Skandalingos bylos atomazga: B. Burgis išgirdo nuosprendį

B. Burgis buvo kaltinamas dėl sistemingo nepilnametės bauginimo, naudojant psichinę prievartą. Teismas nusprendė, jog B. Burgis kaltas.

Kauno apylinkės teismas šiandien paskelbė nuosprendį buvusiam prestižinės Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriui Bronislovui Burgiui. B. Burgis buvo kaltinamas dėl sistemingo nepilnametės bauginimo, naudojant psichinę prievartą. Teismas nusprendė, jog B. Burgis kaltas. Jam skirta vienerių metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė.

Prokurorai žinomą pedagogą siūlė pripažinti kaltu ir skirti lygtinę pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę. "Gerbiu teismo sprendimą. bausmė artima mano siūlytai", – po nuosprendžio paskelbimo sakė prokuroras Osvaldas Stadalius.

Nors B. Burgis kaltu neprisipažino, jis nukentėjusios merginos šeimai sumokėjo 30 tūkst. litų. Nukentėjusioji pusė teisme civilinio ieškinio nepareiškė. Teismas lengvinančia aplinkybe pripažino tai, kad žala nukentėjusiesiems buvo atlyginta.

Tačiau teismo mėginimas paaiškinti, kodėl B. Burgiui buvo skirta būtent tokia bausmė, sukėlė audringą buvusio gimnazijos direktoriaus palaikymo būrio reakciją. "Pagal Jūsų nusikalstamos veikos kvalifikaciją, baudžiamasis kodeksas numato tik realią laisvės atėmimo bausmę. Taikant Jūsų metodus tokią bausmę ir reikėjo skirti", – pradėjo teisėja Birutė Drozdienė, tačiau jos žodžius nutraukė plojimai ir replikos, kad teismui neprivalu auklėti, o susirinkusiems neprivalu klausyti to, ką teismas aiškina jau po nuosprendžio paskelbimo.

"Pritaikė straipsnį, kurį sugalvojo prokuroras, ir dar guodžiasi, kad išmano švietimo taisykles. Teismas užkasė tą gėlę, kuri buvo mergaitė gimnazistė – sutrynė ir sumindė, dabar aš jai jau tikrai negalėsiu padėti“, – po posėdžio žurnalistams kalbėjo B. Burgis.

Pedagogas tvirtai pareiškė, kad skųs šį teismo nuosprendį. "Mano gvardija, kuri čia dalyvavo, mane išteisino", – pasididžiavimo, kad teismo salė buvo pilna KTU gimnazistų, neslėpė B. Burgis.

Neeilinė istorija viešumon iškilo po to, kai praėjusių metų rugsėjį du KTU gimnazistai per ekskursiją Vilniuje užsirūkė viešoje vietoje. Pagal KTU viešai skelbtas taisykles gimnazistai įsipareigoja nerūkyti. Taisyklių nepaisiusiems moksleiviams buvo priminta, kad už gimnazijos taisyklių nesilaikymą jie šalinami iš prestižinės mokyklos.

Gedimino pr. užsirūkęs gimnazistas savo noru paliko gimnaziją. Tuo tarpu rūkiusi gimnazistė ir jos tėvai nutarė taip lengvai nepasiduoti. Į pokalbius su gimnazijos direktoriumi B. Burgiu tėvai atvyko ginkluoti garso įrašymo technika. Dukra neatsiliko ir pokalbį su direktoriumi taip pat įsirašė.

Trys pokalbių įrašai tapo kaltinimo B. Burgiui pagrindu. 25 metus vadovavęs KTU gimnazijai B. Burgis atsistatydino iš šių pareigų.

Viešai skelbtos pokalbių ištraukos buvo vertinamos prieštaringai. „Nekelk jokių bangų, ir jei bandysi savo įrodinėti, tada sužlugdysiu tavo gyvenimą. Imsiuosi visų priemonių ir paskelbsiu tave nepakaltinama, ir tu liksi neatestuota“, – kalbėjo buvęs direktorius.

„Aš pasakysiu, kad ji sėdi klasėje todėl, kad ji yra nepakaltinama. Neturėkite iliuzijų – kitaip nepasakysiu. Ir ji sėdės, kol baigs gimnaziją, bet ji bus įvardinta kaip nepakaltinama (…). Bet jei jūs visi užsispirsite čia grįžti, tai aš jus įspėju – viešumas yra galingiausias ginklas. Aš tai padarysiu visur ir be jokių išimčių. Neturėkite iliuzijų – aš visur pasakysiu, kad mes ją palikome, kad ji yra nepakaltinama, o tai yra baisu“, – taip aiškino B.Burgis gimnazistės tėvams.

Teismo posėdžiuose klausant garso įrašų aiškiai jautėsi, kad pokalbis vienpusis. Įrašuose girdėti tik tėvų pasisveikinimas, o toliau vien pedagogo monologas. Pokalbyje su gimnaziste – panašiai. Labai panašios ir pokalbių pabaigos – jas vainikuoja nukentėjusiosios pusės džiugesys galimai pavykusiu įrašu.

Tąkart, po šių kompromituojančių įrašų perklausos teisme, B.Burgis neslėpė pasididžiavimo. „Tai geriausios mano gyvenimo kalbos“, – pareiškė buvęs KTU direktorius.

Per savo baigiamąją kalbą B.Burgis pabrėžė sau pačiam ir gimnazistams keliamus aukštus moralinius reikalavimus. KTU gimnazijos įkūrėjas retoriškai teisme klausė, kaip vertinti mokytojų pastangas išmokyti moksleivius? Gal tai vertinti taip pat kaip psichologinę prievartą?

Pedagogas taip pat klausė, kaip jis galėjo mokykloje palikti rūkusią gimnazistę? Esą niekas nebūtų patikėjęs, kad jis už tai nepaėmė kyšio.

Per paskutinį žodį buvo sausakimša Kauno apylinkės teismo posėdžių salė. Šios B. Burgio kalbos tądien irgi klausėsi būrys buvusių KTU gimnazijos absolventų, atvykusių palaikyti gerbiamo pedagogo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Benjaminas

Benjaminas portretas
Sunku vertinti iš šalies, teisme nebuvau, labai nesidomėjau, bet kažkoks negeras jausmas, kad teisingumo čia tiek pat, kiek Stankūnaitės ir Venckų byloje, nes net jei gerb. Burgis perlenkė lazdą, ta panelė vis dėlto, mano nuomone, pasielgė ne visai garbingai.

Lt

Lt portretas
Pritariu teismo sprendimui, dar didesne bausme galejo skirti uz demagogini, zeminanti, santazuojanti elgesi, nejauciu pagarbos susireiksminusiems "pseudopedagogams".

Rita

Rita portretas
Pritariu Vingiorykstei. Gerbiu ir palaikau B.Burgi , o ne kalejimo priziuretojus ir ju atzala.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių