Aleksote duris atvėrė ypatingas vaikų dienos centras

Aleksote atidarytas vaikų dienos centras, skirtas vaikams, turintiems autizmo sutrikimą. Centro vadovai tikina, kad čia priimami tie vaikai, kurių atsisako kitos popamokinės veiklos ugdymo įstaigos.

Priimami atstumtieji

Europos prospekte duris atvėrė vaikų autistų dienos centras "Meilės lašelis". Šį dienos centrą galės lankyti autizmo sutrikimą ar protinį atsilikimą turintys vaikai. Centro tikslas – ne tik padėti vaikams autistams priprasti prie kitų žmonių, atsikratyti baimių, pažinti pasaulį, bet jis kartu skirtas ir tėvams.

Pastebima, kad neįgalius vaikus auginantys tėvai dažnai užsidaro namuose, pamiršta įprastą socialinį gyvenimą, negali dirbti. Leidžiant vaiką į dienos centrą, galima ir tėvams atsipūsti nuo pabodusios kasdienybės.

"Jei vaikas turi elgesio sutrikimų, niekas jo priimti nenori. Turime vieną vaiką, kurio atsisakė visi centrai. Ir pas mus jis iš pradžių viską laužė, pyko, tačiau dabar jis pasikeitė, tapo meilus, draugiškas. Žinoma, kai būna daug žmonių, vaikai išsibalansuoja, bet tikrai keičiasi. Be to, ir patys tėvai dažnai bijo išeiti į viešumą su vaiku, kuris turi elgesio sutrikimų, tad centre vaikai pratinami prie kitų žmonių, tėveliai gali jį ilgiau palikti. Galiausiai tėvai gali vėl pradėti dirbti, o ne tik su vaiku sėdėti", – sakė VšĮ "Ištiesk pagalbos ranką" direktorė Loreta Mickūnaitė.

Veikla plečiasi

Tai jau antrasis šios viešosios įstaigos autistams dienos centras Kaune. Dienos centras "Šypsena" veikia miesto centre. L.Mickūnaitė svarsto galimybę vaikus per abu centrus kiek paskirstyti ir į naujas patalpas priimti sunkesnius sutrikimus turinčius vaikus, o ten palikti vaikus, kuriems reikia mažiau specialistų priežiūros, tačiau visos darbo veiklos detalės paaiškės vėliau.

Naujai atidarytame "Meilės lašelio" vaikų dienos centre įrengti įvairiems užsiėmimams skirti kambarėliai. Vaikai gali užsiimti menine veikla, dirbti su įvairiais specialistais, lavinti savo bendravimo įgūdžius, atskirame kambarėlyje nusiraminti ar pailsėti. Centras siūlo įvairių veiklų tam, kad autizmo sutrikimą turintys vaikai galėtų labiau susipažinti su pasauliu.

Turime vieną vaiką, kurio atsisakė visi centrai. Ir pas mus jis iš pradžių viską laužė, pyko, tačiau dabar jis pasikeitė, tapo meilus, draugiškas.

Kol kas Aleksote įrengtos tik vidaus patalpos, tačiau tikimasi palaipsniui vaikams pritaikyti ir lauko erdves. Čia turėtų atsirasti laipynės, sūpynės ir kiti lauko užsiėmimų elementai.

VšĮ "Ištiesk pagalbos ranką" vadovė prasitarė, kad planuojama Kaune atidaryti ir trečiąjį centrą, nes poreikis yra didžiulis. "Kaune yra labai nedaug vietų, kur tėvai gali palikti autistus ar protinę negalią turinčius vaikus", – pridūrė L.Mickūnaitė.

Dirba iš idėjos

"Meilės lašelio" veikla paremta projektais, todėl čia darbuojasi įvairūs specialistai, galintys dirbti su negalią turinčiais vaikais. Čia su vaikais dirba logopedai, ergoterapeutai, psichologai, padėjėjai ir kt. Dauguma jų gauna vos kelis eurus už darbo valandą, tačiau dienos centro įkūrėja pastebėjo, kad su tokiais vaikais dažniausiai ir dirba idėjiniai žmonės.

"Šiemet iš ministerijos buvome gavę "Šypsenos" dienos centrui 11 tūkst. eurų, iš Neįgaliųjų reikalų departamento – 20 tūkst. eurų ir mūsų partneris Lietuvos autizmo asociacija "Lietaus vaikai" buvo taip pat suteikę 20 tūkst. eurų. Per įvairius projektus galėjome centre turėti reikiamų specialistų. Norint kitąmet sėkmingai vystyti veiklą, reikėtų bent 200 tūkst. eurų", – apie reikiamą biudžetą kalbėjo L.Mickūnaitė.

Ji pažymėjo, kad per įvairius projektus siekia pritraukti pinigų tam, kad tėveliams už dienos centrą nereikėtų mokėti nė cento. Vasaros metu organizuojamos ir stovyklos, kuriose siekiama ne tik padėti autizmo paliestoms šeimoms susitvarkyti su esamomis problemomis, bet ir susipažinti su socialiai aktyviais kitais tėvais ir pasisemti patirties. Tokie užsiėmimai dažniausiai tėvams taip pat nieko nekainuoja.

Šiuo metu dienos centrą pasikeisdami lanko 22 vaikai, tačiau tėveliai dar gali kreiptis, nes laisvų vietų yra. Dienos centro atstovai pastebi, kad jei paskirstomas laikas, vaikams būna daugiau erdvės ir nekyla problemų dėl jų elgesio, todėl galima koordinuotai vykdyti veiklą. Autizmo sutrikimus turintys vaikai už darbuotojų meilę atsidėkoja nuoširdžiomis šypsenomis ir geru elgesiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Kiek vaikų yra vienoje grupėja?

Anonimas

Anonimas portretas
Ar galima, neispejus atvykt pasiziuret kaip ir kokia veikla TEN VYKSTA. Teneisizeidzia rimtai dirbantys, širdi atiduodantys, bet... daugumo projektų- butaforiniai, arba veikla vyksta pradzioj, Nemaži pinigų kiekiais atitenka ne tiems kam turetu but paskirstomi. Rekomenduot istaiga tikrai yra kam, bet... prieš tai turi žinot ka rekomenduoji.. Tuo, kas rasoma, seniai ipratau tikekt tik 50/50

Laima

Laima portretas
Autizmas nėra protinė negalia.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių