Šančių bendruomenė vėl nustebino – sukūrė operą

Jau tradicija tapusi Šančių bendruomenės šventė – Šančinės šiemet vėl nustebino kūrybiškumu. Šančių gyventojai įsitraukė į kūrybines dirbtuves ir sukūrė operą. Sekmadienį bendras kūrybos vaisius pristatytas Kopūstų lauke.

Įtraukiantis pasiruošimas

Šančiškiai toliau stebina kūrybiniais klodais. Šiais metais per tradicinę Šančinių šventę bendruomenė sukūrė operą. Žmonės dalyvavo visame kūrybos procese, o sekmadienį visos pastangos vainikuotos finaliniame renginyje.

„Operos idėja kilo iškarto po to, kai įgyvendinome Šančių parado idėją. Tuomet pamatėme, kokia yra kūrybinga mūsų bendruomenė. Kūrybiškumas taip pat atsispindi mūsų kasmetiniame kalėdiniame renginyje, kuris vyksta Kopūstų lauke. Dabar pabandėme sujungti mūsų patirtis, gausų šančiškių būrį ir kūrybingumą bei sukurti operą, kai bendruomenė būtų įtraukta nuo į procesą nuo pat pradžios“, – sakė viena organizatorių Vita Gelūnienė.

Ji pasakojo, kad operos kūrimo procesas prasidėjo dar pavasarį. Šančiškiai buvo pakviesti į intensyvias trijų dienų kūrybines kolektyvinio rašymo dirbtuves. Tuomet žmonės sukūrė libretą.

„Libretą sukūrė maždaug dešimt žmonių. Kitas etapas prasidėjo, kai mes Šančiuose paskelbėme operos mokyklą. Birželio mėnesį 25 dalyviai dalyvavo penkių dienų mokymuose, kuriuose mokėsi pagrindų, kaip yra kuriama bendruomenės opera“, – toliau apie pasiruošimą kalbėjo V.Gelūnienė.

Smagu, kai žmonės kažką daro, kuria, tada ir gyventi atrodo gražiau.

Į operos mokyklą buvo pakviesti ir profesionalai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, kurie dalijosi savo patirtimi. Anot operos sumanytojų, operos kūrime buvo labai svarbu bendradarbiauti su profesionalais, nes dalis operos kūrime dalyvavusių šančiškių nieko bendro neturi su tokia kūrybine veikla, tad savo srities ekspertai padėjo ne tik gamą prisiminti, bet ir sudėliojo taškus, kad opera suskambėtų kaip įmanoma geriau. Mokyklos pabaigoje šančiškiai rinkosi buvusioje kareivinių teritorijoje, kur buvo kopūstų sandėliai. Patys šančiškiai šią vietą vadina Kopūstų lauku.

„Ten sukūrėme galimą operos eskizą ir jį suvaidino ir sušoko. Šie žmonės toliau dalijosi savo patirtimi ir per šias Šančines mes kreipėmės į visus Šančių gyventojus, kviesdami juos ateiti ir kartu ruoštis operai“, – tikino operos mokyklos organizatorė.

Ypatingas kūrinys

V.Gelūnienė pasakojo, kad šančiškiai patys sukūrė libreto žodžius. Muziką libretui sukūrė taip pat šančiškis kompozitorius Vidmantas Bartulis.

„Dabar mes turime dar sukurtą dalį operos – prologą ir epilogą. Per Šančines juos dainavome įvairiose viešosiose vietose, o sekmadienį pažymėjome Šančinių pabaigą. Parodėme visos savaitės darbo vaisius. Pristatėme dalį operos. Kopūstų lauke muzika susijungė su judesiu“, – sakė bendruomenės operos kūrėjai.

Anot jos, V.Bartulio sukurta muzika nepaliko šančiškių abejingų, tad neatmetama, kad bendruomenės sukurtas libretas ir kompozitoriaus pritaikyta melodija ateityje taps Šančių himnu. „Visi, kurie išgirsta šį kūrinį daugiau nei du kartus, jau jo nebepamiršta ir kartu dainuoja ar bent jau niuniuoja jį savo galvose. Neabejoju, kad šis libretas ilgainiui taps mūsų identiteto dalimi“, – patikino V.Gelūnienė.

Ji tikisi, kad operos kūrybos procesas su Šančinių pabaiga nenutrūks ir vėliau bendruomenė galės pristatyti visą operą, o ne tik jos dalį. Neatmetama, kad visas bendruomenės operos kūrinys galėtu nuskambėti per kalėdinį Šančių renginį.

Žmonių vienybė

Šančių operos kūrimo procese dalydavę šančiškiai tikino, kad jiems yra labai svarbus bendrystės jausmas, todėl visą savaitę po darbų skubėdavo į operos mokyklą.

„Na muzikos tik mokykloje mokėmės, tad dabar jau viskas pamiršta, reikėjo viską iš naujo mokytis, tačiau jausmas labai geras. Manau, kad mūsų opera tikrai gerai suskambėjo“, – pasisakė besišypsanti moteris.

Tie, kas neišdrįso kartu su kaimynais užtraukti bendruomenės sukurto libreto, stebėjo visą pasirodymą ir negailėjo aplodismentų. „Smagu, kai žmonės kažką daro, kuria, tada ir gyventi atrodo gražiau“, – patikino neseniai į Šančius atsikrausčiusi Milda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Bendruomenė yra, erdvė yra reikia, tik gerų organizatorių. Sėkmės.

Nuosyabu

Nuosyabu portretas
Šis projektas išjudina daug žmonių. Nuostabi kūrybinė atmosfera, muzika, o kai dar šokiai prasidės, tai bus fantastika.

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Šaunuoliai šaunuoliai šaunuoliai!!!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių