Kaune statybų garsai aidės ir šiemet

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Įvairiose miesto gatvėse šiemet vėl šeimininkaus kelininkai. Taip pat planuojama užbaigti kelis didelius statybų projektus, tad šiemet nusimato ne viena simbolinių juostelių kirpimo ceremonija.

Didieji projektai

Kaunas vėl braižo ambicingus metų darbų planus. Juose ir naujos statybos, ir esamų projektų užbaigimas. Tikimasi, kad, įgyvendinus didžiuosius projektus, miestas galės pasiūlyti daugiau paslaugų, tad taps patrauklesniu tiek gyventojams, tiek ir investuotojams.

"Pastarųjų kelerių metų Kauno augimo tempai jau nieko nestebina. Ilgai ir nuosekliai dirbome, kad miesto vystymasis įgytų tokį pagreitį. Šiuo metu daug dėmesio skiriame ne tik vykdomiems darbams, bet ir ateities planams – ko imsimės, kai dabar įgyvendinami projektai bus baigti. Svarbiausia, kad miestu patikėjo tiek verslas, tiek gyventojai. Naujausia statistika rodo, kad antrus metus iš eilės Kaunas realiai ūgtelėjo ir gyventojų skaičiumi: žmonės pagaliau grįžta namo, vis dažniau mūsų miestą renkasi ir naujakuriai", – pastebėjo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Šiais metais planuojama pradėti Aleksoto inovacijų pramonės parke esančio angaro rekonstrukciją – šiuo metu rengiamas jo techninis projektas. Iki šiol šiame pramonės parke buvo pakloti visi inžineriniai tinklai, nutiestos gatvės. Tikimasi, kad ateityje ši Aleksoto dalis taps ypač patraukli verslui ir čia įsikurs žinomiausios kompanijos, kurios ne tik sukurs naujų darbo vietų, bet ir vystys technologijas.

Nemuno saloje dar pernai pradėti įgyvendinti net keli projektai: prie arenos statomas baseinas, o netoliese kyla ir "Mokslo salos" pastatas. Šiemet saloje toliau karaliaus statybininkai. Dalis darbų persikels ir į 2022-uosius, kai planuojama atverti tiek mokslo, tiek laisvalaikio erdves. Šiemet saloje taip pat planuojama tvarkyti aplinką.

Dar viename kampelyje įsisiūbavusios statybos. Ąžuolyno papėdėje toliau statomas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, rekonstruojama Sporto halė. Šiais metais statybininkų čia dar padaugės, nes numatyta sutvarkyti aikštę, ties statomu stadionu ir Lietuvos sporto universitetu. Ryškiausias aikštės simbolis – S.Dariaus ir S.Girėno paminklas. Erdvė aplink jį buvo gana apleista. Tad šioje vietoje bus atnaujintas apšvietimas, grindinys, atlikti kiti būtini darbai.

Prie statomo S.Dariaus ir S.Girėno stadiono bus sutvarkyta ir aikštė. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Darbų tąsa

Pradėtų darbų mieste yra ir daugiau, tad artėja svarbių objektų atidarymo šventės. Tai papildys Kauno laisvalaikio, sporto ir kultūros įstaigų arsenalą.

Pasak miesto savivaldybės atstovų, artėja žiemos sporto centro atidarymas. Greta "Girstučio" komplekso iškilusioje 7,5 tūkst. kv. m ploto arenoje įrengtos dvi ledo aikštės: viena skirta treniruotėms, kita – varžyboms – tiek ledo ritulio, tiek ir dailiojo čiuožimo bei akmenslydžio. Tribūnose tilps apie 500 žiūrovų. Numatytos erdvės kavinei, konferencijų salei. Tikimasi šį objektą lankytojams atverti tuomet, kai bus atšauktas karantinas ir atlaisvintos galimybės pramogauti bei sportuoti.

Taip pat jau greitai kauniečius ir miesto svečius pakvies neatpažįstamai pasikeitęs kino teatras "Romuva". Tarpukario autentika čia derės su naujomis technologijomis. Be įprastų filmų seansų kino salėje vyks modernaus šokio ir kitų scenos menų pasirodymai. Antrame aukšte įsikurs erdvė edukacinėms dirbtuvėms.

Šiais metais duris atvers ir rekonstruota Kauno sporto halė. Šiame objekte atlikta per du trečdalius darbų: uždengtas stogas, atnaujinama vidaus ir išorės apdaila. Bus maksimaliai tiksliai atkurti autentiški halės elementai ir gerokai išplėstas veiklų spektras – nuo sporto, kultūros renginių iki užsiėmimų vaikams. Atidarymas planuojamas vasarą.

Praėjusių metų vasarą atidarius sporto mokyklos "Bangpūtys" irklavimo bazės kompleksą, šiemet bus tęsiamas trasos gilinimas. Būsima 2 km ilgio tiesioji su modernia starto bei finišo infrastruktūra ir takus žyminčiais plūdurais – viskas, ko trūksta, kad čia galėtų vykti aukščiausio rango tarptautinės baidarių, kanojų ir akademinio irklavimo valčių varžybos. Tad darbininkai 2021-aisiais metais bus sutinkami ir Lampėdžio ežere. Visus darbus šiame objekte tikimasi užbaigti per šiuos metus.

Dar vienas objektas kyla Šilainiuose. Pernai pradėtas statyti vaikų darželis. Kuršių gatvėje jau matyti 200 vietų darželio pastato kontūrai. Tai bus pirma ikimokyklinio ugdymo įstaiga Kaune, per pastaruosius kelis dešimtmečius pastatyta nuo pamatų. Ji išsiskirs jaukia aplinka ir šiuolaikiškomis žaidimų erdvėmis. Patalpose išsiteks net dvylika grupių. Atidarymas planuojamas kitą rudenį. Dar vieną darželį planuojama statyti Romainiuose.

Dėmesys gatvėms

Kauniečiai jau spėjo įprasti, kad beveik visus metus įvairiose miesto gatvėse eismą stabdo išrikiuota kelininkų technika. Šiemet taip pat numatyti intensyvūs gatvių remonto darbai, tad tikėtina, kad spūsčių nepavyks išvengti.

Vienos pagrindinių miesto eismo arterijų – Taikos prospekto – rekonstrukcija bus toliau tęsiama. Pernai atlikta nemažai požeminių darbų, dalyje gatvės pakeista kelio danga. Šiemet darbai bus toliau tęsiami ir kelininkai užpildys dar neremontuotas Taikos prospekto atkarpas. Čia bus iki galo sutvarkyta važiuojamoji kelio dalis, šaligatviai, pakeistas apšvietimas.

Taip pat darbai tęsis ir Tvirtovės alėjoje, Kovo 11-osios bei S.Daukanto gatvėse. Vairuotojų kantrybės egzaminas bus laikomas ir Europos prospekte, nes planuojama tvarkyti atkarpą nuo Veiverių iki Kalvarijos gatvės. Dar didesnis iššūkis bus sutvarkyti vadinamąjį pilies žiedą, kuris sujungia Šauklių, Šv.Gertrūdos ir Jonavos gatves. Remonto sulauks ir P.Kalpoko gatvė, kurioje pernai pradėtas statyti naujas viadukas.

Bus tvarkoma pilies žiedinė sankryža, tad vairuotojams teks apsišarvuoti kantrybe. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Šiose gatvėse planuojamas dangos atnaujinimas, šaligatvių remontas, apšvietimo įrengimas ar rekonstravimas. Taip pat bus naujai įrengiamos Alyvų 1-oji ir Šeštokų 1-oji gatvės", – "Kauno dienai" komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Kelininkai atkeliaus ir į mažesnes Kauno gatves. Remonto sulauks Rokiškio, Nevėžio, Pažangos, Ilgoji bei dalis Žemaičių gatvės. "Taip pat, jei per metus bus pakankamas finansavimas, planuojame remontuoti Rytų, Varpo, Hipodromo, S.Dariaus ir S.Girėno gatves. Jose bus atnaujinta danga ir šaligatviai", – žadėjo A.Pakalniškis.

"Kauno diena" pasiteiravo, ar šiais metais bus pradėta toliau remontuoti Savanorių prospekto atkarpa nuo sankryžos su Taikos prospektu iki Kauno riboženklio. Šiuos darbus atlikti planuota dar prieš kelerius metus, tačiau jie buvo nukelti, argumentuojant, kad mieste ir taip remontuojama daug pagrindinių eismo arterijų, tad būtų sudėtinga užtikrinti sklandų eismą. Tačiau ir dabar specialistai nelinkę detalizuoti apie Savanorių prospektą. "Šią atkarpą planuojame sutvarkyti per artimiausius trejus metus", – nurodė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Pėsčiųjų zonos

Šiemet numatyta atnaujinti ne tik šaligatvius prie didžiųjų miesto gatvių, tačiau ir vien pėstiesiems skirtas erdves. Jau baigiamas statyti naujasis pėsčiųjų tiltas į Nemuno salą, permainų sulauks ir Senamiestis bei Studentų skveras.

Savivaldybės atstovai nurodo, kad Karaliaus Mindaugo prospektą ir Nemuno salą sujungsiančio tilto statybos jau artėja pabaigos link. Apie 60 m ilgio tiltas bus skirtas pėstiesiems, dviratininkams ir specialiajam transportui. Ši jungtis ypač pasitarnaus, pastačius mokslo ir inovacijų muziejų "Mokslo sala", daugiafunkcį baseiną ir sutvarkius visą salos infrastruktūrą.

Netoli arenos statomas naujas baseinas ir "Mokslo sala". (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Kai tik leis orai ir bus sutvarkyti biurokratiniai reikalai, planuojama pradėti Vilniaus gatvės rekonstrukciją. Po jos pagrindinė Senamiesčio gatvė praeivius pasitiks patogesniu grindiniu.

"Veikiausiai ryškiausias pokytis, susijęs su Vilniaus gatvės grindiniu, yra tai, kad esami akmenys bus nulyginti. Istorinė danga atspindės to laikmečio dvasią, bet kartu bus patogi tiek neįgaliesiems, tiek ir tėveliams su vežimėliais. Taip pat bus keičiami gatvės dangų pagrindai ir šaligatvių danga, atnaujinami šviestuvai, mažosios architektūros elementai, lietaus nuotekų sistemos, apšvietimo tinklai", – anksčiau "Kauno dienai" pasakojo A.Pakalniškis.

Pastarųjų kelerių metų Kauno augimo tempai jau nieko nestebina.

2021-aisiais bus tęsiama ir Santakos parko rekonstrukcija. Ji buvo laikinai pristabdyta, nes buvę rangovai darbus atliko ne pagal grafiką ir ne taip, kaip buvo tartasi. Savivaldybė su jais nutraukė sutartį ir ieškojo naujų.

Dar vienas grandiozinis šių metų projektas, skirtas pėstiesiems, – Studentų skvero rekonstrukcija. Pernai užbaigus Vienybės aikštės rekonstrukciją, šiais metais erdvė išsiplės ir į Studentų skverą. Akademinio jaunimo ypač mėgstamą erdvę planuojama atnaujinti iki 2022 m. pavasario.

"Paprastai tariant, Studentų skveras po rekonstrukcijos stilistiškai suvienodės su šiaurine Vienybės aikštės dalimi, nes ir istoriškai, ir faktiškai tai yra viena bendra aikštė, kurią skiria K.Donelaičio gatvė", – aiškino projekto autorius architektas Rimantas Giedraitis.

Planuojama, kad atsinaujinusioje erdvėje bus ryškiai matomos žaliosios zonos su augalų apšvietimu, taip pat jaukios terasos su suoliukais tarp jų. R.Giedraitis pabrėžia, kad skvere bus naudojamos tos pačios apdailos medžiagos kaip Vienybės aikštėje – granito plokštės ir šviesus betonas. Tad Studentų skveras stilistiškai atkartos tai, ką jau spėjo pamėgti kauniečiai ir miesto svečiai kitoje gatvės pusėje.

Kaip numatyta projekte, Studentų skveras išsiskirs kokybišku visos teritorijos apšvietimu, taip pat numatytos kelios vietos skulptūroms.

"Bus išsaugoti visi šioje teritorijoje esantys medžiai, taip pat numatytos vietos gausesniems studentų sambūriams – tiek ant mobiliųjų lauko baldų, tiek ant ilgų suolelių", – pasakojo architektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ghtu

ghtu portretas
t.y. Triukšmo valdymo įstatymas ir toliau liks tik popierinis....

tik atšilus

tik atšilus portretas
išbandom su spectexnika pakalniškio užpakalį nulygint vietoje Vilniaus gatvės akmenų grindinio ........... jai necyps, neslys jo pėdkelnės ir lygesniu taps spręsim referendumu - ar toliau lygint

Svarbu ne vien gatvės

Svarbu ne vien gatvės  portretas
O kada bus išgirsti Aleksoto gyventojai, kenčiantys nuo nuolatinio lėktuviūkščių kriokimo? Kokybiškas gyvenimas nėra vien šaligatviai ar asfaltuotos gatvės. Nesibaigiantis triukšmas - tai vienas labiausiai sveikatą žalojančių veiksnių
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių