Centriniame pašte – J. Basanavičius iš 10 tūkst. pašto ženklų

Šalies rekordu pripažinta pašto ženklų mozaika, kelionę per šimtametę Lietuvą pradėjo Kaune, centriniame pašte.

Iš apyvartos išimti lito nominalo pašto ženklai dar 2016-ųjų gruodį tapo meno kūriniu. Napoleoną iš prancūziško kruasano, Dalią Grybauskaitę iš šaukšto šaltibarščių, o Albertą Einšteiną iš pieštukų kūrusi menininkė Jolita Vaitkutė, tautos patriarcho portretą tąkart suklijavo iš 10 tūkst. pašto ženklų. Menininkė neslėpė, kad kur kas mažesnę mozaiką buvo sudėliojusi vaikystėje, tiesa, už ją pagyrų nesulaukė.

„Spintoje aptikau albumą su kolekciniais pašto ženklais ir suklijavau juos ant popieriaus lapo“, – išdaigą, užtraukusią tėčio rūstybę, su šypsena prisiminė maisto menininke neretai tituluojama joniškietė. Šį kartą kūrybinio proceso nevaržė jokie draudimai. Rezultatas – rekordinio dydžio, agentūros „Factum“ patvirtintas pašto ženklų paveikslas.

„Sunkiausia buvo plėšyti spalvotus lapelius, todėl neapsiėjau be pagalbininkų. Kaip klijavau? Tikrai nebraukiau liežuviu kiekvieno ženklo, antraip būčiau apsinuodijusi“, – apie savaitę trukusį procesą kalbėjo kūrėja.

Nuo praėjusių metų gruodžio eksponuota Vilniuje, 3 m aukščio ir 2 m pločio mozaika kelionę po šimtametę Lietuvą antradienio vidudienį pradėjo Kaune, centriniame pašte, salėje, kurią kasdien aplanko šimtai miestiečių. Stumbrais, gandrais, lietuviškais simboliais ir istorinėmis asmenybėmis puoštus pašto ženklus, iš tolo susiliejančius į žymiausios XIX a. pabaigos lietuvių tautinio atgimimo figūros veidą, lankytojai galės matyti iki lapkričio mėnesio. Kita lietuvybės ikonos stotelė – Alytus. Vėliau mozaika keliaus į Marijampolės, Tauragės, Klaipėdos, Telšių, Šiaulių, Panevėžio ir Utenos centrinius paštus.

„2018–ieji bus ypatingi ir Lietuvai, švęsiančiai Valstybės atkūrimo šimtmetį, ir mūsų bendrovei, kuri taip pat minės 100 metų gyvavimo sukaktį, – Lietuvos pašto tinko direktorė Inga Dundulienė žmones kvietė prisijungti prie bendrų iniciatyvų ir drauge minėti ypatingą progą. – Mes jau esame paskelbę piešinių konkursą vaikams ir moksleiviams. Be to, svarbiems Lietuvos istorijos įvykiams, žymintiems kelią į Nepriklausomybę ir modernios valstybės kūrimą, įamžinti bus leidžiami pašto ženklai, vyks parodos ir kiti renginiai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Pirmieji, šią įdomią mozaiką - paveikslą, išvydo vilniečiai savo Centriniame pašte. Patiko. Ir puiku, jeigu jis apkeliaus visas 60 savivaldybių. Na, o tėčio pykčiui taip pat pritariu... :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių