J. Dobkevičiaus progimnazijoje infekcija išguldė trečdalį bendruomenės

Nuo praėjusios savaitės vidurio Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje blogai pasijuto 28 proc. ugdymo įstaigą lankančių vaikų bei 31 proc. čia dirbančių mokytojų. Nuo antradienio iki ketvirtadienio mokykla skelbia karantiną.

Gydosi ir ligoninėje

Mokyklos direktorė Lina Viršilienė teigė, kad iki pirmadienio blogai pasijuto 171 vaikas bei 18 mokytojų. Daugelis moksleivių ir pedagogų į medikus kreipėsi dėl ūmaus vėmimo bei viduriavimo, pakilusios aukštos temperatūros. 

Praėjusios savaitės viduryje prastai jautėsi keletas vaikų, sergančiųjų itin padaugėjo savaitės pabaigoje. „Vaikai lankėsi pas šeimos gydytojus, tačiau yra ir mokinių, kurie netgi atsidūrė ligoninėje“, – portalui kauno.diena.lt sakė L. Viršilienė.

 

https://lnk.lt/video/lnklt-kaune-desimtys-moksleiviu-atsidure-ligonineje/76380

 

Anot mokyklos vadovės, kol mokykloje bus karantinas, nesergantys vaikai mokysis nuotoliniu – elektroniniu būdu. 

„Kadangi nuo trečiadienio serga keletas vaikų ir jiems pasireiškė tokie patys simptomai, tai pirmiausia tiriama, ar žarnyno problemų nesukėlė virusas. Lygiagrečiai yra nagrinėjama versija, ar valgykloje nebuvo apsinuodyta maistu“, – direktorė teigė, kad mokyklos valgykloje valgo dauguma vaikų ir darbuotojų, tad ir didžioji dauguma sergančiųjų čia maitinosi.

Vaikams įtariama virusinė žarnyno infekcija, ar ji susijusi su mokykloje valgytu maistu, šiuo metu aiškinamasi. Dviem iš jų jau nustatyta norovirusinė infekcija.

Pašnekovė neslėpė, kad ir jos pačios sveikata sutriko, nelabai gerai ji jautėsi ir pirmadienį. „Visuomet valgau mokyklos valgykloje ir niekada nebuvo tokių problemų. Maitintojas yra patikimas, tačiau reikia ištirti visas versijas“, – direktorė teigė penktadienį valgiusi vištienos kepsnį. Anot pašnekovės, bendrovės „Matipaula“  tiekiamo maisto valgiaraštis yra labai platus, tad ir penktadienį valgykloje alkį buvo galima malšinti įvairiais patiekalais – tarp jų  vištienos kepsniais, blyneliais su varške, žemaitiškais blynais, žuvies kotletais, daržovių sriuba, įvairiomis kruopomis ir t.t.

Anot L. Viršilienės, apie situaciją mokykloje yra informuotos visos tarnybos – ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. „Bendruomenės prašėme, kad visi atvejai būtų registruojami, mokykla yra dezinfekuojama, – apie priemones, kurių buvo imtasi teigė mokyklos vadovė. –  Dabar nevalgome valgykloje, tai jų prašėme imtis visų priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas ir higiena. Per tas dienas, kol mokykloje yra skelbiamas karantinas, jie turi peržiūrėti ir įvertinti situaciją, patalpas dezinfekuoti.“

Mokyklos vadovybė prašo vaikų pasilikti namuose, tėvelių prašoma užtikrinti atžalų saugumą ir mokymąsi per atstumą. 

Dviem ligoniams nustatyta norovirusinė infekcija

Bendrovės „Matipaula“, kuri ir teikia šiai mokyklai maistą, direktorius Darius Bautrukevičius portalui kauno.diena.lt teigė, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai iš valgyklos patalpų paėmė maisto mėginių. „Maistą tiekiame ir kelioms privačioms mokykloms, tačiau iš jų informacijos apie pablogėjusią mokinių ar mokytojų sveikatą negavome“, – sakė įmonės vadovas. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento atstovai pirmadienį apsilankė mokykloje ir po pietų pranešė, kad progimnazijjoje įtariamas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis.

„Turime informacijos apie 12 susirgusiųjų vaikų iš tos pačios mokyklos ir vieną vaiką, kuris dalyvavo toje mokykloje vykusiame renginyje. Vaikams įtariama virusinė žarnyno infekcija, ar ji susijusi su mokykloje valgytu maistu, šiuo metu aiškinamasi. Dviem iš jų jau nustatyta norovirusinė infekcija“, – portalui sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Kristina Rudžinskaitė. Anot jos, epidemiologinė situacija tiriama, kai kurie dokumentai dar vertinami.

Specialistai teigia, kad šiais metais progimnazijoje ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių daugiau neregistruota.

Apsisaugoti nuo žarnyno infekcijų padės rankų higiena ir nuolatinis aplinkos valymas bei dezinfekcija:

dažnai plauti rankas, ypatingai pasinaudojus tualetu ir po sąlyčio su viduriuojančio žmogaus išmatomis, taip pat prieš valgį ir maisto gaminimą;

kruopščiai plauti vaisius ir daržoves, maisto ruošimui naudojamą inventorių;

kruopščiai valyti ir dezinfekuoti chloro turinčiais preparatais aplinkos daiktus, paviršius, užterštus ligonio išmatomis, vėmimo masėmis;

ypač kruopščiai valyti ir dezinfekuoti tualetą;

suterštą patalynę, apatinius rūbus skalbti karštame vandenyje su skalbimo milteliais. Jei įmanoma, geriausiai prieš tai juos pamirkyti buityje naudojamuose balikliuose su chloru;

skalbinius išlyginti karšta laidyne;

ligoniui skirti atskirą kambarį, dažnai vėdinti patalpas;

žaislus plauti muilo ar sodos tirpalu, skalauti tekančiu vandeniu ir išdžiovinti;

sergančiajam būtina naudotis atskirais indais, asmens higienos priemonėmis bei rankšluosčiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rytis

Rytis portretas
Matyt, neseniai paskiepyjo su stipriais virusais tai ir pasireiske. O sako, vakcinos imuniteta stiprina. Butent vakcinos naturalu imuniteta sunaikina, del to net ir maziausia isorine infekcija sukelia sunkias pasekmes. Niekada neziures i vakcinu puse, ieskos aplinkui, nors maistas irgi gali prideti, bet vakcinu nusiplnintas organizmas imlus visoms infekcijoms.

...

... portretas
Šunų gripas?..

QQQ

QQQ portretas
"DVIEM NUSTATĖ NOROVIRUSO INFEKCIJĄ ..."? PAGAL VYKDOMŲ VEIKSMŲ APRAŠYMĄ , GREIČIAUSIAI TAI DIZENTERIJA !!! VISOS ĮSTAIGOS, NUO SENIAUSIŲ (TARYBINIŲ) LAIKŲ 'SUKO UODEGAS", KAD TIK TO NENUSTATYTŲ - STENGDAVOSI, KAD BŪTŲ KOKS 'PLONŲJŲ ŽARNŲ UŽDEGIMAS' AR KITA... NES, PRIE ŠIOS LIGOS TAIKOMAS STIPRUS KARANTINAS, DEZINFEKAVIMAS IR ILGAS VEIKLOS STABDYMAS. TEKO SIRGTI TAIS LAIKAIS TARPTAUTINIAME STUDENTŲ STATYBOS BŪTYJE (SSB), TAI 'PASIJUNGĖ' UŽKRATO NUSTATYMUI NET KGB... RADO BACILAS VALGYKLOS PATIEKALE - BLYNELIŲ PADAŽE- GRIETINĖJE...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių