Istorinėje gatvėje – tinkamą kodą radęs naujokas

  • Teksto dydis:

V.Putvinskio g. 36 spalvingą, bet suvargusį negyvenamą namelį netrukus pakeis solidus šešiaaukštis, įsikomponuosiantis į šią išskirtinę gatvę ir savo aukščiu, ir architektūra. Gatvė – istorinė, tačiau nauji derantys statiniai ją tik pagyvins, sustiprins.

Lygiaverčiai kaimynai

Miestas nuolat vystosi, keičiasi. Unikalios gatvės – taip pat. Istoriškai susiklostė, kad kai kurios jų vietos iki šiol likusios neišspręstos. Kokybiškai užpildytos jos ir taip itin vertingoms miesto erdvėms suteikia išbaigtumo ir taip pat dar daugiau vertės.

Naujasis šešiaaukštis pratęs V.Putvinskio g. – vienos gražiausių Kauno gatvių – ir jos prieigų gerųjų pokyčių bangą. Čia pat išdygęs naujas VDU pastatas, atnaujintas BLC kompleksas, Vienybės aikštė.

Į V.Putvinskio g. vėl žengiama, siekiant tokios pat kokybės, mastelio, grožio, funkcionalumo pastato, kuris būtų tolygus kaimyniniams į kultūros paveldo registrą įtrauktiems statiniams, žavintiems ne tik mus, bet ir visą pasaulį.

Šioje gatvėje apstu ne tik įspūdingų tarpukario modernizmo pastatų, bet ir istorijų, susijusių su juose veikusiomis ambasadomis, kitomis įstaigomis, su čia gyvenusiais, dirbusiais žymiais žmonėmis. Čia vienas po kito dygo gydytojų, kultūros, visuomenės ir kt. veikėjų, net Kauno burmistrų daugiaaukščiai – įsikūrė ir Jonas Vileišis, ir Antanas Gravrogkas. Šioje gatvėje veikė moderni ligoninė, iškilo Vatikano diplomatinės atstovybės pastatas.

Nepaprasto žavesio gatvei suteikia jos kraštovaizdis – yra prie pat kalno. Tebeveikia vienas iš dviejų mieste esančių funikulierių. Vaizdą pagyvina daugybė laiptų į kalną, jungiančių Kauno centrą ir Žaliakalnį.

Naujasis šešiaaukštis pratęs V.Putvinskio g. ir jos prieigų pokyčių bangą. (Architektų biuro „G. Natkevičius ir partneriai“ kompiuterinis vaizdas.)

Ieškojo tinkamo kodo

Projektuoti pastatą, esantį tokioje gatvėje, – didžiulė atsakomybė ir iššūkis. „Bandėme rasti būtent V.Putvinskio g. tinkantį kodą. Įsigiję sklypą, užsakovai suprato, į kokią gatvę ateina darbuotis. Todėl ieškota architektūrinės išraiškos, kuri būtų tarpukario architektūros tolimas atspindys“, – kalbėjo naujojo pastato architektas Gintautas Natkevičius.

Kaip jau nulemta kitų šios gatvės namų, pastatai čia turi būti gana aukšti, turi tarsi remtis petys į petį. Tarpukariui būdingos arkos, apskritimo ir stačiakampio formų langai, jų ritmika ir santūri puošyba šešiaaukščiui naujokui leis natūraliai įsilieti į aplinką. Kaip ir kitos to laikotarpio užuominos, tokios kaip tinkuoti fasadai, monolitinio betono spalva ir faktūra.

Ieškota architektūrinės išraiškos, kuri būtų tarpukario architektūros tolimas atspindys.

„Tai yra bandymas surasti sąsajų tarp šiuolaikinės ir tarpukario modernizmo architektūros“, – vardijo architektas. Vidaus išdėstymas, kaip ir tarpukario daugiabučių, suprojektuotas „tvirta ranka“.

Pirmame aukšte – komercinės patalpos, kurios gyvenamiesiems namams buvo būdingos ir tarpukariu, aukščiau – butai.

Verta paminėti, kad užsakovai ir projektuotai priėmė ne vieną efektingą, bet brangų sprendimą. „Sklypas – palyginti ankštas, jis yra šiaurinėje pusėje. Buvo sudėtinga užtikrinti, kad saulės spinduliai pasiektų vaikų žaidimo aikšteles, todėl jas perkėlėme ant stogo. Tai brangus sprendimas, nes, norint aptverti aikštelę, reikėjo specialios dangos“, – aiškino pašnekovas.

Dar vienas ekonomiškai brangus sprendimas – dviaukštė požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Vietos joje užteks visų butų savininkams ir svečiams.

Šalia įspūdingo kiemo

Natūralu, kad net ir geriausi projektai miesto centre tyrinėjami it po padidinamuoju stiklu. Neišvengiamos ir neigiamos pastabos. Įvairių pastabų sulaukė ir žymieji V.Putvinskio g. pastatai, kuriuos dabar keliame ant architektūros pjedestalo.

„Didžioji dalis žmonių yra konservatyvūs, susitaikę su tuo, kad yra gerai taip, kaip yra, nes gali būti ir blogiau. Neretai už bruzdėjimo, nepasitenkinimo tūno asmeninis interesas, nors neretai bandoma prisidengti visuomenės interesais“, – sakė G.Natkevičius.

Viena pastabų – dėl kaimynystės su gretimu istoriniu banko tarnautojų gyvenamuoju pastatu, kuris – didingas, o vidinis kiemas – įspūdingas. Nerimaujama, kad šešiaaukštis, pakeitęs vienaaukštį, labiau užstos išskirtinį minėto gretimo namo vidinį kiemą. „Banko tarnautojų gyvenamasis namas taip ir yra pastatytas taip, kad vidinis kiemas nebūtų matomas nuo gatvės. Jis niekada nebuvo projektuotas atsižvelgiant į tai, kad į jo kiemą būtų žiūrima iš tolimesnės perspektyvos. Miesto centre ir Senamiestyje visur taip pat“, – atkreipė dėmesį architektas.

Deja, ir šis pastatas, esantis privačiose rankose, seniai tėra matęs remontą, nors yra labai vertinga Kauno ir Lietuvos istorijos bei architektūros dalis. „Visada yra lengviau kritikuoti kitus, neleisti jiems ko nors daryti arba nurodyti, ką daryti, nei tvarkytis patiems ar padėti tvarkytis“, – tarstelėjo G.Natkevičius, paminėjęs, kad namo savininkams tvarkytis jau ne pirmus metus pasiruošusi padėti ir Kauno miesto savivaldybė, šiuo atveju finansuojanti didelę tvarkybos išlaidų dalį.

Atsižvelgė į pastabas

V.Putvinskio g. – ne užmiesčio privačių namų kvartalas, kur yra didelė teritorija ir kur yra galimybė suderinti visų interesus taip, kad pastatai niekam nieko neužstotų, kad liktų daug erdvės.

„V.Putvinskio g., kaip ir Senamiestis ar kitos Naujamiesčio vietos, nėra Vytėnų laukai. Ji yra tiršta, užstatyta. Tarpukariu buvo viena aukščiausių gatvių pagal pastatų aukštį. Tačiau visame mieste, išskyrus Laisvės alėją, dominavo vieno aukšto su mansarda namukai“, – aiškino G.Natkevičius.

Norima įsilieti ne tik architektūrine, bet ir žmogiškąja prasme. Stengiantis atsižvelgti į bendruomenės pastabas, projektas koreguotas.

Tam, kad būtų galima daugiau matyti kaimyninio pastato, pusantro karto daugiau, nei privaloma, atsitraukta nuo banko tarnautojų gyvenamojo namo, išskobtas pastato kampas, sumažintas pastato aukštis. Liko šeši aukštai, kaip ir buvo planuojama iš pat pradžių, tačiau pastatas bus statomas šiek tiek žemesnis, tad teko atsisakyti itin aukštų tarpukario stiliaus lubų.

Projektą tikrino daugybė įvairių institucijų. „Kultūros paveldo departamento ir kitų institucijų bendravimas yra jau visai kito lygio. Vyksta profesionali diskusija, vertinga ir mums, ir jiems. Vertinga ir visam miestui.“, – kalbėjo architektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tarpukariu

Tarpukariu portretas
Putvinskio 36 gyveno advokatas Julijonas Zabielskis. Galvojau nuvažiuoti pasižiūrėti, kaip atrodė turtingo advokato namas. Nespėjau...

Gražina

Gražina portretas
kas moka už reklamą?

Anonimas

Anonimas portretas
Blogesnio architekto uz Natkeviciu nerastum su ziburiu. Jo pastatai vienas uz kita baisesni.
VISI KOMENTARAI 12

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių