Akademijoje – didelių darbų pabaigtuvės

Akademija gyvena ilgai lauktų pabaigtuvių nuotaikomis. Žinoma, transporto mazgo rekonstrukcijas ir Varžupio gatvės pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimo mastai nesulyginami, tačiau gyventojams buvo vienodai svarbu, kada pasibaigs darbai.

Pirmoji dvijuostė žiedinė sankryža rajone

Kovo 15 d. pradėtą ir apie 2 mln. eurų kainavusią sankryžų mazgo rekonstrukciją bendrovė "Autokausta" užbaigs kaip ir buvo žadėta – spalio 31 d. Praėjusios savaitės pabaigoje dieną ir naktį vyko ženklinimo, aplinkos sutvarkymo darbai. Lapkričio 1-ąją rekonstrukcijos vietose jau nebeliks greitį ribojančių ženklų, eismo dalyviai nebestrigs spūstyse. Beje, Šakių ir Pilėnų gatvių įrengta sankryža yra pirmoji Kauno turbo (dvijuostė) žiedinė sankryža. Ši naujovė palyginti neseniai įsitvirtino ir šalies didmiesčiuose.

Saugų pėsčiųjų eismą greta žiedinių sankryžų užtikrins suprojektuoti šaligatviai su saugumo salelėmis ir apšvietimas. Šalia pietinės žiedinės sankryžos įrengta transporto triukšmą slopinanti užtvara. Vairuotojų patogumui statomi informaciniai stendai, nauji kelio ženklai, specialios rodyklės.

"Autokaustos" projektų vadovas Modestas Petrauskas neslėpė, kad suvaldyti visus procesus esant tokiam intensyviam eismui buvo nelengva. "Šiame mazge transporto srautas didžiulis, projekto sprendiniai turėtų palengvinti gyventojų nuvykimą į miestą ir grįžimą iš jo", – įsitikinęs M.Petrauskas.

Šiame mazge transporto srautas didžiulis, projekto sprendiniai turėtų palengvinti gyventojų nuvykimą į miestą ir grįžimą iš jo.

Darbus atliekantys kelininkai susidūrė su nenumatyta grunto sutankinimo problema, mat tos vietos yra šaltiniuotos, į pagalbą teko pasitelkti Lietuvos automobilių kelių direkcijos laboratorijos specialistus, papildomai stabilizuoti kelio sankasas. Be to, rekonstruojamoje teritorijoje gausu inžinerinių tinklų, todėl teko atlikti nemažai žemės kasimo darbų.

"Dėjome daug pastangų, kad rekonstrukciją užbaigtume sutartyje numatyti laiku, be to, neklampino kelininkams palankūs orai", – sakė M.Petrauskas.

Darbai užsitęsė

Varžupio gatvėje šią savaitę bus baigti pėsčiųjų ir dviračių tako asfaltavimo darbai. Jam įrengti Kauno rajono savivaldybė skyrė apie 100 tūkst. eurų. "Tako ilgis – 726 m ir jis bus saugus ir tvarkingas, o štai gatvės danga jau baigia susidėvėti, nes sparčiai dygstant naujiems gyvenamųjų namų kvartalams nuolat zuja sunkiasvorė technika. Kol kas neatsakytas ir kitas klausimas: ar šiemet bus visiškai įrengtas Varžupio gatvės apšvietimas. Reikiamos komunikacijos po žeme jau nutiestos", – pasakojo Akademijos seniūnas Skirmantas Nominaitis.

Varžupio gatvėje praėjusią savaitę dar dirbo kelininkai.

Pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimo Varžupio gatvėje projekto pabaigos Akademijos gyventojai labai laukė – jis bus užtikrins tiek vaikų, tiek suaugusiųjų saugumą. "Darbai turėjo baigtis rugpjūčio 31 d. Tačiau ši diena svarbi visame rajone, ne tik Akademijoje. Todėl pirma buvo baigiami kiti, svarbesni projektai, tad pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimo darbai mūsų seniūnijoje kiek užsitęsė", – aiškino seniūnas.

"Šviesų sala" vilioja ne tik vietinius

Tačiau Akademijos seniūnija toli gražu negyvena vien ūkiniais reikalais, čia atsiranda naujų kultūros ir užimtumo formų. Nauju traukos objektu ne tik vietos gyventojams tapo "Šviesų sala", nuo rugsėjo 28-osios kasdien trims valandoms nušvintanti vos pradėjus temti.

"Vieną vakarą užsukęs pažiūrėti, sutikau 18 žmonių: pažįstamų ir nepažįstamų. Džiugu, kad bendruomenės idėjos nenuėjo perniek, didėja ir šviesų salos žinomumas. Bendruomenė nori pasirašyti sutartį su VDU, kuriai priklauso XI arba Marvos fortas ir jo teritorija, kad forte nesijaustume svečiais. Lazerių instaliacijos atidarymo šventė parodė, kad ši vieta buria visus Akademijos seniūnijos gyventojus: tiek senbuvius, tiek naujakurius", – džiaugėsi S.Nominaitis.

Pasak Akademijos seniūno S.Nominaičio, klausimas, ar šiemet bus įrengtas Varžupio gatvės apšvietimas, tebėra neatsakytas, nors reikiamos komunikacijos po žeme jau paklotos.

VDU rektorius Juozas Augutis patvirtino, kad nerukus bus pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Akademijos bendruomenės centru, o ateityje universitetas net dalyvautų bendrose projektinėse veiklose pasirašant naujus susitarimus, panaudojant universiteto mokslinį ir infrastruktūrinį potencialą (pvz. istorikus gamtininkus, studentus). Rektorius pateikė pavyzdį, kad taip jau nutiko su Aleksoto seniūnijos bendruomene, kur bendruomenės veiklos ir renginiai dabar vyksta VDU Kauno botanikos sode, bendruomenė esant reikalui naudojasi ne tik teritorija bet ir pastatais.

Meninę lazerių instaliaciją Marvos fortui apšviesti sukūrė pati Akademijos bendruomenė, pasinaudojusi Kaunas 2022 "Šiuolaikinių seniūnijų" projektinę parama ir pasitelkusi menininkus Liną Ramanauską ir Liną Kutavičių. Be jungiančių figūrų ir piešinių, yra ir tokių, kurių pageidavo bendruomenė, pavyzdžiui, raidės ABC – Akademijos bendruomenės centro trumpinys, modifikuotas "Kauno tvirtovės" ženklas ir kiti. Šviesos šaltinis – lazeris įrengtas Akademijos miestelio vandentiekio bokšte. Šviesos srautas nukreiptas į XI fortą, o pagrindinis akcentas – tiltelis, kuriuo vieninteliu galima patekti į salą. Žinoma, šviesoje ir spalvose maudosi ir visa sala. Seniūnas pabrėžė: be UAB "Kauno vandenys" administracijos geranoriškumo ši graži idėja nebūtų įgyvendinta.

Duoklė mažiausiems

Praėjusį šeštadienį Pikniko pievoje surengta Moliūgiadienio šventė. Jos metu atidaryta aikštelė, skatinanti vaikų fizinį aktyvumą, ji įrengta Kauno rajono visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis.

"Orientavausi į mažiausius vaikus, nes didesniems užimtumo aikštelę įrengė mano pirmtakė. Ten yra lauko treniruokliai, karstinės vaikams. Naujojoje aikštelėje tėvams nereikės baimintis ir saugoti atžalų, kad jie nenukristų, rinkausi neaukštas konstrukcijas, netgi nusileidimo kalnelis tėra vieno metro aukščio. Bendruomenė pageidavo smėlio dėžės, tačiau nerizikavau prisiimti įsipareigojimų, nes smėliui yra aukšti reikalavimai, jį reikia dažnai keisti, dėžę uždengti tentu, užtikrinti, kad smėliu nesinaudotų katinukai", – prisipažino S.Nominaitis.

Akademijos seniūnas prisipažino neišpildęs ir kito bendruomenės noro – įrengti sūpynes: "Sūpynės yra pavojingas įrenginys, jam reikalingos apsaugos zonos ir speciali, nukritus neleidžianti užsigauti, danga. Apskaičiavome, kad užtektų tik dangai, sūpynėms ir dar vienam įrenginiui, todėl tokį sumanymą atmetėme, nusprendėme investuoti į įrangą, o ne į dangą. Aišku, seniūnijai atsirado papildomas rūpestis – pjauti veją tarp įrenginių."

Į pikniko pievą ir vaikų žaidimo aikštelę – spalvingu takučiu.

Seniūnas apsidraudė, kad naujas turtas būtų apsaugotas nuo suniokojimo. Įrengti pergolę kainavo 10 tūkst. eurų. Šią sumą Akademijos bendruomenės centras laimėjo "Maximos" surengtame konkurse, o šalia įrengti žaidimų aikštelę mažiausiems miestelio gyventojams atsiėjo 4 tūkst. eurų. Todėl filmavimo kamera iš automobilių stovėjimo aikštelės buvo perkelta į Pikniko aikštelę, turtui, neturinčiam signalizacijos, saugoti.

Daugėja žalumos

Nors Akademijos seniūnijoje tikrai nestinga žalumos, jos seniūnijos rūpesčiu vis daugėja. Praėjusią savaitę viešoje erdvėje buvo pasodinta 3 m aukščio sidabrinė eglė. Ji jau vadinama kalėdine, nes ateityje per žiemos šventes čia ketinama burti bendruomenę.

"Jau atsodinome šiemet per sausrą neišgyvenusias tujas aplink naujas atliekų konteinerių aikšteles Pilėnų ir Jaunimo gatvėse. Netrukus apsodinsime dar dvi naujai įrengtas konteinerių aikšteles", – atliktus darbus ir planus vardijo seniūnas.

Neseniai atsodintos šiemet per sausrą neišgyvenusios tujos aplink naujas atliekų konteinerių aikšteles Pilėnų ir Jaunimo gatvėse.

Siekiant miestelio gyventojus apsaugoti nuo automobilių, važiuojančių "Via Baltica" ir Šakių plentu, keliamo triukšmo, seniūnija ketina kreiptis į specialistus, kad šie suprojektuotų, kur ir kokių želdinių galima sodinti daugiau ir tankiau. Tam jau užsakyta ir teritorijos topografinė nuotrauka. Dar šias metais planuojama parengti želdinimo projektą. Jam įgyvendinti bus galima pasinaudoti Savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios (SAARS) programos lėšomis. Mat nekilnojamojo turto vystytojas, statantis daugiabutį Tako g. 7, išpjovė nemažai medžių, ir pervedė nemažą pinigų sumą į SAARS fondą, kuri rezervuota Akademijos seniūnijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimynas

kaimynas portretas
Visiskai pritariu Zilvinui,antras ziedas visai nereikalingas,galima buvo daug paprasciau viska padaryti,o naujas nuvaziavimas i greitkeli labai status ir staigus,truputi pasnigs,ir ten gali buti daug vaizdu. Atvaziuojant nuo Garliavos,pravaziavus viaduka,reikejo daryti pakilima ant viaduko,o ta srauta,kuris nuo zemkes link miesto vaziuoja,galima buvo palikti kaip buvo,o ne kreipti juos i zieda.

...

... portretas
Tai KIEK dabar mėnesių skaitysim apie tas ESĄ 'pabaigtuves'?..

Geriausias internetinis darbas

Geriausias internetinis darbas portretas
Google sumokėjo už kiekvieną internetinį darbą nuo savaitės nuo 6000 iki 10000 eurų. Pirmąa mėnesį iš „Google“ gavau 27416 eurų atlyginimą. Laisvalaikiu dirbu 3 valandas per dieną. Tai tikrai patogi vartotojui ir aš tiesiog tokia laiminga, kad apie tai sužinojau. eikite į šią svetainę, kad gautumėte daugiau informacijos ... .................>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.C­­a­­s­­h­­F­­l­­o­­w­­7­­7.C­­o­­m
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių