie Druskininkų sovietinius simbolius eksponuojantis Grūto parkas jau kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę prašydamas tilto turėklus ir plokštes su LTSR herbais bei penkiakampėmis žvaigždėmis perduoti būtent jiems.

Miesto savivaldybė kreipėsi ir kitus muziejus dėl galimybės eksponuoti paveldo vertybe nebelaikomus sovietinius simbolius, tačiau Vytauto Didžiojo karo muziejus, Kauno tvirtovės IX ir VII fortas jų nepageidavo, nurodydami, kad geriausia vieta tokiems simboliams – Grūto parke.

„Svarbiausia dabar – išmontuoti, o tada žiūrėsime, kur padėti. Laikinai jie gali būti saugomi ir „Kauno švaros“ teritorijoje. Gal su Grūto parku galima derėtis, kad jie kompensuotų demontavimo darbus, nes tai kainuos “, – svarstė A.Kupčinskas. Savivaldybė skaičiuoja, kad sovietinių simbolių nukėlimo darbai gali kainuoti apie 30 tūkst. eurų.

Vicemeras Vasilijus Popovas ragino viską nuspręsti iš karto, kad nereikėtų laikinų saugojimo vietų. Galiausiai sutarta sausio 22 d. vyksiančiam tarybos posėdžiui teikti sprendimo projektą dėl 2008 m. vasario 28 d. tarybos sprendimo pakoregavimo. Jeigu politikai pritars, dalis sovietinių simbolių keliaus į Grūtą tikintis bent dalies kompensacijos už demontavimo darbus, o dalis jų ateityje atsidurs Kauno miesto muziejaus ekspozicijoje.

Dabartinis Vytauto Didžiojo tiltas su sovietine simbolika pastatytas 1948 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, sovietinė simbolika iki 2005 metų rekonstrukcijos buvo pridengta. Tuomet buvo pakeisti sovietinės simbolikos taip pat turėję tilto turėklai, bet stalininė simbolika liko ant betoninių pilonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henrikas Micikevičius

Henrikas Micikevičius portretas
Skaitant komentarus galima suvokti, jog Lietuvos gyventojai praradę įmunitetą sovietinei įdeologijai ir prorusiškai propagandai. Peršasi išvada, jog mes pažeidžiami lygiai taip, kaip ir buvusi sovietinė imperija. Man asmeniškai sovietinė simbolika jokio pavojaus nekelia. Esu kategoriškai nusiteikęs tik prieš militaristinius simbolius. Mielai talkinčiau tik Vilniaus Žaliojo tilto karių skulptūrų nugriovime.

Virgis321

Virgis321 portretas
nezinau is kur tas barbarizmas viska griauti, lauzyti,istorijos per nauja neperrasysi,jei tie sovietiniai "papuosalai" buvo ant tilto, tegu ir lieka ateinanciom kartom.Kiek besakysi "cukrus" saldu nebus.O istorija lieka istorija kokia skausminga nebutu

mizantropas

mizantropas portretas
meskit į istorijos šiukšlyną, t.y. į Grūto parką, ko čia metų metais įvairios komisijos imituoja darbą. Per kelias minutes galima nuspręsti, kur dėti tuos sovietmečio balvonus, o kam labai gaila, gal savivaldybė atiduos kieme pasistatyti, sovietų laikus prisiminti.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių