Gatvių sankirtoje atkasti budelio namai

Smalininkų ir Puodžių gatvių sankryžoje archeologai atkasė įspūdingų radinių. Rasta buvusio mūrinio pastato rūsio dalis ir pamato fragmentai abipus skliauto. Pastatas iš kiemo pusės turėjo priestatą.

Rūsio mūras ir cilindrinis jo skliautas liudija, kad ši Senamiesčio dalis ir jos užstatymai yra vieni seniausių. Išlikusio rūsio su cilindriniu skliautu liekanos reprezentuoja XVII a. miesto užstatymą. Būtent šioje vietoje pradėjo formuotis miestas.

Archeologiniai kasinėjimai šiame sklype pradėti vasarą, o spalį atlikti atkasto mūro architektūriniai tyrimai.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė pasakojo, kad, radus vertingų Senamiesčio elementų, informacija teikiama vertinimo tarybai ir ji sprendžia, ar juos įrašyti į Kultūros vertybių registrą, ar pripažinti Senamiesčio vertingąja savybe. Atidengus Smalininkų gatvėje rūsį su cilindriniu skliautu siūloma jį pripažinti jį Kauno senamiesčio vertingąja savybe.

"Neseniai T. Daugirdo gatvėje rastos Kauno kalėjimo liekanos, o šiame sklype pagal 1796 m. parengtą Kauno miesto plano aprašą sklypas su pastatais galėjo priklausyti Kauno miesto budeliui", – pasakojo A. Naureckaitė.

Anot jos, ši Senamiesčio vieta iki šio rudens nebuvo išsamiai tyrinėta, tik fragmentiškai. Dabar vykdomi detalūs archeologiniai tyrimai, nes tokia sąlyga būtina prieš statant naujus statinius –  sklypas privalo būti iki galo išžvalgytas.

Pastaraisiais metais prasidėjo statybų Senamiestyje bumas, kartu padidėjo ir archeologinių tyrinėjimų apimtys, todėl nebeužtenka vietinių archeologų pajėgų. Tenka kviestis specialistų iš Vilniaus, Klaipėdos ir kitų miestų. "Darbo archeologams – tikrai daug. Tyrimai – turtingi ir pilni radinių. Reikšmingi specialistams, jau nekalbant apie miestą", – kalbėjo A. Naureckaitė.

Smulkūs reikšmingi archeologiniai radiniai keliauja į muziejų, o kas laukia nekilnojamųjų? "Kiekvienu atveju sprendžiama atskirai, bet kai atrandama retų XVI–XVII a užstatymų, statytoją įpareigojame papildyti projektą, kad į jį būtų įkomponuoti rasti mūrai", – sakė paveldosaugininkė.

Dėl radinių jau pakeisti projektai daugiabučių, pavyzdžiui, išdygsiančių Šv.Gertrūdos, M.Valančiaus, Kumelių gatvėse,  taip pat T.Daugirdo gatvėje, kur Jėzuitų gimnazija stato sporto salę.

Smalininkų g. 2 atsiras administracinės paskirties pastatas, o gretimais – daugiabutis gyvenamasis namas. Archeologinių tyrimų metu atidengtas XVII a. mūras bus išsaugotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kvazi Modo

Kvazi Modo portretas
Ten tos tuštybės mugei, Vietos nebėra! Statykim gyvą BUDELĮ greta Te už kapeiką KRABUI ŽNYPLĘ (s),Galvutę (s) ... Kerta!!!

jezuitas

jezuitas portretas
Kiek pamenu visai nesenai buvo statoma jezuitų mok. sporto salė, pastatytas didžiulis juodas griozdas nieko bendro neturintis su senamiesčio architektūra, ir dabar vėl statys sporto salę, tai gal iš karto santakoj pastatom stadioną ir išsispręs visi ginčai dėl sporto objektų ir nebus ginčų ir apsimestinių pasakų apie mokyklų sporto sales...

...

... portretas
Čia švelnus krabo perspėjimas kauniečiams kas jų lauks jei priešinsis medžių kirtimui.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių