Ar atgis pirmasis Lietuvoje golfo aikštynas?

Aukso metus, o vėliau užmarštį išgyvenęs golfo aikštynas "Elnias" ir vėl primena apie save. Tiesa, kol kas mažais žingsneliais – tėra devynios duobutės ir treniruočių laukas.

Neatlaikė konkurencijos

Vytauto Motiejūno svajonė šalyje populiarinti golfą prieš dvidešimt metų daug kam kėlė šypseną. Svajokliu patikėjo ir jo iniciatyvą palaikė tik maža grupelė bendraminčių. Vienas tokių – tuometis prezidentas Valdas Adamkus, sutikęs tapti vyriausiuoju konsultantu, nes apie golfą išmanė gerokai daugiau nei pats V.Motiejūnas.

2000-aisiais projektas virto kūnu – Kauno rajone, Didžiosiose Lapėse, golfo krikštatėvis įkūrė pirmąjį šalyje golfo aikštyną – vienoje vietoje nukasė gruntą, supylė jį kitur, suformavo reljefus ir tvenkinius.

Kol maždaug 20 ha plote kamuoliukus į duobutes mušė sporto entuziastai, šalia esančioje teritorijoje lakstė V.Motiejūno augintiniai – elniai. Bent kelios dešimtys raguotųjų už tvoros lapuočių ūglius tebeskabo ir dabar, o aikštynas jau kurį laiką stovi užmirštas.

"Tiesą sakant, jo veikla niekada nebuvo sustojusi", –  žvelgdamas į taurėmis, medaliais ir nuotraukomis nusagstytas medines golfo klubo "Elnias" sienas, profesionalus treneris Tomas Pranevičius prisiminimais persikėlė į 2000-uosius, kai Didžiosios Lapės ir jose įrengtas aikštynas buvo žymių visuomenės žmonių traukos centru. Devynių duobučių aikštyne golfo lazdas rankose spaudė ne tik žinomi to meto politikai, verslininkai, medikai ar teisininkai, bet ir pradedantieji sportininkai, mėgėjai. Situacija esą pasikeitė po kelerių metų Vilniuje atsidarius Sostinių golfo klubo ir Europos centro golfo klubo aikštynams. Konkuruoti su jais "Elnias" nepajėgė.

Tik devynios duobutės

"Profesionaliuose aikštynuose yra aštuoniolika duobučių. Trumpiausios – iki 200 m, vidutinio ilgio – nuo 200 iki 400 m. Ilgiausios – PAR 5 – iki 500 m", – pastarųjų, pasak T.Pranevičiaus Kauno rajono aikštyne nėra.

Aštuonios iš devynių duobučių, kitaip dar vadinamų aikštelėmis, yra trumpos ir tik viena – PAR 4. Skaičius prieš raides diktuoja smūgių skaičių, per kurį privaloma įvaryti kamuoliuką į duobutę. Tuo metu aikštelių dydis diktuoja sportininkų naudojamas lazdas. Vienos kamuoliuką sviedžia toliau ir statesniu kampu, kitos –  arčiau ir gulsčiau.

"Žaisdami šiame aikštyne, vargu ar galėsite naudoti tolimo mušimo lazdą, su kuria profesionalai kamuoliuką nusviedžia apie 280 m", – apie sportininkų galimybes, kurias į rėmus spraudžia aikštelių matmenys, kalbėjo pašnekovas.

T.Pranevičius neslėpė, kad pastaruosius šešerius metus aikštyno būklė ne iš geriausių, o pavieniai sporto entuziastai, kurie čia užsuka, nė iš tolo neprimena srautų, į Kauno rajoną plūdusių prieš septyniolika metų.

"Viskam reikalinga priežiūra. Tarkim, žolė duobutėse turi būti maždaug 3,5 mm aukščio – kaip kilimas. Jei ji nepjaunama, žaisti sunku arba neįmanoma", – dirstelėjęs, kad iš po debesies kyštelėjusi saulė nuvijo lietų, golfo treneris pakvietė sekti paskui jį į golfo aikštyną.

Kiekvienam prieinama

Aikštelė, kurioje sustojo T.Pranevičius, plane pažymėta pirmuoju numeriu ir jungiasi su kita – devinta duobute. Kiek tolėliau – akimis sunkiai aprėpiamas treniruočių laukas su geltonomis vėliavėlėmis ir centre stovinčia žaidėjų taiklumą matuojančia sena skalbykle.

"Save vadinu šių trijų erdvių operatoriumi, – plačiais rankų mostais metrus matavo golfo profesionalas. – Vejapjove pats žolę pjaunu. Purškiu pesticidais, kad išnyktų piktžolės. Tiesiu kilimėlius."

T.Pranevičiaus prižiūrimose aikštelėse galima žaisti ne tik golfą – visi norintieji čia kviečiami išbandyti diskgolfą ir futbolgolfą. Vienu metu pirmoje ir devintoje duobutėse, pašnekovo skaičiavimais, telpa apie 60 sporto mėgėjų. Praėjusiais metais čia esą buvo susirinkę kone pusšimtis pirmokėlių.

"Kaina? Lazdos nuoma kainuoja 1,5 euro, o krepšelis su 68 kamuoliukais – puspenkto. Neribotas vienos–devintos duobutės žaidimas – tik 5 eurai", – lenkdamas pirštus atvykusiųjų išlaidas skaičiavo T.Pranevičius. Už papildomą mokestį galima išsipirkti vieną ar kelias pamokas su profesionaliu treneriu. Galima lankyti žaliosios kortelės, suteikiančios teisę žaisti golfą bet kuriame Lietuvos ar užsienio aikštyne, kursus.

Griauna stereotipus

"Golfas – žaidimas, reikalaujantis susikaupimo, koncentracijos, kantrybės. Čia netrūksta azarto, nes norisi kuo tiksliau numušti kamuoliuką. Maža to, visada žaidi gamtoje, kvėpuoji grynu oru ir daug judi. Profesionaliuose aikštynuose per 4–5 valandas golfo žaidėjai nueina apie 10–15 km, nes, kaip matote, mašinų čia nėra", – prisijungti prie golfo mėgėjų šeimos ir iš naujo atrasti aikštyną "Elnias" kvietė pašnekovas.

Profesionaliuose aikštynuose per 4–5 valandas golfo žaidėjai nueina apie 10–15 km, nes, kaip matote, mašinų čia nėra.

T.Pranevičiaus manymu, golfas Lietuvoje turi suformavęs labai klaidingą stereotipą – esą jis skirtas tik pasiturintiesiems. Taip gali atrodyti dėl to, kad žaidėjams privaloma laikytis golfo etiketo, vyrus įspraudžiančio į tvarkingas kelnes, šortus iki kelių, moteris – į golfo sijonus. Kur dar specialūs bateliai arba lygiapadžiai! Neretai – kepuraitės ir plonos odinės pirštinaitės. Tiesa, ne aksesuarai, o laikas, anot golfo žaidėjų, jiems atsieina brangiausiai – aikštynuose valandos esą tirpsta kaip ledas rankoje.

"Inventorius? Jo pasiūla labai didelė, o kaina prieinama kiekvienam. Internete galima nusipirkti dėvėtą lazdą ir už 5 eurus. Retai žaidžiantiesiems to visiškai pakaks. Žinoma, yra ir labai brangių. Kiekvienas renkasi pagal savo lygį ir poreikį, – į savąjį lazdų krepšį akies kampeliu dirstelėjo treneris. – Aš su jomis žaidžiu jau kelerius metus, bet atrodo kaip naujos. Golfo lazdos retai lūžta, o jei kas atsiklijuoja ar atsisuka, pats sutvarkau."

Reikalingas kauniečiams

Žinia, kad T.Pranevičius jau prieš kurį laiką apsiėmė gaivinti Kauno rajone esantį golfo aikštyną "Elnias", bene labiausiai nudžiugino Lietuvos golfo federacijos prezidentą Rymantą Juozaitį, kuris nuolat pabrėžia, kad šia olimpine sporto šaka gali užsiimti kiekvienas, nepriklausomai nuo amžiaus, o golfo lazda rankoje – anaiptol ne prabangos ženklas.

"Turėtume lygiuotis į Vakarų Europos šalis, Skandinaviją, kur golfo laukuose žaidžia ir vaikai, ir senjorai. Beje, jau ketvirtį amžiaus skandinavai remia šią sporto šaką, nes įrodyta, kad ji mažina vaistų vartojimą ir tikimybę patekti į ligoninę. Brangu? Prabangu? Toje pačioje Skandinavijoje atlikus tyrimą, golfas faktiškai nepateko į brangiausių sporto šalų dešimtuką. Čia ne ledo ritulys ar tenisas, – propaguoti aktyvų gyvenimo būdą, o valdžią keisti įstatymus ir skatinti atvykstamąjį turizmą, kvietė pašnekovas. – Europoje yra labai daug žaidėjų, kurie važinėja po įvairius golfo laukus. Manau, Lietuva iš to turėtų daug naudos."

Šiuo metu, pasak R.Juozaičio, šalyje yra penki profesionalūs aikštynai: Sostinių golfo klubas, Europos centro golfo klubas, "National Golf Resort", "The V Golf Club" ir Vilkės golfo klubas. Visi jie išsibarstę tolėliau nuo Kauno. Artimiausias maždaug už 60 km – Elektrėnų savivaldybėje.

"Todėl pakartosiu – aikštyno "Elnias" labai reikia Kaunui,  kauniečiams ir visiems gyvenantiesiems aplink", – šviesia užmiršto aikštyno ateitimi nesiliovė tikėti R.Juozaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas zurnalistui.

tadas zurnalistui. portretas
taip, atgis, jei dar turi klausimu, tu klausk, nesigedyk.

antinelegaluinvazija

antinelegaluinvazija portretas
bukuti, misku plotas Lietuvoje ne mazeja. O turbut ir dideja netgi. Bet svarbu palot kaip tipiniam kvailam komentatoriui nieko nezinant

NA NA

NA   NA portretas
Lietuva virsta į karinį poligoną ,yra kertami miškai ir pigiai išparduodama medieną ,o pliki laukai , virsta golfo aikštelėmis ,,,sėkmės ,kur dėsis mūsų partizanai ,kai neliks miškų ,išvalančių Lietuvos orą nuo parazitų ,,,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių