Atidengtas memorialinis biustas P. Bingeliui

Šeštadienį Kauno muzikinio teatro sodelyje surengta iškilminga ceremonija – atidengtas memorialinis biustas Kauno valstybinio choro įkūrėjui, Kauno miesto garbės piliečiui Petrui Bingeliui.

Neeilinės asmenybės aura

Šių metų sausio 3 dieną P. Bingelis būtų pasitikęs 80-mečio jubiliejų, tačiau prieš dvejus metus jis pralaimėjo kovą su klastinga liga.

Kaip kalbėta biusto atidengimo ceremonijoje, visų atmintyje liko ypatinga, santūri Maestro šypsena (ją galima atpažinti skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtame P. Bingelio biuste), nuveikti darbai ir neeilinės asmenybės aura, lydėjusi P. Bingelį visose jo veiklos srityse.

Memorialinį biustą atidengę P. Bingelio bičiuliai – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta – kalbėjo apie gilų Maestro ir Kauno ryšį.

Bendras požiūrio taškas

„Su P. Bingeliu bendravau dar man būnant versle. Jį pažinojau kaip vieną nuostabiausių profesionalų, nuostabų, tyrą žmogų. Kai su Petru tapome kolegos Kauno miesto taryboje, niekada su juo nepolitikuodavome, puikiai vienas kitą suprasdavome, nes turėjome bendrą požiūrio tašką – Kauno gerovę“, - sakė meras V. Matijošaitis.

J. Krėpšta pabrėžė, kad P. Bingelis buvo labai plačios širdies, labai mylėjo žmones ir labai mylėjo Kauną.

„Karta aš jam sakau: maestro, jūs gal kokį namelį nusipirkite, ramiau ten būtų. Ne, jis sako, man labai gerai yra Kaune, bute. Vairuoti jis nelabai mokėjo, bet vaikščiojo laibai greitai ir visą laiką Laivės alėja. Ir aš šiandien labai džiaugiuosi, kad Petras sugrįžo į Laisvės alėją. Ir labai norėčiau padėkoti savivaldybei už Petro atminimui skirtą labai nuostabią vietą: iš šios vietos Petras galės žiūrėti, kas darosi Kauno muzikiniame teatre, galės pakontroliuoti ir Filharmoniją. Ir dar jis gali pakontroliuoti ir savivaldybę, nes jis tik pirmoje Kauno rajono savivaldybės tarybos kadencijoje nedirbo“, - kalbėjo J. Krėpšta.

Skambėjo romantizmo klasika

Biusto atidengimo ceremonijoje pabrėžta, kad P. Bingelio nuopelnai įvertinti Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, Šv. Lozoriaus ordino Didžiojo komandoro kryžiaus ordinu, įsimintiniausio 2004 m. Kauno menininko titulu, I laipsnio Santakos garbės ženklu, Kauno miesto garbės piliečio vardu, „Auksinės krivūlės“ riterio apdovanojimu, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Kauno filharmonijos direktorius J. Krėpšta priminė, kad P. Bingelis tapo vienu iš Lietuvos valstybinės konservatorijos Kauno fakulteto įsteigimo iniciatorių. Jis buvo Muzikos teorijos ir pedagogikos katedros profesorius, ilgą laiką vadovavo katedrai, darbavosi universiteto senate, išugdė būrį talentingų chorvedžių ir dirigentų.

Po biusto atidengimo ceremonijos Kauno valstybinis choras pakvietė pagerbti kolektyvo įkūrėjo ir ilgamečio vadovo atminimą Kauno valstybinės filharmonijos scenoje, skambant iškiliausiems chorams iš romantizmo epochos genijų G. Verdi ir R. Vagnerio operų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bingelis

Bingelis portretas
Bld, kokia lietuviška pavardė, kaip ir Landsbergis, Zingeris, Abramikienė, Cechanavičius, Icikevičius, kaip paplito gyvatynas, eins kiaurai...

Nevykęs

Nevykęs  portretas
darbas .Švelniai tariant .

:)

:) portretas
lgbt stiliukas komentare.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių