Per kovos menus – į savęs pažinimą

Kovos menų elementais Jordanas Poškaitis padeda sustiprinti kūną, išsivaduoti nuo blogų minčių, o pasirinkus jo paties sugalvotą Fighter's Challenge rungtį – kiekvienam savyje atrasti tikrąjį kovotoją.

Trofėjai įkvepia kovai

Ilgus metus nuomojęsis patalpas skirtingose miesto vietose, galiausiai pasaulio, Europos ir Lietuvos bušido ir šidokan karatė čempionas, kovos menų ir saviugdos treneris Jordanas Poškaitis šaknis įleido Savanorių prospekte, mišrių kovos menų klube "Naglis". Taip jį daugiau nei prieš 20 metų pavadino klubo įkūrėjas Saulius Jovaiša.

"Tiksliai nežinau, bet girdėjau, kad jį įkvėpė istorija apie taifūną Naglį, kuris supylė smėlio kalvas ir išgelbėjo žmones. Naglis – tarsi jėgos simbolis", – pasveikinęs mus prie įeigos į klubą, J.Poškaitis nusileido laiptais žemyn.

Mūsų kairėje liko sporto salės su veidrodinėmis sienomis ir tatamiais nuklotomis grindimis, ant kurių šiukštu nevalia lipti su batais. To neleidžia sportinis etiketas. Dešinėje – spintelės daiktams laikyti ir persirengimo kambariai.

"Štai čia – vaikinų, o tas kitas – mažesnis, skirtas merginoms, nes jų ir sportuoja mažiau", – trumpam dar stabtelėjęs prie pirties, iš kurios veržėsi karštas garas, galiausiai J.Poškaitis įsitaisė savo darbo kabinete. Jame, kaip ir koridoriuje, vedančiame į sporto sales, kabo nuotraukos, menančios šlovingas kovų akimirkas, mokytojus ir bendražygius. Čia – ir taurės, medaliai, kiti trofėjai, kuriuos į klubą atnešė ne tik J.Poškaitis, bet ir drauge su juo dirbantys treneriai: Žana Jakštienė, Ovidijus Bartusevičius, Augustinas Seniauskas.

"Sportuojantiems vaikams jie atspindi kovos dvasią ir dar labiau įkvepia, – J.Poškaitis neslėpė pats jau seniai nesureikšminantis savo trofėjų. – Vieni atnešti į klubą, kiti – namuose. Tiesa pasakius, nė nežinau, kiek jų turiu ir tikrai ne visus pamenu. Reikia paimti ir pažiūrėti."

Autoritetas vaikams

Jauniausiųjų sportininkų treniruotės turėjo prasidėti 16 val., tačiau pirmasis moksleivis klubo duris atvėrė kone valanda anksčiau.

"Sveiki, treneri. Mano autobusas važiuoja 15 val. todėl ir atėjau tokiu metu", – šmėstelėjęs koridoriaus gale, šviesiaplaukis berniukas užsidarė persirengimo kambaryje, o jau po kelių minučių su baltu kimono įsitaisė salėje ant tatamio. Neprabėgus nė 10 minučių, šalia jo pritūpė ir daugiau vaikų.

"Turėsime greit baigti pokalbį?" – suklusau, o tada atsidusau, kad viskas klostysis pagal planą. Pasirodo, su jauniausiais kovotojais J.Poškaitis nedirba. Jei pageidauja tėvai, jis veda asmenines treniruotes, o grupinės patikėtos kitiems treneriams.

Jaunųjų sportininkų klube – kelios dešimtys, mažiausiems – vos ketveri. Vieni tėvai savo atžalas veda tikėdami, kad iš jų išaugs tikri kovotojai, kiti – dėl fizinės ir emocinės vaikų sveikatos. Anot ne vienus metus ringe karaliavusio J.Poškaičio, toks suaugusiųjų pasirinkimas yra labai teisingas, mat kovos menai išjudina ne tik visus kūno raumenis, bet ir priverčia pasukti smegenis.

"Vaikai dabar kitokie. Jie mažiau juda, o ir ambicijos jų ne tokios, kokios buvo mūsų. Ir čia kalta ne tik pandemija. Prie to labai prisidėjo naujosios technologijos", – kalbėjo J.Poškaitis.

Todėl, vos tik įžengę į sporto klubą, jaunieji sportininkai savo telefonus deda į spinteles. Jokių pykčių dėl to nekyla, nes trenerio Jordano žodis jiems šventas.

"Būna, ateina tėvai ir sako: jei galite, pakalbėkite su sūnumi, pasakykite, kad to ir ano nevalgytų, eitų anksčiau miegoti. Mūsų neklauso, o jus tikrai išgirs", – daugkartinis bušido ir šidokan karatė čempionas džiaugėsi padėjęs ne vienam jaunam žmogui.

Vieni jų išmoko kovos menus pritaikyti savo kasdienybėje, kiti, įkvėpti savo didžiojo motyvuotojo, lipa ant aukščiausių pakylų ir garsina Kauno vardą.

Priminimas: J.Poškaitis įsitikinęs, kad pradėti praktikuoti kovos menus – niekada nevėlu.. Vilmanto Raupelio nuotr.

Svarbiausia – charakteris

Kai mes kalbame apie šuolininkus į aukštį ar į tolį, pranašumu laikome ilgas kojas. Jos reikalingos ir greitesnėms sekundėms baseine ar platesniam žingsniui krepšinio aikštelėje. Kokie turėtų būti fiziniai duomenys, kad ringo kovotoją lydėtų sėkmė?

"Tvirtas charakteris ir noras. Žinote, toks paradoksalus dalykas, bet labai dažnai didžiausi talentai būna didžiausi tinginiai. Jei vaikas talentingas ir dar ne tinginys, tuomet rezultatas gali būti stulbinantis", – J.Poškaitis prisiminė savo vaikystę, kai būdamas maždaug dešimties metų įžengė į kovotojų pasaulį ir jame sėkmingai įsitvirtino.

Čia renkamės sportuoti, o šansų gauti į galvą kur kas daugiau yra gatvėje.

Tai esą lėmė ne fiziniai duomenys, ne staigumas ir ne gera koordinacija, o begalinis noras ir juodas darbas. Dabar vaikams to užsispyrimo stinga. Dažnas nori greito rezultato, o supratęs, kad to padaryti per kelis mėnesius ar pusmetį nepavyks, paprasčiausiai nuleidžia rankas.

"Yra ir tokių, kurie nori ateiti, bet bijo, sako: gausiu į galvą! Atsakau jiems: čia renkamės sportuoti, o šansų gauti į galvą kur kas daugiau yra gatvėje", – J.Poškaitis apgailestavo, kad kai kurias dvikovės sporto šakas žmonės traktuoja neteisingai.

Vienu šūviu – du zuikiai

Mišrių kovos menų klube "Naglis", iš kurio neretai J.Poškaitis išeina tik apie 21 val. vakaro, galima sutikti ne tik jaunuosius kovotojus, svajojančius apie šlovės akimirkas ringe. Čia renkasi profesionalūs sportininkai, sveikos gyvensenos entuziastai, žmonės, bandantys atsitiesti po patirtų traumų ar po žalos, kurią padarė treneriai, save taip vadinantys po mėnesio išklausytų kursų.

"Esu treniravęs ir cerebriniu paralyžiumi sergantį vaikiną, kurį pas mane atvedė jo tėvai. Net daktarai stebėjosi progresu, kuris įvyko per ganėtinai trumpą laiką", – J.Poškaitis darsyk pabrėžė kovos menų elementų naudą. Tyrimais įrodyta, kad, norint pagerinti širdies veiklą, reikia užsiimti sportine programa, kuri verstų širdį dirbti sparčiau. Būtent tokia veikla yra kovos menų praktikavimas.

Be to, atliekami jungiant rankų ir kojų judesius vienu metu, keičiant judėjimo kryptis, kūno padėtis, judesių atlikimo tempą, kovos menų elementai gerina koordinaciją, reakciją, pusiausvyrą, vikrumą. Tai esą labiausiai pastebėjo vyresnio amžiaus klubo lankytojai, treniruotes lankantys du tris kartus per savaitę.

"Ne vienas jų pasakojo, kad pradėjo daug geriau vairuoti automobilį, pagerėjo reakcija. Man tai didelis įvertinimas, o jie vienu šūviu nušovė du zuikius. Ne tik išmoko savigynos, ne tik sustiprino kūną, bet dar ir atsipalaidavo psichologiškai", – J.Poškaitis neslėpė, kad treniruotes su kovos menų elementais renkasi vis daugiau žmonių, norinčių atsikratyti negerų minčių.

Galbūt ne visiems, bet daugumai tai pavyksta – iš klubo jie išeina pavargusiais kūnais, tačiau šviesiomis mintimis.

Bendruomenė: "Naglis" atviras ne tik profesionaliems sportininkams ar norintiesiems jais tapti, bet ir sveikos gyvensenos entuziastams.. Klubo "Naglis" nuotr.

Sugalvojo naują rungtį

J.Poškaitis ne iš tų, kurie vien tik sėdi klube, tarp keturių sienų. Kovotojas nuolat gilina žinias – studijuoja įvairią literatūrą, bendrauja su savo srities specialistais. Vėliau dalijasi savo žiniomis su kitais. Negana to, jo galvoje nuolat gimsta pačios įvairiausios mintys. Antai, stebėdamas, kaip kai kurie sportininkai nedrįsta žengti į ringą dėl pasitikėjimo stokos, J.Poškaitis sugalvojo Fighter's Challeng rungtį, kuri pasitarnautų jiems kaip tramplinas siekiant užsibrėžto tikslo.

Pagrindiniai šios rungties pratimai – kriaušės mušimas 1 minutę rankomis, paskui – tiek pat kojomis. Sportininko smūgius fiksuoja specialus kriaušėje įmontuotas daviklis, visus rodmenis siunčiantis į kompiuterį arba išmanųjį telefoną. Dirstelėjęs į ekraną J.Poškaitis mato, kiek kartų sportininkas smūgiavo į kriaušę, kokiu greičiu ir kokia jėga tai padarė. Kitus taškus Fighter's Challenge rungties dalyviai renka atlikdami prisitraukimus, atsilenkimus, šokinėdami ant stepo, per virvutę, kilnodami svorius. Dar viena svarbi Fighter's Challenge dalis – bekontaktė kova su priešininku, naudojant specialias gumas. Pralaimi tas kovotojas, kuris nužengia nuo tatamio, ant jo parkrenta arba paleidžia gumas.

"Pačioje pabaigoje renkame vieno smūgio čempioną. Kaip? Per 3 sekundes  į kriaušę reikia suduoti tris kartus. Iš jų renkamas geriausias", – pirštu braukdamas mobiliojo telefono ekraną J.Poškaitis rodė ankstesnių varžybų nuotraukas ir jose užfiksuotas dalyvių emocijas.

Dauguma jų esą norėtų, kad tokios varžybos vyktų bent kartą per mėnesį. Jei ne pandemija ir suvaržymai, tam pritartų ir pats J.Poškaitis.

"O kol kas visų prašau palaukti…" – mišrių kovos menų klubo "Naglis" vadovas neslėpė, kad jį, kaip ir daugumą kitų, ši situacija kaip reikiant išvargino.

Prevencija prieš patyčias

Savo saugos tarnybą turintis vyras pasakojo ne vieną vasarą stebėjęs, kaip poilsiautojai Palangoje smūgiuoja į pramoginę kriaušę A.Basanavičiaus alėjoje. Smalsuolių, norinčių išbandyti savo jėgas, pasipuikuoti prieš bičiulius ar merginas esą niekada nestigo.

"Žinote, ką pastebėjau? Kad konfliktų ten niekada nebuvo!" – taip J.Poškaičiui gimė dar viena idėja – Fighter's Challenge naudoti kaip prevencinę priemonę kovojant su smurtu ir patyčiomis mokyklose.

Nori išjuokti arba suduoti bendraklasiui? Geriau ateik į Fighter's Challenge užsiėmimus ir savo kietumą parodyk prie kriaušės arba ant tatamio su gumomis. Daugkartinis bušido čempionas neabejojo, kad, išbandžius jėgas visose rungtyse, noras tyčiotis ar kelti ranką dings.

"Šiuo metu mano tikslas – kiek įmanoma plačiau skleisti žinią apie šią rungtį. Dabar ruošiuosi įsigyti stovą. Tada kriaušę galima bus laikyti ne tik sporto klube, bet ir išnešti į lauką, todėl apie Fighter's Challenge rungtį galės sužinoti daugiau žmonių", – J.Poškaitis neabejojo, kad daliai jų vien žinoti nepakaks – dažnas norės išbandyti. – Toks ir yra mano tikslas, nes Fighter's Challenge rungtis nėra konkrečiai orientuota į kažkokią grupę – gali dalyvauti visi norintieji."



NAUJAUSI KOMENTARAI

o Jurbarko "karatisto"

o Jurbarko "karatisto" portretas
nuotrauka ten yra?

Senulis

Senulis  portretas
Ar bus kaip smelis? Be savo formos?

kaip gerai

kaip gerai portretas
žmogus turės dar vieną pažįstamą
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių