- Šarūnė Kutinskaitė-Būdavienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
-
Rotušės rūsiuose – apie skirtingų epochų kaunietišką virtuvę
Skaniausias kąsnelis visada pasiekdavo Kauną! Ar tikrai? Į šį klausimą pasišovė atsakyti Kauno miesto muziejaus muziejininkai, miestelėnus pakvietę į gastronominę kelionę Rotušės rūsiuose.
Pasidalijo senu receptu
"Ar žinojote, kad kaunietiška virtuvė, kaip ir menas išgyveno gotikos, renesanso, klasicizmo ir baroko epochas?", – aplink save ratu subūręs smalsuolius, laiko mašiną užkūrė archeologas Povilas Gadliauskas.
Trumpai papasakojęs apie Europoje XII–XV a. klestėjusią, Lietuvoje XIV a. pabaigoje atkeliavusią gotiką, kurį kauniečių patiekalus paskandino riebaluose ir gausiai apibarstė prieskoniais, P.Gadliauskas persikėlė į renesansą ir karalienės Bonos Sforcos virtuvę.
Lenkijos karalienė ir Didžioji Lietuvos kunigaikštienė, Žygimanto Senojo žmona ir Žygimanto Augusto motina, anot muziejininko, yra viena ryškiausių XVI a. istorinių asmenybių. Atitekėjusi į LDK ir Lenkiją savo kraityje ji atsinešė visą Renesanso epochą, o to meto virtuvę papildė naujais skoniais.
"Beje, Bona Sforca savo vyrą išmokė valgyti šakute", – P.Gadliauskas toliau vardijo Lietuvos ir Lenkijos valdovės nuopelnus.
Antai, prie karalienės Bonos maistas pradėtas gardinti Viduržemio jūrai būdingomis žolelėmis, o į lėkštes vis dažniau keliavo žalios daržovės, nors iki tol manyta, kad jos tinkamos tik gyvuliams šerti.
"Alyvuogės ir alyvuogių aliejus, tortai ir lazanija", – P.Gadliauskas netruko pasidalyti pastarosios receptu.
Iš miltų, druskos ir vandens užmaišykite tešlą, nelimpančią prie rankų. Supjaustykite ją nedideliais rombais ir kiekvieną jų atsargiai paleiskite į vandenį. Išvirusius ir į viršų iškilusius skrylius sudėkite į dubenį, kad neprisigertų vandens. Tarkuotą baltą varškės sūrį sumaišykite su puse kvortos grietinės, šaukštu sviesto ir keliais kiaušinių tryniais. Į gautą masę suverskite iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus, skrylius ir viską gerai išmaišykite. Kepkite krosnyje maždaug 1 val.
Vynas pakeitė midų
Palinkėjęs gero apetito ir sėkmingų bandymų ruošiant senovinį lakštinių apkepą, P.Gadliauskas ranka mostelėjo į popieriaus skiauteles su kitais, iš Rimvydo Laužiko knygos "Istorinė Lietuvos virtuvė: maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje" ištrauktais receptais.
Iliustruotuose lankstinukuose aprašyti aštuoni patiekalai. Radvilų virėjo lydeka su kopūstais, gardintais medumi, razinomis ir cinamonu. Bebro uodega, pagal Stanislavą Czernieskį. Barščiai, su kmynais, migdolų riešutais ir mirkyta silke. Tradicinė kūčia iš kviečių ir žirnių. Ypatingasis cidonijų saldėsis, kuriuo širdis cukravo LDK didikai.
Ši epocha racionalizavo maistą, tuo metu lietuviai norėjo valgyti daug.
"Jo gamybai buvo naudojami ingredientai, apie kuriuos paprasti miestiečiai, vargu, ar ką nors žinojo. Tai cidonijos, citrinos ir baltas sausas vynas. Beje, šį gėrimą į Lietuvą taip pat atvežė Bona", – toliau intrigavo muziejininkas.
Vynas, anot jo, nukonkuravo midų ir alų, o aukštuomenė mėgavosi ir saldžiu, ir sausu vynu. Tiesa, prie pastarojo pratinosi iš lėto. Pradžioje jį saldino, vėliau dievų gėrimą pilstė į figūrėles, pagamintas iš cukraus.
"Reikia įsivaizduoti prancūzo veidą, lietuviui sausą vyną užkandant cukraus gabalėliu" – nusijuokė gastronominės kelionės gidas.
Valgė daug galvijų
Po Renesanso į šalį atkeliavo Barokas. Tiksliau – atitekėjo taukų upeliais, kaip ir Gotika. Vieną prieštaringiausių kultūros epochų, keitė Klasicizmas. Tiesa, jis žymesnių pėdsakų virtuvėje nepaliko, o kaimo žmonės Klasicizmo nė nepajuto.
"Ši epocha racionalizavo maistą, tuo metu lietuviai norėjo valgyti daug", – apie žmonių valgymo įpročius, kurių laikas beveik nepakeitė toliau kalbėjo P.Gadliauskas.
Nors į lėkštes vis dažniau keliauja žalios arba termiškai apdorotos daržovės, šviežios jūros gėrybės ar troškinta mėsa, cepelinų, aplietų spirgais ir keliais šaukštais grietinės ar troškintų kopūstų su riebalų sluoksniu per du pirštus, maisto vartotojai vis dar neatsisako.
"Be abejonės, didžiausią įtaką mūsų virtuvei padarė barokas. Jo maistas yra sunkus, riebus, su daug mėsos", – pastarąjį teiginį muziejininkas netruko pagrįsti archeologiniais radiniais.
Ne puošnia lėkšte, kuri kabėjo ant didikų namų sienų, ne dužusio kiaurasamčio šukėmis ar sprindžio dydžio puodeliu, o galvijų kaulais.
"Ne kiaulėmis, ne vištomis ar kitais gyvuliais lietuviai anuomet mito. Iki XIX a. lietuviai pagrinde valgė galvijus", – P.Gadliauskas netruko argumentuoti tokį vietinių pasirinkimą. – Įsivaizduokite tarpgentinius laikus. Neturėdami maisto, vienos genties vyrai užpuola kitą bendruomenę. Po ilgos kovos užima piliakalnį, o kieme randa keturias kiaules ir tiek pat jaučių. Šie paklusnūs – ragus parišus virve, eina. O kiaulės ne tokio charakterio. Jas reikia arba palikti neliestas, arba pjauti vietoje. Tiesa, kiauliena greitai švinksta. Štai jums ir atsakymas, kodėl lietuviai valgė tiek daug galvijų."
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tarptautinėje parodoje pristatyti turizmo smaragdai
Sausio 27–29 d. Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro komanda dalyvavo tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje ADVENTUR 2023 Vilniuje. ...
-
Kunigas ir poetas S. Kandratavičius: galiu ir noriu keistis9
Šiemet sausio 4-ąją kunigas ir poetas Skaidrius Kandratavičius pažymėjo savo 50-ąjį jubiliejų. Pernai sukako 20 metų, kai jis įšventintas į kunigus. Septyniolika metų klebonavo Kėdainių rajone: Paberžėje, Surviliškyje, Lab...
-
Kai laikinumo jausmas ir padeda išgyventi, ir žudo
Po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą bet koks kultūros projektas, kuriame dalyvauja šios šalies menininkai, įgyja naujų prasmių. Net ir iki 2022 m. vasario 24 d. tapytuose paveiksluose, kurtoje muzikoje, komponuotoje instaliacijoje ...
-
Kauno gatvių istorija: Parodos gatvė8
Metams bėgant, Parodos gatvės medinukus ėmė keisti prie moderniosios sostinės architektūros rūpestingai priderinti pastatai. ...
-
Pirmą kartą surengtuose hiphopo apdovanojimuose – kauniečių triumfas1
Pirmą kartą surengtuose hiphopo šokėjų apdovanojimuose „Žalgirio“ arenos amfiteatre apdovanoti šalies geriausieji. Daugiausia apdovanojimų susišlavė kauniečiai, o vakaro intrigą sustiprino netikėtos sužadėtuvės. ...
-
Fantasmagoriškas Kauno miesto simfoninio orkestro gimtadienio koncertas
2005 m. vasario 5 dieną nuskambėjo pirmasis naujai suburto Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas, šiais metais kolektyvas pasitinka jau 18-ąjį gimtadienį, kasmet klausytojus nudžiugindamas naujomis programomis, įrašais ir koncertais s...
-
Opera „Lokys“: mistinis trileris su pagoniškais užkeikimais
Visko persisotinęs šiuolaikinis pasaulis vis dažniau atsigręžia į prigimties ar žmogiškos esybės slėpinius, tad Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pastatyta opera „Lokys“ kaip niekada aktuali ir įtraukianti. Kaune vi...
-
V. Petrulis: architektūra – daugiau nei fasadai3
Geriau suprasti žmones ir jų gyvenimą skirtingais laikmečiais galima vien tik lėtai pasivaikščiojus miestų gatvėmis ir gerai įsižiūrėjus į namų fasadus. Pasak architektūros istoriko Vaido Petrulio, išmokus tinkamai „skaityti&...
-
Spalvos įtikina: viskas bus gerai2
Maironio literatūros muziejaus padalinyje – Vaikų literatūros muziejuje – veikia tapytojos, kraštovaizdžio architektūros specialistės, dėstytojos doc. dr. Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės tapybos darbų paroda optimisti...
-
Kauniečiai skulptoriai sužavėjo Amerikos publiką ir pelnė net du prizus5
Kolorado valstijoje, JAV, pasibaigė 32-asis tarptautinis sniego skulptūrų čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo patyrusi skulptorių komanda – Mindaugas Jurėnas, Kęstutis Lanauskas, Artūras Burneika – ir architektas Tomas Petreikis, kurie jau...