P. Bingeliui – prestižinis apdovanojimas iš Austrijos

XXIII Pažaislio muzikos festivalio pabaigą pažymėjo išskirtinis įvykis: Kauno valstybinio choro meno vadovui ir vyriausiajam dirigentui prof. Petrui Bingeliui įteiktas Šv.Lozoriaus didysis kryžiaus ordinas.

Maestro įvertintas už ypatingus pasiekimus mene ir reikšmingą indėlį į Europos kultūrą.

"Sakoma, kad savame krašte pranašu nebūsi, tad buvau didžiai nustebęs sprendimu man įteikti ordiną, – "Kauno dienai" sakė P.Bingelis. – Mano vadovaujamas Kauno valstybinis choras kitais metais švęs veiklos 50-metį – manau, kad šis įvertinimas tiek mane, tiek visą kolektyvą paskatins dirbti dar daugiau ir sukurti reikšmingų bei gražių dalykų."

P.Bingelis negailėjo gražių žodžių kolegoms, su kuriais praleido kelias dešimtis metų. "Prie šios sėkmės smarkiai prisidėjo visas kolektyvas, kuris visada labai nuoširdžiai ir kruopščiai dirba, siekdamas įgyvendinti visus sumanymus. Kadaise priimtas sprendimas atvykti į Kauną ir pradėti organizuoti šio choro veiklas tikrai buvo vienas svarbiausių mano gyvenime", – neabejojo maestro.

Kauno valstybinio choro vyriausiojo dirigento gautą ordiną įsteigė Lietuvoje mažai žinoma nevyriausybinė organizacija Šv.Lozoriaus sąjunga. Vienoje, Austrijoje, įsikūrusi tarptautinė organizacija bendradarbiauja su daugiau nei 120 šalių, vienija 20 tūkst. narių visame pasaulyje. Ji taip pat yra įgijusi specialų konsultacinį statusą Jungtinių Tautų Ekonominėje ir socialinėje tarnyboje, o 2017 m. buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

Šv.Lozoriaus sąjungos šaknys siekia 1973 m., tačiau galutinę savo formą organizacija įgijo 2010-aisiais, lydima prof. Wolfgango Steinhardto – dabartinės sąjungos įkūrėjo.

Organizacija didžiausią dėmesį skiria humanitarinei pagalbai ir pilietinių teisių apsaugai, įgyvendindama šv.Lozoriaus principus – toleranciją, gailestingumą, labdaros skyrimą nepasiturintiems. Sąjunga taip pat yra įsteigusi daugiau nei dešimtį apdovanojimų, skirtų visuomenės veikėjams ar institucijoms, pasižymėjusiems skirtingose srityse.

Šv.Lozoriaus ordinais bei medaliais gali būti apdovanoti asmenys, vykdantys veiklą taikos užtikrinimo, humanitarinės pagalbos, labdaros, mokslo, meno bei kitose srityse. Apdovanojimus nusipelniusiems asmenims ar organizacijoms skiria pati Šv.Lozoriaus sąjunga. Tačiau su organizacija nesusiję veikėjai gali pateikti paraišką gauti ordiną už mokslo ar meno pasiekimus, siūlydami jo vertą visuomenininką. Būtent šios rūšies apdovanojimu buvo įvertintas prof. P.Bingelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nijole

nijole portretas
bravo, bravo. Jusu choras Europos virsune. Tokia pastaba isgirdau is kaimyno koncerte ir atsimenu visa guvenima.

Elena

Elena portretas
Sekmes kuryboje ...

Valentina

Valentina portretas
❤❤❤
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių