Eksperimentinis kaštonų gelbėjimo planas veikia

Gegužės mėnesį Kaune buvo pradėtas eksperimentinis kaštonų gelbėjimo planas. Anot miestiečių, priemonės veiksmingos, nes tokiu laiku vasarą medžių lapai jau būdavo parudavę, o šiemet gyventojus jie džiugina žaluma.

Kaštonai vis dar žaliuoja

„Gana keista, bet labai malonu, kad kaštonų medžiai vis dar žaliuoja. Tikriausiai tos priemonės padeda ir kenkėjų sumažėjo“, – svarstė kaunietė Jolanta.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Rondamanskienė nenorėjo skubėti ir per anksti džiaugtis rezultatais.

„Dar truputį per anksti, nes neturime galutinių rezultatų. Konkrečius skaičius žinosime tik rugsėjo mėnesį. Tuomet ir apibendrinsime visus duomenis. Tik tada galėsime daugiau pasakyti, kaip sekėsi“, – teigė G.Rondamanskienė.

Tačiau specialistė pritarė, jog kaštonai atrodo žymiai gražiau.

„Labai džiaugiamės, kad kaštonai, augantys Prezidentūros kiemelyje, yra daug geresnės būklės. Jie net gražiau atrodo nei kiti kaštonai, augantys mieste“, – sakė specialistė.

Anot G.Rondamanskienės, gaudyti kenkėjus sekasi puikiai. Specialistai jau tris kartus keitė feromoninių vabzdžių gaudyklių įdėklus ir dar bent kelis kartus keis.

Tradiciškai tie įdėklai yra keičiami tik kelis kartus per sezoną, tačiau vabzdžių kiekis yra toks didelis, tad tenka įdėklus keisti dažniau.

„Pirminiais duomenis galiu pasakyti, kad šios eksperimentinės priemonės pasiteisina. Žinoma, nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių ir prisikalbėti, bet tikiu, kad rezultatai bus geri“, - užsiminė Giedrė Rondamanskienė.

Pagalba 46 medžiams

Miesto savivaldybei patvirtinus kaštonų išsaugojimo programą, buvo nuspręsta numatyti kelis medžių apsaugos būdus, tarp kurių atsirado eksperimentinis bandymas – feromoninės vabzdžių gaudyklės.

Ant 46 kaštonų buvo pakabintos specialios gaudyklės parazitams gaudyti. Iš miesto biudžeto jų įsigijimui buvo skirta 10 tūkst. litų. Buvo pasirinktos tik dvi vietos mieste, kuriose bus pakalbintos gaudykles: istorinės Prezidentūros kiemelis, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis bei keli pavieniai medžiai, esantys Vienybės aikštės teritorijoje.


Šiame straipsnyje: kaštonaimedžiaieksperimentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinokis

Pinokis portretas
Išvada tokia, kad klerkams premijos priklauso, ania.

Ei

Ei portretas
Tai kur tų eksperimentinių priemonių nusipirkt galų gale?!?

Gal

Gal portretas
nebūtina išlaidauti kvepalams? Gal pakaktų lapus surinkti anksčiau nei gegužės mėnesį, kaip įprasta?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių