Raudondvaryje susiburs pasaulio lietuviai?

  • Teksto dydis:

Lietuvių muzikos kolektyvai iš viso pasaulio kitų metų liepos 17 dieną galėtų užtraukti Tautišką giesmę Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje. Šią idėją Kauno rajono merui Valerijui Makūnui pristatė Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkės pavaduotojas Gintautas Želvys.

Sankt Peterburgo Nikolajaus Rimskio-Korsakovo konservatorijos profesorius Gintautas Želvys kartu su broliu, Kauno valstybinio muzikinio teatro direktoriumi Benjaminu Želviu, apžiūrėjo baigiamą sutvarkyti Raudondvario dvaro sodybą ir nusprendė, kad ši vieta yra tinkama susiburti pasaulio lietuviams.

Buvęs dvaro žirgynas baigiamas pritaikyti Menų inkubatoriui: centriniame jo pastate bus maždaug 500 vietų žiūrovų salė su scena, fligeliuose įrenginėjama parodų salė, pagalbinės patalpos, antrame aukšte – kambariai, kuriuose galės apsistoti menininkai.

Muzikalūs broliai tvirtino, kad Raudondvario dvaro žirgyno akustika yra puiki. Tuo įsitikino ir Pažaislio muzikos festivalio rengėjai, šiose erdvėse jau surengę įspūdingą kamerinės muzikos koncertą. Menų inkubatoriui dar trūksta apšvietimo, sceninės įrangos, gero fortepijono, tačiau V. Makūnas tikina, kad tai – tik laiko klausimas.

Raudondvario dvare sprendžiamos ir maitinimo problemos: vienas restoranas baigia įsikurti atnaujintoje oranžerijoje, kitas – centrinio pastato rūsiuose.

„Manau, kad tai ideali vieta ir bendruomenių susibūrimams, ir meno projektams“, – kabėjo G. Želvys.

Profesorius puoselėja dar vieną idėją – Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje įsteigti Kamerinio orkestro akademiją.  Įvairių šalių muzikantai dvi tris savaites galėtų gyventi žirgyne, kartu repetuoti, o vėliau su specialia programa keliauti po dvarus.

Raudondvario dvaras vilioja ir kitus menininkus, čia vyksta tarptautiniai plenerai, parodos, eksponuojamas fotografijos klasiko Antano Sutkaus kūrybinis palikimas. Kauno rajono savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Kauno muzikiniu bei dramos teatrais, Kauno filharmonija, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ten nuostabu

ten nuostabu portretas
gera aura

melita

melita portretas
Gera vieta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių