Be slaugytojų neįsivaizduoja savo gyvenimo

Dalis Kauno rajono šeimų ir vienišų gyventojų jau neįsivaizduoja savo gyvenimo be dienos socialinės globos ir slaugos paslaugų namuose. Tai galimybė sulaukti praktinės pagalbos buityje, slaugytojo, kineziterapeuto vizitų už simbolinį mokestį arba nemokamai.

Būtų prapultis

Šeimoje atsiradus sunkiam ligoniui, aukštyn kojom apvirsta ne tik jo, bet ir visos šeimos gyvenimas. Tad dienos socialinės globos ir slaugos namuose paslaugos yra gyvybiškai svarbios.

64 metų Ana Kostickienė – iš dalies paralyžiuota. Vienos rankos visai nevaldo, kitos judina tik du pirštus. Iš pradžių nepakeldavo ir kojų. Moteris netekusi ir dalies atminties. Tai insulto padariniai.

"Tokių pacientų, ypač kai Anai buvo blogiau, praktiškai negalima palikti vienų. Dabar jau palyginti vienas malonumas būti su ja – galima ir pasišnekėti", – moters pažanga džiaugėsi Kauno rajono socialinio paslaugų centro slaugytojos padėjėja Agnė Siutilienė.

Ji su paciente ne tik pabendrauja, bet ir apžiūri žaizdas, patepa jas, moterį pamaitina, nuprausia. "Konkretaus darbų plano nėra", – sakė padėjėja. Ana – ne vienintelis jos pacientas. Tądien ji turėjo aplankyt keturis. Grafikas suderinamas pagal pacientų artimųjų poreikius ir socialinių darbuotojų galimybes.

"Slaugytojų padėjėjos geros, rūpestingos. Kiekvieną dieną mane maudo, dantis išvalo. Jos ne tik slaugo, bet ir užsiima su manimi, parodo ką nors per televiziją, pačios pažiūri kartu, paskaito, pasišnekame. Išverda valgyti, pavalgydina. Išeidamos pabučiuoja. Be jų būtų prapultis", – brangino pagalbą A.Kostickienė.

Pažanga akivaizdi

Anos sūnus Gintautas Kostickis pasakojo, kad savaitgaliais mama rūpinasi jis ir brolis  su šeimomis. "Darbo dienomis padėjėjos atvažiuoja. Būna, kad ne tik prižiūri mamą, bet ir jos kambarį sutvarko, išplauna grindis, kitus darbus padaro. Iš šalies atrodo, kad su ja kalbasi ne kaip su paciente, o su drauge ar giminaite. Jos pamokė, kaip tinkamai mamą paversti, pakelti. Jėgų turiu, bet reikia žinoti, kaip elgtis su paralyžiuotu žmogumi, kad jam nepakenktum", – pasakojo vyras.

Pagalbos į savivaldybę ši šeima kreipėsi prieš pusantrų metų. "Slaugytojų padėjėjoms padedant mamos būklė per metus smarkiai pagerėjo. Skiriasi kaip diena ir naktis. Prieš metus net vilties neturėjome, kad ji sėdės, o dabar pasvajojame ir apie tai, kad atsistos", – džiaugėsi G.Kostickis.

Slaugytojos padėjėja A.Siutilienė pasakojo turinti ir sunkesnių ligonių. "Vienas paauglys visiškai paralyžiuotas. Susikalbėti tenka tik akimis. Dabar jau su juo apsiprantu, imu jį suprasti. Kita močiutė visai nekalbanti. Su Ana irgi buvo itin sunku, kol vaistus gydytojai pritaikė. Užgrūdino ji mus, dabar su ja lengva", – pakartojo A.Siutilienė.

Bendruomenės slaugytojai ar jų padėjėjai prižiūri, kad pacientams neatsirastų žaizdų, pragulų, būtų laiku vartojami vaistai, matuoja kraujospūdį, kūno temperatūrą, padeda judėti ir kita. Kineziterapeutas pamoko ir padeda atlikti kvėpavimo, aktyvius ir pasyviuosius pratimus.

"Smagiausia, kai matai, kad žmogui pagerėja, kai keičiasi emocinė aplinka, bendravimas su šeimynykščiais", – sakė socialinio darbo organizatore Andželika Petraitienė.

Padės ir toliau

"Dienos socialinė globa ir slauga namuose – tai visuma paslaugų, kuriomis siekiama sudaryti sąlygas sunkią negalią turinčiam asmeniui kuo ilgiau savarankiškai gyventi savo namuose, palengvinti jo buitį, stiprinti jo gebėjimus ir savarankiškumą, užtikrinti, kad būtų teikiamos jo socialinius ir slaugos poreikius atitinkančios paslaugos, o šeimos nariams – palengvinti šeimos nario priežiūrą, derinti profesinį ir šeimos gyvenimą", – pasakojo A.Petraitienė.

Artimieji mokomi, kaip tinkamai prižiūrėti slaugomą asmenį, o galėdami jį palikti namuose, gali derinti socialinio gyvenimo, šeimos ir darbo įsipareigojimus.

Integralios pagalbos plėtros programą Kauno rajono socialinių paslaugų centras 2013–2015 m. vykdė įgyvendindamas Europos socialinio fondo finansuojamą projektą "Kompleksinės integralios pagalbos asmens namuose modelio sukūrimas ir plėtra asmenims, turintiems sunkią negalią, ir jų šeimoms Kauno rajone".

Pasibaigus projektui, integrali pagalba asmens namuose Kauno rajono gyventojams teikiama ir toliau.

Šias paslaugas gali gauti Kauno rajono gyventojai, kuriems nustatytas nuolatinės slaugos poreikis. Slaugos ir kineziterapijos paslaugos namuose teikiamos, jei paskiria šeimos gydytojas (gydantis gydytojas).

Socialinės globos ir slaugos paslaugoms namuose teikti Kauno rajono socialinių paslaugų centras įsigijo automobilių, įrangos ir priemonių, skirtų mobiliųjų specialistų komandų darbui organizuoti, gavo licencijas bendruomenės slaugai ir kineziterapijai teikti. Specialistams suorganizuoti kvalifikaciniai mokymai.

Padeda didesniam ratui

Be dienos socialinės globos ir slaugos namuose teikiamos ir tik pagalbos namuose paslaugos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunu

Šaunu portretas
Šaunuoliai Kauno rajono socialiniai darbuotojai :) Visada malonūs, visada su šypsena ir visada padedantys :)

Reikia džiaugtis,

Reikia džiaugtis, portretas
Kad ir sunkius darbus dirbdama ši moteris geba ir save gražiai prisižiūrėti. Gal ir kitiems tai pastebintiems bus į ką lygiuotis. Ateis supratimas, kad Darbas Žmogų puošia !!!

nu nzn nzn

nu nzn nzn portretas
nelabai panasi i tokia slaugytoja kur peciu pakurtu,grindis isplautu, nagai juodai lakuoti.ziedais pirstai apmaustyti, karoliu prisikabinusi ir aukstakulniais apsiavusi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių