Kaip keisis Kauno mero komanda?

Gavęs beveik 80 proc. rinkėjų palaikymą, Kauno mero postą  užsitikrino Visvaldas Matijošaitis. "Vieningas Kaunas" nušluostė nosį konservatoriams, o kitas partijas išstūmė už savivaldybės durų.

Pranoko lūkesčius

"Džiugu. Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad nesidžiaugiu", – "Metropolio Charlie" restorane pirmadienio naktį žurnalistams sakė triuškinančiu rezultatu antrai kadencijai išrinktas meras Visvaldas Matijošaitis.

V.Matijošaitis su bendražygiais pergalę šventė nesulaukęs preliminarių rezultatų iš visų apylinkių, nes tendencija jau buvo akivaizdi – antrojo mero rinkimų turo neprireiks, o ir bendražygių gretos taryboje bus išties nemenkos.

"Nesu burtininkas, viską palikau spręsti miestiečiams. Kad toks puikus mano ir mano komandos atžvilgiu rezultatas, kaltas ne aš, kalti visi miestiečiai. Už tą kaltę, kurią uždėjo ir man, ir mano komandai ant pečių, tikrai mes atidirbsime Kaunui", – "Vieningam Kaunui" itin palankius rinkimų rezultatus komentavo V.Matijošaitis.

V.Matijošaitis ir jo komanda šventė pergalę gerokai nustebę dėl tokio didelio kauniečių palaikymo.

Jis dėkojo visiems balsavusiems: "Didelis didelis nuoširdus nuoširdus kaunietiškas ačiū kauniečiams." O dėkoti išties buvo už ką – kauniečiai "Vieningam Kaunui" patikėjo 32 kėdes iš 41 miesto taryboje ir mero postą.

Rezultatų laukę "Vieningo Kauno" nariai patys neslėpė nuostabos sulaukę tokio didelio miestiečių palaikymo. "Kad gausime tiek vietų taryboje, niekaip nesitikėjome. Pranoko visus mūsų lūkesčius", – rinkimų naktį prisipažino antrai kadencijai tarybos nario mandatą gavęs Visvaldas Varžinskas.

Didelis didelis nuoširdus nuoširdus kaunietiškas ačiū kauniečiams.

Iki paskutinės dienos vengęs atskleisti, ar nesieks šalies prezidento posto, galiausiai apsisprendęs dirbti Kaune V.Matijošaitis ne kartą buvo minimas kaip galimas kandidatas užimti premjero postą. Rinkimų naktį jis tokias kalbas kategoriškai neigė. "Ketveriems metams mane įkinkė, ir aš būsiu Kauno meras su komanda. Žiūrėsime, kad Kaunas būtų kaip bet kuris kitas Europos miestas. Norime pakeisti Kauną kardinaliai", – nesikuklino V.Matijošaitis. Jis tikino kartu su komanda turįs daug ir didelių fantazijų popieriuje, bet jų neatskleidė, pridūręs, kad pirmiausia reikia gerai atšvęsti sėkmę rinkimuose.

Kas papildys komandą?

Jau rinkimų naktį buvo akivaizdu, kad ieškoti palaikymo taryboje "Vieningam Kaunui" neprireiks, tad ir didelių pokyčių komandoje V.Matijošaitis tikino neplanuojantis. Tiesa, jis jau rinkimų naktį ne kartą prasitarė apgailestaujantis dėl šios kadencijos koalicijos partnerių liberalų ir jų deleguoto vicemero Simono Kairio nesėkmės.

"Su S.Kairiu puikiai dirbome. Pradėti dideli projektai. Jis įdėjo daug darbo. Visa partija negali atsakyti už vieno žmogaus klaidą", – samprotavo V.Matijošaitis, prisiminęs Eligijų Masiulį, nutempusį liberalų reitingus į dugną.

"Su Simonu dar tikrai kalbėsimės, nežinau jo planų, bet su malonumu priimčiau jį patarėju kultūros klausimais, kad padėtų man. Esame daug ką pradėję kartu, norisi tęstinumo", – vakar neslėpė antrai kadencijai perrinktas meras. Kas užimtų atsilaisvinusias vicemero pareigas, jis kol kas neatskleidžia.

Nors administracijos direktoriaus pareigas šiuo metu einantis Vilius Šiliauskas taip pat išrinktas į tarybą, V.Matijošaitis tikino norįs ir toliau matyti jį savivaldybės administracijos vadovo poste. "Jau kaip ir esame sutarę, kad jis užleistų vietą taryboje ir liktų direktoriumi. Jis dirbo administracijos direktoriaus pavaduotoju, o iš direktoriaus pareigų išėjus Gintarui Petrauskui, užėmė jo vietą, kaip sūnus užima tėvo vietą. Jis visus darbus žino ir nenorėčiau kito direktoriaus", – dėstė V.Matijošaitis. Jeigu V.Šiliauskas sutiks su tokiu pasiūlymu, į miesto tarybą ateis kol kas už brūkšnio likusi "Vieningo Kauno" narė Solveiga Gvidona Dambrauskaitė.

Administracijos direktoriaus pavaduotojus delegavusioms partijoms nepatekus į tarybą, kol kas neaišku, kas pakeis šiose pareigose liberalę Nijolę Putrienę ir socialdemokratą Romaldą Rabačių. "Turime dar pusantro mėnesio", – prašė neskubinti meras, pridūręs, kad savo patarėjų korpuso permainų kol kas taip pat dar nesvarstęs.

Klaidų nemato

Aštuonias vietas miesto taryboje rinkėjai patikėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovams. Mero rinkimuose gavusi 12,68 proc. Kauno rinkėjų palaikymą konservatorių kandidatė buvusi laikinoji Kauno technologijos universiteto rektorė dr. Jurgita Šiugždinienė neslėpė, kad lūkesčiai buvo didesni. "Norėjosi geresnių rezultatų, bet nenukabiname nosies ir žiūrime į priekį. Tokiomis sunkiomis konkurencijos sąlygomis išlikome vienintelė alternatyva "Vieningam Kaunui", – vakar ryte kalbėjo J.Šiugždinienė.

Kovoje dėl mero posto stipriai atsilikusi konservatorių kandidatė J.Šiugždinienė žadėjo su partijos bendražygiais dirbti taryboje kaip konstruktyvi opozicija.

Sekmadienio vakarą iš pradžių gana džiugų rezultatų laukimą restorane "Michelle" pirmieji duomenys iš apylinkių nuotaiką ėmė temdyti. "Bet kokiu atveju gera žinia yra ta, kad daugelyje apylinkių mūsų kandidatė į merus užima antrą vietą", – vieni kitiems bandė palaikyti ūpą partijos bendražygiai. Televizijos ekrane pasirodžius mero rinkimų lyderiui V.Matijošaičiui, kai kurie konservatoriai nevengė ir itin aštrių epitetų būsimos kadencijos Kauno vadovui.

Kartu su bendrapartiečiais rezultatų laukė ir Kauno sueigos pirmininkas Seimo narys Kazys Starkevičius, nusprendęs nekandidatuoti į miesto tarybą. Apžvelgęs mero rinkimų kampaniją jis tikino, kad geriausias J.Šiugždinienės sprendimas buvęs tiesiogiai bendrauti su miestiečiais. Deja, to nepakako, kad kandidatė į merus susirungtų antrajame rinkimų ture.

Kokios klaidos galėjo pakišti koją konservatoriams gauti daugiau vietų miesto taryboje, vakar J.Šiugždinienė nebuvo linkusi įvardyti, tik apgailestavo, kad rinkimų kampanija buvusi per trumpa. "Padarėme viską, ką galėjome. Matyt, ne visi rinkėjai išgirdo, ką norėjome pasakyti", – svarstė ji.

Paklausta, ar konservatoriai mato galimybę dirbti išvien su rinkimus laimėjusiu "Vieningu Kaunu, ar jau yra nusprendę likti opozicijoje, TS–LKD rinkimų sąrašo vedlė užsiminė, kad jiems labai svarbus programinių nuostatų įgyvendinimas. "Sieksime būti konstruktyvia opozicija – gerus sprendimus palaikysime, bet jeigu matysime blogus darbus – kalbėsime garsiai", – žadėjo J.Šiugždinienė.

Liūdni naktipiečiai

Sekmadienį 20 val. užsidarius rinkimų apylinkėms ir pradėjus skaičiuoti balsus, kandidatai ir jų palaikymo komandos rezultatų laukė kartu. Vieni vakarojo būstinėse, kiti – restoranuose.

Prie kuklaus stalo ir televizoriaus savo būstinėje Gedimino g. laiką leidę Kauno socialdemokratai dar net nesulaukus pirmųjų rezultatų optimizmu netryško ir pripažino, kad nuotaikos – santūriai liūdnos. Jų kandidatas į merus teisininkas Gintaras Černiauskas su žurnalistais bendrauti nebuvo linkęs. Kauno skyriaus pirmininkas Giedrius Bielskus sakė, kad situacija yra ne jų pusėje. "Viskas į vienus vartus", – konstatavo G.Bielskus. Tik jo bendražygė Orinta Leiputė nestokojo optimizmo ir kvietė į cepelinų naktipiečius.

"Jaučiamės, patys turbūt suprantate, kaip. Bendra tendencija Lietuvoje nulėmė ir mūsų rezultatus Kaune. Kauniečiai labiau tiki darbų viešinimu, nei pačiais darbais", – vakar ryte paaiškėjus, kad socialdemokratai negavo nė vienos vietos miesto taryboje, kalbėjo Kauno socialdemokratų lyderis.

Paklaustas, ar po tokių rinkimų rezultatų bus permainų skyriaus valdyme ir gretose, G.Bielskus tik užsiminė, kad balandį ir visa partija, ir Kauno skyrius rinks savo pirmininkus, tad galimi ir pokyčiai.

Rūpi partijos ateitis

Sekmadienio vakarą klube "Džem'pub" susirinkę liberalai su jų kandidatu į merus Simonu Kairiu buvo nusiteikę optimistiškai. "Padarėme viską, ką galėjome. Tikimės perlipti kartelę", – apie rinkimų į tarybą rezultatus kalbėjo S.Kairys.

Tačiau jau pradėjus plaukti pirmiesiems rezultatams optimizmas ėmė blėsti. "Savaime aišku – nieko džiuginančio nėra. Gaila, kad mūsų požiūris neliko pastebėtas ir įvertintas", – neslėpė apmaudo Kauno liberalų lyderis. Jis svarstė, kad, įvertinus visą rinkimų kampaniją, vargiai buvo galima ką nors daryti kitaip – dirbdami valdančiojoje koalicijoje su V.Matijošaičio komanda liberalai buvo "Vieningo Kauno" pašonėje. "Jeigu būtume išėję į opoziciją, būtume likę konservatorių šešėlyje, – svarstė S.Kairys. – Rinkimų kampanija įnešė šiokių tokių lūkesčių ir labai gaila dėl žmonių, kurie tikėjo mumis ir tikėjosi."

Apie ateities planus vicemero pareigas einantis S.Kairys dar nenorėjo kalbėti. Paklaustas, ar priimtų pasiūlymą iš "Vieningo Kauno" užimti kokias nors pareigas savivaldybėje, liberalas tikino pirmiausia norintis padiskutuoti su savo bendražygiais. "Kova vyko ne tik šiame viename Kauno fronte. Visas pagrindas išmuštas mums iš po kojų, ir dabar reikia gerai apsvarstyti ir įvertinti, kaip mes elgsimės toliau, kokia kryptimi eisime", – apie liberalų ateitį kalbėjo S.Kairys.

Sėkmės istorija neprasidėjo

"Sėkmės istorija turi nuo ko nors prasidėti. Valstiečiai Kaune neturi savo istorijos ir niekada neturėjo savo atstovų miesto taryboje. Jeigu 2011 m. "Vieningas Kaunas" savo sėkmės istoriją pradėjo nuo penkių vietų taryboje, mums penkios vietos šįkart būtų puiki pradžia", – vėlyvą sekmadienio vakarą vylėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos viena iš kandidačių į miesto tarybą Audronė Jankuvienė, kartu su partijos bendražygiais rezultatų laukusi restorane "Miesto sodas".

Valstiečiai nekėlė savo kandidato į merus, išreiškę paramą V.Matijošaičiui, bet neslėpė lūkesčių dirbti valdančiojoje koalicijoje su "Vieningu Kaunu" miesto taryboje.

Deja, vėlyvą naktį rezultatai valstiečiams Kaune buvo negailestingi – rinkėjai neleido jiems pradėti savo sėkmės istorijos Kaune. "Sveikinimai kauniečiams ir jų tvirtai pasirinktinam "Vieningam Kaunui". Tokios triuškinančios pergalės Kaune nėra buvę", – savo feisbuko paskyroje vakar komentavo A.Jankuvienė ir dėkojo kauniečiams už jų partijai atiduotus balsus, kurių pergalei pritrūko.

Už tą kaltę, kurią uždėjo ir man, ir mano komandai ant pečių, tikrai mes atidirbsime Kaunui.

Skaičiai

Per 2015 m. rinkimus "Vieningas Kaunas" buvo laimėjęs 17, konservatoriai – 13, socialdemokratai ir liberalai – po keturis, o visuomeninis rinkimų komitetas "Kaunas – kitokia Lietuva" – tris tarybos narių mandatus.

Šiemet iš viso dėl Kauno miesto savivaldybės mandato varžėsi 299 kandidatai, atstovaujantys aštuonioms partijoms ir vienam visuomeniniam komitetui.

Be šių kandidatų tapti Kauno meru tikėjosi ir buvęs socialdemokratas Antanas Navakauskas, kandidatavęs po partijos "Tvarka ir teisingumas" vėliava, Lietuvos centro partijos Kauno skyriaus vadovė, Mokytojų sąjūdžio iniciatorė, kompiuterinės grafikos dėstytoja Rūta Andriuškevičienė, Darbo partijos atstovas Martynas Maulė.

Į naujos kadencijos miesto tarybą išrinkti:

Audėjaitis Jonas, "Vieningas Kaunas"

Bartaška Saulius Vilius, "Vieningas Kaunas"

Bičkauskienė Ramunė, "Vieningas Kaunas"

Bingelis Petras, TS–LKD

Gudėnas Vygantas, TS–LKD

Gudišauskienė Edita, TS–LKD

Juodeškienė Inga, "Vieningas Kaunas"

Jurgutis Mantas, "Vieningas Kaunas"

Kavaliauskas Saulius, "Vieningas Kaunas"

Koryzna Jonas, TS–LKD

Kupčinskas Rytas, TS–LKD

Lapėnaitė-Krasnickė Ingrida, "Vieningas Kaunas"

Lekavičius Rimantas, "Vieningas Kaunas"

Lendraitis Vitas, TS–LKD

Lukševičius Paulius, TS–LKD

Mačiūnė Viktorija, "Vieningas Kaunas"

Marcinkevičius Rosvydas, "Vieningas Kaunas"

Matijošaitis Šarūnas, "Vieningas Kaunas"

Matijošaitis Visvaldas – meras, "Vieningas Kaunas"

Matijošaitis Dainius, "Vieningas Kaunas"

Morkūnas Kęstutis, "Vieningas Kaunas"

Norvaišienė Jūratė Elena, "Vieningas Kaunas"

Palionis Andrius, "Vieningas Kaunas"

Pesenka Konstantinas, "Vieningas Kaunas"

Ramoška Jaunius, "Vieningas Kaunas"

Rukšėnaitė Rugilė, "Vieningas Kaunas"

Sirtautas Simas, "Vieningas Kaunas"

Stirbys Karolis, "Vieningas Kaunas"

Šiliauskas Vilius, "Vieningas Kaunas"

Šimkus Mindaugas, "Vieningas Kaunas"

Širvys Ramūnas, "Vieningas Kaunas"

Šiugždinienė Jurgita, TS–LKD

Šnapštienė Rasa, "Vieningas Kaunas"

Vaitkevičius Vilius, "Vieningas Kaunas"

Valalytė Ligita, "Vieningas Kaunas"

Varžinskas Visvaldas, "Vieningas Kaunas"

Večerskis Donatas, "Vieningas Kaunas"

Visockienė Ingrida, "Vieningas Kaunas"

Žebuolis Tomas, "Vieningas Kaunas"

Žekaitė Karolina, "Vieningas Kaunas"

Želvys Benjaminas, "Vieningas Kaunas"



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
O kas savininkai tų visų stiklinių pastatų? Ar ne Matijošaičių klanas? Kas mokės paskolą milijoninę, kuri praplauta skubant ir po kelis kartus remontuojant jau suremontuotą gatvę? Kur dingsta už automobilių pasistatymą valstybinėje żemėje (beveik visur Kaune - jau ir prie Girstupio!) PINIGAI? Ar ne į tą pačią privačią kišenę? Ar Kaunas pritraukė daug investicijų? Statistika teigia priešingai! Juk Kaunas - Lietuvos miestų ir miestelių uodegėlėje! Neplepėkite niekų! Patariu domėtis statistika šalies, o ne Matijošaičių komandos - žingsniuojančia tarybiniu ritmu, kai visko padaroma vis daugiau, bet kauniečių vid.atlyginimas tiek ženkliai kiek kitų regionų, nepakilo per 2018 m. DOMĖKITĖS statistika, o ne informacija klaidinga!

pilietis

pilietis portretas
2. Pavardinsiu kiek tilps viename komentare. Petrašiūnai visi sutvarkyti, tame tarpe panaikinti 2 "šašai'-ketaus liejyklair bituko grobai. Aibė gatvių, kur be"jūsų" asfalto , buvo keisti bordiūrai , šaligatvių plytelės, dviračių takai, šviestuvai, nukasta iš pakelių kauburiai žemių. Parkai, į kuriuos seniau baisu buvo užsukti , o dabar be visokių atrakcijų , yra wc, šviesa, nereikia šokinėti per balas, yra kur vedžioti šunis.Pats didžiausias "šašas" -Respublika sunaikinta, kurios vietoje auga biurų statiniai. Namų fasadai, su miesto pagalba. Tiltai, vienas pabaigtas, kitas kapitaliai sutvarkytas. Pritraukta investicijų, kas ypač matosi iš biurų pastatų kilimo[ Partizanų gale, Jonavos g,K. Mindaugo pr. Savanorių pr.Kalantos g. ir kt.Vietoj apleistos degalinės Savanorių-Šiaurės kampe įsikūrė keli verslininkai. Atsirado daug gražių akcentų įv. miesto vietose. Atnaujinamas stadionas. Naujinamas "Kauno autobusai" parkas.Vytauto pr. seniau buvo kaip miesto pakraštys, o dabar ,po sutvarkymo..

pilietis

pilietis portretas
1. Matosi , kaip "nepraustaburniai" iš menševikų gildijos visaip stengiasi sumenkinti kauniečių pasirinkimą bei juos pačius , kad išsirinko dirbantį merą. Panašiai , kaip "vagiui kepurė dega"...pradeda teisintis kokie jie geručiai , o beveik visas Kaunas "bukas"...Paprastai ŠITOKIAIS rašinėliais patys save kompromituojate. Pvz., ponas advokate, jei galvoji , kad mes rinkome tik "į reklamą" žiūrėdami, o ne į darbus...duok žinią, galėsiu palydėti ir parodyti ką per vieną kadenciją padarė išrinktojo "chebra"
VISI KOMENTARAI 94

Galerijos

Daugiau straipsnių