Pažaislio savaitgalio programa – muzikos gurmanams

  • Teksto dydis:

Dviem premjeromis ir debiutais pažymėtais koncertais pirmąjį vasaros mėnesį užbaigs XXVII Pažaislio muzikos festivalis.

Iš tamsos šviesa

Birželio 21 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje klausytis spalvingos programos „Karmen ir kitos istorijos“ pakvies Lietuvos kamerinis orkestras ir mušamųjų instrumentų ansamblis „Giunter Percussion“ kartu su solistu ir dirigentu, smuikininku Sergejumi Krylovu.

Pernykščiame Vilniaus festivalyje nuskambėjo kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinio „Ex tenebris lux“ premjera. Šiemet šį išraiškingą kūrinį išgirs ir Pažaislio muzikos festivalio publika. „Kompozitorė, kurios muzikoje gimsta „harmonijos debesų aureolės“, – taip metaforiškai apie Ž.Martinaitytės muziką rašo svarbiausių Niujorko leidinių kritikai. „Ex tenebris lux“, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „Iš tamsos šviesa“. „Norėjosi, kad ši muzika taptų vedliu per užsitęsusios tamsos zoną ir galiausiai atvestų mus į šviesą, leistų ją patirti bent garsiniu pavidalu“, – sako pati kompozitorė.

Koncerto programoje numatyta ir pasaulinė premjera – italų kompozitoriaus Nicola Campogrande'es Koncertas smuikui ir styginiams, dedikuotas Lietuvos kameriniam orkestrui ir jo meno vadovui S.Krylovui. Vienas geriausiai žinomų šiandienos italų kompozitorių N.Campogrande savo originalų kūrybos stilių kuria derindamas praeities ir dabarties tradicijas. Jo muzika įrašyta į daugiau kaip 30 kompaktinių plokštelių ir atliekama tokiose salėse kaip „Royal Albert Hall“, „Wigmore Hall“ Londone, „Teatro alla Scala“ Milane, „Opéra Royal de Wallonie“ Lježe, „Werner Hall“ Sinsinatyje, „Rudolfinum“ Prahoje, Paryžiaus filharmonijoje ir kitur.

Trečiąjį vakaro programos kūrinį – 1967 m. sukomponuotą „Karmen siuitą“ Rodionas Ščedrinas vadino laisva Georges’o Bizet muzikos transkripcija styginiams ir mušamiesiems. Atrodytų keista, bet tuomet Maskvos didžiajame teatre įvykusi baleto premjera sukėlė nemažą šurmulį: pasipylė kaltinimai erotika ir G.Bizet muzikos subjaurojimu. Laikas viską sudėliojo į savo vietas – „Karmen siuita“ dabar karaliauja teatrų ir koncertų scenose, o šį kartą ugningais jos garsais galės mėgautis Pažaislio muzikos festivalio publika.

Išskirtinis svečias

Birželio 26 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje XXVII Pažaislio muzikos festivalis kviečia klausytojus tapti naujo muzikinio reiškinio Lietuvoje liudininkais: debiutinę programą publikai pateiks puikiai pažįstamo pianisto, iš JAV į Lietuvą gyventi persikėlusio virtuozo Alexanderio Paleyaus suburtas ansamblis „Paleasis“.

Greta pianisto klausytojai regės puikiai žinomus instrumentininkus, kurių pavardės dažnai sumirga koncertų afišose. Tai fleitininkas Vytenis Gurstis, obojininkas Ugnius Dičiūnas, klarnetininkas Karolis Kolakauskas, fagotininkas Andrius Puplauskis, valtorna grojantis Gediminas Abaris, smuikininkas Linas Valickas, altininkas Tomas Petrikis, violončelininkas Rokas Vaitkevičius ir kontrabosininkas Dainius Rudvalis.

Labai atsakingai rinkausi ansamblio narius ir man pasisekė – nė vienas iš pakviestųjų neatsisakė. Pagrindinis mano pageidavimas – kad jie degtų šia idėja.

Taip ansamblio sukūrimo idėją ir debiutinio koncerto programą pristato pats idėjos autorius pianistas A.Paleyus: „Toks ansamblis – sena mano svajonė. Norėjau suburti vienminčius, nes tikrai gausu nuostabaus kamerinės muzikos repertuaro, kurio beveik niekas neatlieka. Visų pirma – dėl jo sudėtingumo, antra – dėl neįprastos atlikėjų ansamblio sudėties. Labai atsakingai rinkausi ansamblio narius ir man pasisekė – nė vienas iš pakviestųjų neatsisakė. Pagrindinis mano pageidavimas – kad jie degtų šia idėja. Ansamblio nariai greitai suprato, kad šis projektas – ne vienkartinis pasigrojimas. Mes dirbame iš esmės, labai rimtai ir atsakingai, netgi, sakyčiau, skrupulingai. Ansamblio „Paleasis“ pavadinimas – ne mano idėja, jį sugalvojo patys ansamblio nariai. Jie pasakė: jeigu jau yra „Cremerata Baltica“, tai kodėl negali būti ansamblio „Paleasis“, tad man beliko sutikti...“

Galimybė: S. Krylovo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras pamalonins melomanus išskirtiniais kūriniais / D. Matvejevo nuotr.

Koncertą pradės Johanno Nepomuko Hummelio sekstetas. Šis kompozitorius – mylimas Wolfgango Amadeus Mozarto mokinys, nors atstovauja jau kitai epochai. Tai ištisos virtuozų kohortos epocha, kuri apogėjų pasiekė Frederico Chopino ir Ferenzo Lizsto kūryboje. „Neįtikėtinai tobula, beprotiškai sudėtinga fortepijoninė muzika. Tikiu, kad ansamblio „Paleasis“ koncerte pavyks atgaivinti tikrųjų romantizmo idealų stebuklą", – sako pianistas.

Antrasis vakaro kūrinys – Ludwigo van Beethoveno kvintetas. Anot A.Paleyaus, tai gerai žinomas kūrinys, jį dažnai girdime scenose, bene kiekvienas klausytojas jau turi išankstinę nuomonę, kaip šis opusas turi skambėti. Pasistengsime jų nenuvilti. Programą baigsime didžiuoju Isaaco Ignazo Moscheleso septetu. Šis kompozitorius – taip pat netradicinė figūra muzikos istorijoje, sukūrusi savitą, prabangų, neįtikėtiną fortepijoninės muzikos stilių. Tai tas pats ankstyvasis romantizmas. Žinoma, daug dėmesio skiriama fortepijono partijai, nes kompozitorius buvo puikus pianistas.

„Esu labai dėkingas Lietuvai ir jaučiuosi pasirinkęs tinkamai, kai nusprendžiau persikelti čia gyventi. Dabar pildosi tai, dėl ko aš visą gyvenimą dirbau, nemiegojau naktimis. Galiu mėgautis muzikavimu, interpretuoti, ir visa tai vyksta Lietuvoje. Būtent čia mano veikla atrado bendrą vardiklį, viskas susidėliojo kaip išraiškinga mozaika. Esu dėkingas Dievui, kad galiu dirbti, groti ir tobulėti“, – sako muzikas.

Kas? Koncertas „KARMEN IR KITOS ISTORIJOS“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 21 d. 18 val.

Kas? DEBIUTAS: A. Paley ir „Paleasis“ koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 26 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
gydytojų pagalbos Ernestui

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Visą Lietuvą planavo nusagstyti mažais atsparos taškais kuriuose budėtų ne po daug išdavikų-žvalgų, paruoštų svajotojų, ne tik kautis, bet informuoti, kurstyti tautą apie vidaus ir pasaulio įvykius, žiūrėti, kad kurstyta Velnio tauta, žinotų, ją gina, kas kovoja prieš Velniofikaciją, teisybės savivaliavimą ir visokias žmonėms skriaudas preiš teisybę, kad nepalūžtų Velnio išpažintojai, kovoje su gėriu dėl laisvės ir joje rusentų nepriklausomybės ugnis. LR Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys. G. Žaliagiris, N. Žaliagirytė Venckienė, A. Venckus. V. Adamkus, A. Kubilius. Všį Ernmar Respublika. .2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių