Daržai daugiabučių rajone?

Eiguliuose, prie Ukmergės g. 4-uoju numeriu pažymėto daugiabučio, jaukų vasaros vakarą kartu praleido aplinkinių namų gyventojai, svečiai iš Kroatijos ir keli organizacijos "Fluxus Labas" nariai. Šio susibūrimo tikslas – stiprinti ryšius tarp kaimynų.

Tai nebuvo paprastas bičiulių susitikimas, mat viskas sukosi apie bendrą daugiabučių daržą smėlio dėžėje. Dėl to į Eigulius atvažiavo svečiai iš Rijekos Kroatijoje Kristianas Benićas ir Sonja Šegon. Jie atvyko kartu su Europos kultūros sostinės projektu, mat Rijeka bus Europos kultūros sostine 2020 m., o Kaunas – 2022 m.

Vakaras prasidėjo trumpais pašnekesiais apžiūrinėjant nedidelį darželį, dengiant stalą ir stebint žaidžiančius vaikus. Oficialiai pasisėdėjimą prie stalo pradėjo "Fluxus Labas" programos koordinatorė Stefanija Paulauskaitė, paprašiusi K.Benićo papasakoti apie Kroatiją ir kodėl jie domisi Eiguliais bei jų daržu. Svečias, rodydamas nuotraukas, aiškino, kad pas juos kaimynystėje nėra bendruomenės, nėra vietos, kur galima kartu praleisti laiką, mat namai sustatyti vos per 2 m vienas nuo kito, tad jam itin didelį įspūdį paliko platūs kiemai prie daugiabučių. Svečias itin išsamiai papasakojo Kroatijos istoriją.

Sukūrėme idėją, koks turėtų būti kiemas. Norime jį pasidaryti tokį, kad būtų malonus, prieinamas visiems.

Jo bendražygė S.Šegon antrino kolegai sakydama: "Pas mus net automobilių aikštelėje vietos nėra, kad galėtume kur nors mažą daržą sukurti." Ji paaiškino, kodėl jai atrodo svarbu turėti sodą ar daržą, maitinti vaikus kokybišku maistu, išmokyti skirti paprasčiausią pomidorą nuo bulvės, to, pasirodo, kai kurie jos draugai jau nežino. S.Šegon apie auginimą kalbėjo taip: "Daržas – tarsi socialinis eksperimentas, nes mes, visi gyventojai, turime kartu spręsti, ar aptverti daržą, ar dėti spyną... Ir yra daug žmonių, kurie net neateina į susirinkimus. Kiti atėję tyli, treti – rėkia, o susitarti vis tiek reikia", – bendravimo ypatumus tarp daugiabučio gyventojų vardijo Sonja.

Eigulių bendruomenės nariai įsitikinę – idealizuoti tokios iniciatyvos neverta, tačiau jau dabar ji po truputį suburia kaimynus: žmonės mielai dalijosi savo gamybos spurgomis, pyragais ir kitais gardėsiais, vaišinosi arbata ir šnekučiavosi. Viena iš įdomių temų, taip pat susijusi su daržu, buvo kroatų sugalvotas išradimas auginti nedidelius augalus buteliuose, kuriuos reikia pritvirtini prie balkono turėklų. Juose dažniausiai auginami agurkai, tačiau, pasak kroatų, galima auginti bet ką. Tokia nestandartinė idėja sužavėjo ne vieną susibūrimo dalyvį.

"Sukūrėme idėją, koks turėtų būti kiemas. Norime jį pasidaryti tokį, kad būtų malonus, prieinamas visiems. Tai būtų erdvė, kur galėtų susirinkti visi", mintimis dalijosi bendruomenių laboratorijos "Fluxus Labas!" atstovė Eiguliuose Raimonda Šiudeikytė. Tad ir daržo daugiabučio kieme esmė yra ne jo grožis ar išauginami produktai, bet pats jo kūrimo ir priežiūros procesas, kuriame dalyvauja kaimynai, kurdami stipresnę ir vieningesnę bendruomenę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
nereiks daržu sodint, netrukus, kur didesni plotai tarp namu, atsiras kokie nors statiniai, nes saviems tokiose vietose gražinami sklypai..

?

? portretas
na, kitur už tvoros žolė apsėta , o savivaldybė žemgrobiais vadiba, per Tv skandalus kelia, o Vat jūs daržą sodinat.....Ar nebijot, kad žemgrobias išvadins ir vaikams užsodintą darželį lieps per savaitę išraut...

nuomonė

nuomonė portretas
Puiki idėja. Daržas tik antroje vietoje.Matau jaunus žmones,- tai būdas susipažinti susidraugauti ,pabendrauti,o taip pat ir reikalui esant pagelbėti ,pav .pusvalandžiui ar valandai pažiūrėti kartu su savo vaikučiu ir kaimynų atžalėlę.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių