Gyventojus sutrikdė stirna Kauno centre: ką daryti?

  • Teksto dydis:

Pirmadienį miesto centre blaškėsi stirna. Gyventojai kreipėsi į aplinkosaugininkus, bet šie patarė gyvūną palikti ramybėje – keturkojis kaip pasiekė miestą, taip jį ir paliks.

Pirmadienį perpiet kaunietė Raminta, besiruošusi namie ir pažvelgusi pro langą, liko nustebusi. „Stovėjo stirna. Pasidairiusi nubėgo link K. Būgos gatvės“, – pasakojo apie vaizdą, kurį išvydo, moteris.

Per tą netrumpą laiką, kiek ji su šeima gyvena Bažnyčios gatvėje, tokių svečių niekada nėra sulaukusi.

Raminta su mama sunerimo, kad laukiniam gyvūnui miesto centre tikrai nėra saugu. Paskambino skubios pagalbos telefonu 112. Paliko savo kontaktus, kuriais netrukus perskambino aplinkos apsaugos specialistai. Šių reakcija moterį nuvylė: „Kaip gyvūnas atėjo, taip ir išeis...“

„Stirna bandė peršokti tvorą, bet tik atsitrenkė, galbūt yra sužeista. Gamtos apsauga sakė, kad būna tų stirnų mieste – tarsi čia eilinis dalykas. Bet ar miesto centre? Juk ji gali būti suvažinėta, gali sukelti eismo įvykį, gali kažką išgąsdinti. Numoti į tai ranka neatrodo nei racionalu, nei humaniška“, – vertino Raminta.

Po pusantros valandos stirna vėl pasirodė prie kaunietės namo, tik jau iš kitos pusės. Gyvūnas vėl greitai pabėgo. 

Yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kai į Kauną užklydusi stirna yra partrenkiama automobilio.

Ramintos mama spėjo, kad jų matytas gyvūnas – jaunas, nepatyręs, tad ir atklydo į miestą.

Kaip gyvūnas atėjo, taip ir išeis...

Eismo įvykių, kuriuose nukenčia gyvūnai, padaugėja pavasarį, kai gyvūnai pradeda pavasarinę migraciją.

Tikėtina, kad mieste šiemet pasirodys daugiau laukinių gyvūnų nei pernai, nes dėl karantino keliuose yra mažiau automobilių, dėl to keturkojai drąsiau keliauja.

Draudikų pateikiamais duomenimis, pernai į kelią daugiausiai buvo išbėgę stirnų. Pasitaikė vienetinių avarijų, kai partrenkti šernai, lapės, barsukai, elniai, briedžiai, kiškiai ir paukščiai.

Aplinkos apsaugos departamento Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius portalui kauno.diena.lt pateikė komentarą dėl šios situacijos.

„Tampa įprasta, kad laukiniai gyvūnai vis pastebimi tankiai žmonių apgyvendintose teritorijose. Tai nutinka dėl kelių priežasčių. Žvėrių migracijos laikas – tuomet dažniausiai pasitaiko, kad laukiniai gyvūnai užklysta į miestus ar kitas urbanizuotas teritorijas. Taip pat žinoma atvejų, kad lapės apsigyvena žmonių kaimynystėje. Tuomet žmonių ir laukinių gyvūnų susitikimai tampa neišvengiami. Laukinius gyvūnus aptinkame mieste ir todėl, kad gyvūnai prisitaiko prie besikeičiančių aplinkos sąlygų, kai miestams plečiantis žmonės užima gyvūnams įprastas teritorijas.

Sutikus laukinį gyvūną miesto teritorijoje ar parke nereikėtų jo gąsdinti, švilpti ar kitaip bandyti nuvyti. Pabaidžius gyvūną gali nutikti nelaimingų atsitikimų. Laukiniui gyvūnui išbėgus į gatvę, jis gali patekti į auto įvykį. Todėl pilietiškiausia būtų informuoti Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrių apie laukinių gyvūnų pasirodymą mieste. Tuomet aplinkosaugininkai galės nuspręsti, ar gyvūnas pats galės sugrįžti į jam saugią teritoriją, ar reikės pagavus gyvūną išvežti jį už miesto ribų“, – rašoma atsiųstame laiške.


Šiame straipsnyje: stirnamiesto centrasaplinkosaugagyvūnasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Durnas klausimas , reikia apgyvendinti socialiniame būste , juk dabar gyvūnai , gyvuliai svarbiau už Ž M O G Ų .

na reikejo gamtos apsaugos ministra Mazeika

na  reikejo  gamtos  apsaugos ministra Mazeika portretas
su lanku issikviest is Vilniaus ..butu atvykes stirna nusoves visi draugiskai pasmaguriautumet stirnienoos kepsniu..ir visos problem issprestos.

ka cia

ka cia portretas
lanka,lanka ir pasikviest ta anciu medziokle barsuko akim....
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių