Vargonų muzikos gurmanams – dovana

  • Teksto dydis:

Kauno arkikatedroje bazilikoje nuo birželio 2 d., kiekvieną sekmadienį, nuo 16 iki 16.30 val. bus galima klausyti profesionalių vargonininkų atliekamų trumpų koncertinių programų.

Tai dovana ne tik vargonų muzikos gurmanams. Miesto svečiai, mėgaudamiesi gražiu Kauno senamiesčiu, užsukę į Kauno arkikatedrą turės galimybę išgirsti, kaip skamba vertingiausi lietuviško paveldo vargonai. Muzikinės popietės vyks visą vasarą, retkarčiais užleisdamos vietą festivaliniams koncertams.

Ilgus metus šie vargonai buvo restauruojami ir prieš porą metų baigti visi atnaujinimo darbai. Vargonai dabar skamba įspūdingai, ypač kai jais griežia tikri šio amato meistrai. Tokia koncertinė praktika yra įprasta senojoje Europoje, kur miestų centrinėse šventovėse trumpais vargonų muzikos koncertais sekmadieniais pamaloninami susirinkusieji. Tai yra įmanoma, kadangi čia vargonininkais dirba aukščiausio lygio muzikantai. Tokia muzikinė "agape" vieniems yra tarsi sekmadieninis siurprizas, kitiems – kultūrinis įvykis, likusiems – galimybė pasigėrėti bažnyčioje skambančiu unikaliu "instrumentų karaliumi".

Kauno arkikatedros vargonai yra didžiausi lietuviško paveldo istoriniai vargonai. XX a. pabaigoje juos pastatė to meto žymus vargonų meistras Juozapas Radavičius. Šis instrumentas yra įspūdingo dydžio. Jį sudaro daugiau nei trys tūkstančiai grojančių vamzdžių, daugybė didelių ir mažų oro dumplių, trys manualai (klaviatūros grojimui rankomis) ir pedalinė klaviatūra. Pamatyti instrumento valdymą, grojimo techniką yra dar vienas ypatingas potyris. Tai galima padaryti tik pagal išankstinę registraciją, apsilankius feisbuke Kauno arkikatedros vargonų puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
būtinai pasiklausysim
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių