Kaip atrodo jūsų daugiabučio kiemas?

  • Teksto dydis:

Prieš ketverius metus apmokestinus stovėjimą kiemuose Kauno centre gyventojai ėmėsi sklypų formavimo. Prie to prisidėjo ir tai, kad pasiryžę įgyvendinti svajonių kiemo viziją daugiabučių gyventojai gali pretenduoti į solidžią miesto finansinę paramą.

Kiemų savininkai

Miesto centras dėl zujančių žmonių primena skruzdėlyną. Vietos automobiliui tenka gerokai paieškoti net ir turintiems savo kiemą. Gatvelės ir kiemai užkišami prašalaičių automobiliais. Savivaldybė sulaukia nemažai gyventojų skundų, su klausimais, kur jiems dėti savo automobilius.

Bandant spręsti šią situaciją buvo apmokestinta teritorija, kurioje nebuvo suformuoti sklypai, ir kurią riboja K.Donelaičio, A.Mickevičiaus, Kęstučio ir Maironio gatvės.

Įvedus tokią tvarką, savivaldybės teigimu, „ženkliai sumažėjo“ skundų dėl pašalinių automobilių gyventojų kiemuose. Nenorėdami nors ir lengvatinėmis sąlygomis mokėti už automobilio laikymą namo kieme gyventojai lengviau apsisprendė tapti tikrais kiemų savininkais, tai yra, kreiptis dėl sklypo formavimo, o po to ir dėl nuosavybės teisių į jį.

Patiems valdant kiemą galima įsirengti kelio užtvarus, kurie yra vienas būdų užtikrinti, kad kieme neatsiras svetimų automobilių ir nepageidaujamų kompanijų.

Per keturis metus apmokestintoje teritorijoje esančio kvartalo gyventojų suformuotų sklypų plotas padidėjo iki 85 proc.

13 kiemų prieinami visiems

Trylikos kiemų sklypai vis dar nesuformuoti, juose automobilius statyti vis dar gali visi norintys, ne tik aplinkinių namų gyventojai. Už valandą stovėjimo reikia susimokėti 2 eurus. Gyventojų pirmasis leidimas kainuoja 35 eurus metams, norint statyti du automobilius reikės primokėti dar 70 eurų metams.

Įmonėms, veiklą vykdančioms šiame apmokestintame kvadrate, pirmasis leidimas kainuoja 105 eurus metams, dar vienas – 210 eurų metams.

Parama tvarkymui

Kaunas jau trečius metus vykdo daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo programą „Svajonių kiemas“. Ja siekiama skatinti Kauno miesto daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų planavimą, projektavimą ir sutvarkymą, šiems darbams skiriant dalinį finansavimą iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšų.

„Visi norime gyventi gražioje ir tvarkingoje aplinkoje. Šiam tikslui prieš trejus metus sukūrėme „Svajonių kiemo“ programą. Jos principas paprastas: kauniečiai, norintys susitvarkyti daugiabučių kiemus, gauna solidžią miesto paramą. Daugiabučių gyventojai ne tik formuoja sklypus, rengia techninius sutvarkymo projektus, bet ir iš pagrindų atnaujina pačius kiemus: įrengia šaligatvius, automobilių stovėjimo aikšteles, įgyvendina kitus darbus. Matydami programos sėkmę, ją planuojame tęsti ir ateityje“, – teigė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Per trejus metus, įgyvendinus visas pasirašytas sutartis, su savivaldybės parama bus įgyvendinti 260 projektų.

Nuo ko pradėti?

Savivaldybės turimais duomenimis, šiuo metu jau spėta įgyvendinti 125 projektus visame Kaune: suformuoti 84 žemės sklypai, parengta 16 techninių tvarkymo darbų projektų, sutvarkyti 24 kiemai, įrengta viena vaikų žaidimų aikštelė.

Daugybės daugiabučių kiemai, esantys įvairiose miesto vietose, tapo kur kas tvarkingesni, jaukesni, gražesni. Kaip teigia patys kauniečiai, atsirado ir didesnis saugumo jausmas, pakilo būsto vertė.

Dar tiek pat kiemų į gerąją pusę artimiausiu metu.

„Per trejus metus, įgyvendinus visas pasirašytas sutartis, su savivaldybės parama bus įgyvendinti 260 projektų: suformuoti 175 žemės sklypai, parengti ir patvirtinti 37 techniniai tvarkymo darbų projektai, atlikti 48 kiemų tvarkymo darbai. Naujus prašymus numatome priimti kitų metų pavasarį“, – teigė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Programa skirta viso Kauno miesto daugiabučių namų gyventojams.

Visa informacija apie projektą pateikiama interneto svetainėje svajoniukiemas.kaunas.lt.

Gyventojams tapus tikraisiais savo kiemo savininkais, kiemą galima išnaudoti taip, kaip naudingiau ir patogiau gyventojams, pavyzdžiui, visą skirti parkavimui, sutvarkyti kiemo dangą, įsirengti laisvalaikio erdvę.

Su daugiabučio kaimynais sutarus pabandyti imti tvarkyti savo kiemą visų pirmiausia reikia kreiptis į Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyrių.

Turint savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą dėl žemės sklypo formavimo ir pertvarkymo projekto rengimo organizavimo, dėl kurių prašymus pateikti galima bit.ly/sklypoformavimas, galima dalyvauti programoje „Svajonių kiemas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys  portretas
Krysa meras su taryba ir nuosmauka pakalniškiu lai pasiaiškina : kodėl asfaltuojama jei lauko temperatūra q laipsnis.?

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys  portretas
Kiek to melo dar skelbsit šitam myžnių šikpopieryje

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys  portretas
Ko nerašo kad krysa meras su sunšudeliu pastūmė šitą aferą kad sitybeee turėtu geresnes vietas pakavimui, ir kad tyčiotis iš kauniečių ir svečių ir juos apvoginėti. Krysa mere visvaldai matijošaiti tu ubagas, stipk nuosmauka.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių