Kauno tvirtovės sezono atidarymas – Marso diena

  • Teksto dydis:

Kauno tvirtovės sezono atidarymas rengiamas tuo pačiu laiku - balandžio pabaigoje. Jau ateinantį savaitgalį, balandžio 27 d. asociacija „Kauno tvirtovė" ir Kauno tvirtovės parkas kviečia sudrebinti I fortą ir sudalyvauti atidarymo šventėje  -  „Marso diena”.

Kaip ir kasmet, oficialus atidarymas vyksta viename iš fortų, šįkart organizatoriai kviečia į I fortą, kuris jau garsėja kaip masinių ir garsių renginių vieta. Istoriškai šis fortas vienas reikšmingiausių.

Sugriovimai forte yra gyvi pėdsakai, liudijantys apie intensyvų vokiečių artilerijos apšaudymą. Manoma, kad į I fortą buvo pataikyti net septyni „Didžiosios Bertos" sviediniai. Labiausiai kovojo ir priešinosi pirmojo gynybos skyriaus fortai. Jau kelerius metus I forte rengiama „Naktigonė” - vienas didžiausių metų renginių.

Marsas – Karo dievas, kuris renginyje pakils iš naujo. Taip pat renginyje atgis visi kariai nuo akmens amžiaus iki šiuolaikinės kariuomenės. Atvykusius pasitiks iškilminga kalba, klubų parodomosiomis programos net 150 rekonstruktorių iš visos Lietuvos ir žinoma nuostabūs svečių pasirodymai. Renginyje pasirodys Lietuvos kariuomenė, „Aro” pareigūnai ir Šaulių sąjunga.

15 val. bus skelbiamas oficialus renginio atidarymas. Dalyvaus Kauno tvirtovės parko kolektyvas ir jo vadovas prof.dr. V. Rakutis, asociacijos Kauno tvirtovės įgulos ir asociacijos valdybos pirmininkas R. Juknevičius. Dalyvaus Kauno rajono ir miesto savivaldybių vadovai arba jų atstovai. Gros Lietuvos kariuomenės orkestras, vilkintis istorines XVIII a.  LDK gvardijos pėstininkų reglamento uniformas. Vyks Lietuvos karybos klubų pristatymas. Dalyvaus Kauno rajono ir miesto savivaldybių vadovai arba jų atstovai.

Rengyje pasirodys karybos paveldo ir istorinės rekonstrukcijos klubai: „Kauno pavieto Laisvieji šauliai”, „Grenadierius”, „Hospitalierių ordinas”, „Ostlandas‘‘, „LDK Varčiai", "Fuzilierius", „Aistava“, „Ukmergės karo istorijos klubas”, „Jotvos sūnūs”, „Baltijos štormas”, „Partizanas”, „Leigiris” „Hema”, „Viduramžių pasiuntiniai”, „Wiking”, Karo istorijos klubas - KIK ir kiti.

„Karo rekonstruktoriai savo buvimu priverčia aplinkinius prisiminti Marsą, karą, taikaus gyvenimo trapumą ir svarbiausias tautų ir valstybių išlikimo pamokas.  Marsas vis dar brėžia įtakos zonų ir valstybinių sienų linijas, lemia valstybių santvarkas, iškelia ir nuverčia lyderius, jo pagalba valstybės tampa svarbios ar tampa kitų valstybių maistu ar pašaru. Karo rekonstruktoriai, baisiojo karo dievo vaikai, primena laisvės kainą ir jos vertę, drąsos, ryžto ir pasišventimo reikšmę, skatina prisiminti žuvusiuosius ir užauginti tų, kurie sąmoningai apsispręs tapti tėvynės gynėjais, gretas. Jie reikalingi norint sukurti filmus, paminėti šventes, suteikti ceremonijoms rimtumo,” - apie renginį pasakoja prof. dr. Valdas Rakutis.

Anot profesoriaus, Marso laukas – tai ideali vieta susirinkti, tikėkimės, kiekvieną pavasarį karo rekonstruktorių klubams, nepriklausomai nuo to, kokią uniformą jie dėvi, kokius laikus reprezentuoja, kad būtų galima pakalbėti apie vertybes, pasidalinti patirtimi, svarbiais rekonstrukcijos daiktais, užmegzti ryšius, sutarti dėl bendradarbiavimo ateinantį aktyvų sezoną ir papuošti Kauno rajoną ar Kauno miestą nuostabiu renginiu, kuris prisidės prie Kauno tvirtovės prikėlimo naujam, taikiam gyvenimui.

Vakarinėje dalyje atidarymą vainikuos PrajaPatii misterijos „Vėjų šventyklos ruduo“ pristatymas. PrajaPatii - naujas žingsnis Jono Chockevičiaus, kompozitoriaus, atlikėjo kūrybiniame kelyje. Šis vardas įkvėpė ir suteikė galių parašyti misteriją „Vėjų šventyklos ruduo”.

„Vėjų šventyklos ruduo“ - muzikinis romantizuotas pasakojimas apie paskutiniojo šventyklos krivio išgyvenimus, atėjus krikštui į LDK žemes. Tai tarsi jo paskutinis žodis, testamentas ištartas belaukiant, kol krikšto nešėjai pasibels ir į saugomos šventyklos vartus.

Akustinės gitaros skambesys, filosofiniai tekstai, įžvalgos nejučia nuneš į kitą laiką, erdvę. Visa tai leis pažvelgti į pamirštą istorinių įvykių pusę.

Renginyje Jonas atliks misterijos pagrindu paruoštą koncertinę programą. Taip pat skambės ir daina „Tyla“, kuriai šį pavasarį  IV Forte buvo nufilmuotas vaizdo klipas.

Šokio programą atliks viduramžių šokių klubas „Saltus Gladii”. Vyks inscenizacija „Bajorų dvikova kapsuliniais pištalietais". Klube kruopščiai atkuriami Vakarų Europos vėlyvųjų viduramžių (XIV-XV a.) šokiai, apranga ir buitis. Klubas kiekvienais metais aktyviai dalyvauja įvairiuose gyvosios istorijos renginiuose Lietuvoje bei užsienyje, kur atlieka istorinių šokių pasirodymus bei demonstruoja viduramžių buitį bei kasdienybę.

Renginys žada nukelti į įvairius istorinius laikmečius, supažindinti su to laikotarpio gyvenimo būdu, rūbais, ginklais bei idealais, taip pat ruošiamos įvairios pramogoms lankytojams. Kauno tvirtovė – sudėtingas kultūros ir karo paveldo objektas, kurio reikšmė ir nauda visada yra kvestionuojama, todėl norintiems susipažinti su Kauno fortifikacija iš arčiau, balandžio 28 d. rengiama atvirų durų diena, kurios metu organizuojamos ekskursijos Kauno fortuose ir statiniuose.

Dėl vietos stokos nuosavus automobilius pasistatyti šalia renginio vietos bus tikrai sunku, nes vietų automobiliams nedaug, todėl į renginį atvykite viešuoju transportu.  Nuo Kauno geležinkelio stoties važiuoja 32 autobusas, kuris atveža iki pat įėjimo į fortą (stotelė - “Pirmojo forto g.). Į renginį galima atvykti ir dviračiais. 

Svarbios nuorodos:

Atidarymo renginys - https://www.facebook.com/events/560494324462863/

Atvirų durų diena - https://www.facebook.com/events/1347770692026501/



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių