Kloja pamatą ateities visuomenei

  • Teksto dydis:

Likus kelioms dienoms iki mokslo metų pradžios, Kauno rajono savivaldybės vadovai sukvietė švietimo bendruomenę į Šlienavos pagrindinę mokyklą. Čia vyko kasmetė Kauno rajono švietimo vadovų ir pedagogų konferencija, kurios tema šiemet – „Bendruomenės galia mokyklos kaitai“.

Iššūkis bendruomenėms

„Seimas patvirtino valstybės pažangos strategiją, kurioje akcentuojamos dvi svarbios plotmės – demokratija ir švietimas. Demokratinės vertybės ir švietimas lemia, kokia visuomenė būsime ateityje. Tai dvi gyvenimo sritys, kurioms reikia didžiausio mūsų dėmesio ir kuriomis būtina nuolatos rūpintis, nes jos lems mūsų ateitį“, – švietimo konferencijoje pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Dėl tinklo kūrimo taisyklių pakeitimų, nusprendus didinti vidurinio ugdymo programos mokinių skaičių klasėse iki 21 (buvo dvylika), dalis Kauno rajono mokyklų susirūpino, kad teks užsidaryti, nes nepavyks surinkti tiek mokinių.

„Dar pernai lapkritį savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę, Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, bet atsakymo negavome. Tačiau Vyriausybės nutarimas buvo papildytas išimtimi – gimnazijų skyriuose leista formuoti III gimnazijos klases su dvylika mokinių“, – pabrėžė savivaldybės vadovas.

Čekiškės ir Vandžiogalos gimnazijose nepakanka mokinių III gimnazijos klasėms formuoti, jie priimti į artimiausias Vilkijos ir Babtų gimnazijas. Bendradarbiaujant vadovams ir mokytojams buvo surasta galimybių mokiniams likti mokytis toje pačioje ugdymo įstaigoje.

Dėmesys pedagogams

Savivaldybės specialistai stebi tendenciją, kad mokytojų amžius pakaunės ugdymo įstaigose jaunėja – tam įtakos turėjo savivaldybėje taikomos mokytojų pritraukimo ir skatinimo priemonės.

2023–2024 mokslo metų pabaigoje pakaunės mokyklose trūko 100 pedagogų, šiuo metu – tik devyniolikos.

Demokratinės vertybės ir švietimas lemia, kokia visuomenė būsime ateityje.

Nuo 2021 m., įgyvendinant savivaldybės pedagogų programą, finansuotos studijos 76 mokytojams (49 jau baigė, 27 dar mokosi). Daugiausia parengta ikimokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojų – 21 ir dvylika.

Per dvejus metus iš „Jaunojo pedagogo“ klubo 23 mokinių, baigusių mokyklą, pedagogikos studijas pasirinko vienuolika. Jau trys iš jų ateitį sieja su Kauno rajono mokyklomis.

Netoleruoja smurto ir patyčių

Socialinis ir emocinis ugdymas – svarbi mokymosi proceso dalis, padedanti mokiniams gerai jaustis ir siekti geresnių rezultatų.

Tyrimai rodo, kad saugi mokyklos aplinka ir mokinių socialinių emocinių kompetencijų ugdymas stiprina teigiamas mokinių nuostatas, mažina rizikingo elgesio tikimybę, kartu gerėja mokyklos lankomumas ir mokymosi rezultatai. Todėl Kauno rajono savivaldybės švietimo įstaigos vykdo socialinio ir emocinio ugdymo programas, įgyvendina patyčių prevencijos priemones.

Per metus mokyklose net 50 proc. sumažėjo nusikalstamų veikų, beveik 8 proc. padidėjo gerai mokykloje besijaučiančių mokinių dalis.

Nors užfiksuotų patyčių ir smurto fiksavimo atvejų padaugėjo, tačiau to priežastis – geriau atpažįstamos patyčios ir smurtas, tai netoleruojama.

Kauno rajono savivaldybė sau kelia didelį iššūkį – suvaldyti cigarečių, ypač elektroninių, ir kitų narkotinių medžiagų vartojimą tarp jaunimo.

Jau yra sudaryta sutartis su profesoriumi habil. dr. Gediminu Merkiu dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tyrimo ir stebėsenos metodikos sukūrimo. Šiuo metu kuriamas klausimynas, pirmąjį apklausos etapą mokyklose planuojama atlikti spalį.

Eilė ištirpo

Savivaldybės vadovai pasidžiaugė, kad nuo rugsėjo 1 d. visuotinis ikimokyklinis ugdymas nuo trejų metų amžiaus bus užtikrintas visiems Kauno rajono vaikams – į darželius priimti visi 527 eilėje laukę šio amžiaus vaikai.

Iš viso į ikimokyklines grupes nuo rudens priimta 1 630 vaikų. Darželiuose įsteigus naujas grupes, jas lankyti pradės 320 daugiau vaikų. Savivaldybė siekia, kad kiekvienas vaikas nuo dvejų metų turėtų galimybę patekti į darželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių