Kamerinės muzikos kursuose – pamokos ir bendrystė

Birželio 25–30 dienomis Kauno kunigų seminarijoje jau penktą kartą įvyks Tarptautiniai Juozo Naujalio kamerinės muzikos kursai, kuriuos organizuoja Kamerinės muzikos rėmimo fondas ir Kauno J. Naujalio muzikos gimnazija. Kursuose dalyvaus 30 jaunųjų stygininkų iš Panevėžio, Klaipėdos, Babtų, Jonavos, Kauno, Vilniaus. Dalyvių muzikavimo bus galima pasiklausyti nemokamuose koncertuose.

Atliepia poreikį

Idėja rengti šiuos kursus, padedant patyrusiam partneriui – „Xenia Ensemble“ asociacijai iš Italijos, kilo smuikininkei, Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos pedagogei Ilonai Klusaitei. Ketverius metus dėstydama šios asociacijos rengiamuose analogiškuose kursuose „Xenia“ Italijoje, kur atvyksta gabūs jauni muzikantai iš viso pasaulio, I. Klusaitė susipažino su puikiai išvystyta mokymo ir mokymosi metodika. Nors Lietuvoje vyksta daugybė jaunųjų atlikėjų konkursų ir festivalių, mokymo(si), paremto tikslingu klasikinės muzikos repertuaru, vadovaujant tarptautinei aukštos kvalifikacijos pedagogų komandai, vis dar trūksta. Pagrindinis šių kamerinės muzikos kursų tikslas – pasidalyti patirtimi su jaunaisiais muzikantais ir sužadinti domėjimąsi ansambliniu muzikavimu.

Kursų dėstytojų komandą šiemet sudaro solidūs kamerinės muzikos atlikėjai ir pedagogai iš viso pasaulio: Davidas Pokorny (Čekijos styginių kvarteto „Epoque“ primarijus), „Xenia Ensemble“ asociacijos prezidentė Eilis Cranitch (Italija, Airija), I. Klusaitė, Igoris Polesitsky (JAV, Italija, Ukraina), „Xenia“ kursų meno vadovė Elizabeth Wilson (Italija, Škotija) ir VDU Muzikos akademijos docentė, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos ir Juozo Gruodžio konservatorijos mokytoja ekspertė Ramutė Kalnėnaitė.

I. Klusaitė pastebi, kad jauniesiems muzikantams svarbios ne tik muzikinės žinios, bet ir fizinis ir psichologinis pasiruošimas. „Sportininkus varžyboms ruošia patyrę kineziterapeutai ir psichologai. Mes, muzikantai, taip pat turime išmokti rūpintis savo kūnu, eidami į sceną – valdyti emocijas“, – sako I. Klusaitė. Todėl, Kamerinės muzikos rėmimo fondui pasirašius sutartį su Lietuvos sporto universitetu, prie J. Naujalio kursų dėstytojų komandos šiemet jungiasi kineziterapeutė Agnė Čekanauskaitė ir psichologė Ilona Tilindienė. Sceninės raiškos patirtimi su dalyviais dalysis aktorius, skaitovas, retorinio meno dėstytojas Egidijus Stancikas.

N. Kiznio nuotr.

Įkvepiančios patirtys

Prie kursų dėstytojų komandos šiemet taip pat jungiasi dvi Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos absolventės – altininkė Marija Räisänen (styginių kvarteto „Erinys“ narė, prestižinio muzikos instituto „Curtis“ Filadelfijoje studentė, jau baigusi studijas Sibelijaus akademijoje Helsinkyje) ir smuikininkė Jonė Barbora Kiznė (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrė, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro narė, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokytoja).

Dar besimokydamos J. Naujalio muzikos gimnazijoje, muzikantės dalyvavo „Xenia“ kamerinės muzikos kursuose Italijoje. Abi atlikėjos pasakoja, kad ši patirtis jas įkvėpė savo profesinį kelią sieti su styginių kvarteto veiklomis.

Daugelis didžiųjų kompozitorių simfonijas ir koncertus rašė dėl pinigų, o kamerinę muziką – iš aistros, meilės muzikai.

„Tai man buvo gyvenimą keičiantis įvykis. Sutikau bendraamžių, kurie visai kitaip žiūrėjo į kamerinę muziką – mylėjo tai, ką darė. Ši patirtis mane labai stipriai paveikė ir pakeitė“, – pasakoja M. Räisänen. Altininkė su šypsena prisimena istoriją, kai pusiaunaktį skambino mamai norėdama papasakoti, kaip smagu groti ne iš poreikio išlaikyti egzaminą, bet jaučiant malonumą. „Mane šie kursai užkrėtė meile muzikai. Tuo noriu pasidalyti su jaunaisiais atlikėjais: parodyti, kad groti kamerinę muziką yra tikra laimė“, – sako M. Räisänen.

J. B. Kiznė džiaugiasi, kad į kursus susirenka tiek daug talentingų vaikų. „Su džiugesiu stebiu, kaip jie aktyviai įsitraukia į kursų veiklas ir kursų metu padaro milžinišką pažangą, kaip pradeda džiaugtis muzikavimu kartu“, – įspūdžiais iš ankstesnių J. Naujalio kursų dalijasi J. B. Kiznė. „Tokiame renginyje labai svarbi galimybė susipažinti su panašiais į save žmonėmis. Grojant su draugais ir padedant puikiai tarptautinei dėstytojų komandai atsiranda šeimyniškumo pojūtis, užkrečiantis meile muzikai“, – savo pačios dalyvavimą kamerinės muzikos kursuose prisiminė J. B. Kiznė, pridurdama, kad, net ir stropiai lankant muzikos mokyklą, akiratis niekuomet nebūna toks platus, kaip dalyvaujant kursuose.

J. B. Kiznė taip pat pasakojo, kad dalis J. Naujalio kursų dėstytojų nuolat dalyvauja ir daug didesnės apimties „Xenia“ kursuose. Atvykę į Kauną jie labai džiaugiasi tokiu bendradarbiavimu ir nuoširdžiai stebisi, kad, turint ribotas finansines galimybes, Lietuvoje pavyksta taip puikiai sukurti tai, kas Italijoje laikoma didele sėkme. Užsienio muzikantai išsiveža pačius šilčiausius prisiminimus apie Kauną ir Lietuvą.

Dalijimosi džiaugsmas

Muzikine vasaros pradžios tradicija jau tapęs renginys dovanoja ypatingus koncertus klausytojams. Vos per kelias dienas paruošę naujas programas, jaunieji kursų dalyviai scenoje atiduoda visą savo širdį. „Tai yra unikalu, nes daug koncertuojantys suaugę atlikėjai kartais tik profesionaliai atlieka savo darbą ir nieko daugiau“, – sako kursuose jau ne pirmus metus dėstysianti J. B. Kiznė.

M. Räisänen priduria, kad kamerinės muzikos ansambliai yra unikalūs tuo, kad sukuria itin platų garsų spektrą, kurio joks kitas ansamblis negali pakartoti. „Juk daugelis didžiųjų kompozitorių simfonijas ir koncertus rašė dėl pinigų, o kamerinę muziką – iš aistros, meilės muzikai. Mūsų, atlikėjų, misija yra dalytis šiuo lobiu, įtraukti į jį publiką“, – sako altininkė.

N. Kiznio nuotr.

Kasdien repetuosiantis jungtinis dalyvių orkestras dalyvaus šv. Mišiose už 100-mečio Dainų šventę Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. Skambės ypatingas kūrinys – kompozitorės Zitos Bružaitės atliekama J. Naujalio dainos „Lietuva brangi“ aranžuotė, su orkestru pasirodys Danguolės Beinarytės vadovaujamas choras „Jaunystė“.

Ypatinga dovana ne tik kursų dalyviams, bet ir klausytojams – I. Polesitsky koncertas. Šis atlikėjas žavi puikiu klezmerio muzikos tradicijų išmanymu. J. B. Kiznė pasidalijo prisiminimais iš praeitais metais J. Naujalio kursuose I. Polesitsky surengto vakarėlio: „Vieną vakarą jis sukvietė visus kursų dalyvius. Mes nežinojom, kas bus. Pradėjo pasakoti apie Ukrainos žydų muzikos tradicijas, ėmė demonstruoti, kaip, grojant smuiku, galima atskleisti visas emocijas – džiaugsmą, verksmą, liūdesį, kaip padaryti, kad visi norėtų šokti. 40 kartu grojančių ir improvizuojančių žmonių buvo kažkas įspūdingo“, – prisimena J. B. Kiznė ir klausytojams žada nepakartojamą muzikinę patirtį.

J. Naujalio kamerinės muzikos kursus iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Kursų organizatoriai už pagalbą dėkoja Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos kolektyvui, Kauno kunigų seminarijai, Kėdainių krašto muziejuj, Kėdainių muzikos mokyklai, Birštono kultūros centrui ir privatiems asmenims, remiantiems socialiai jautrių šeimų gabius muzikai vaikus: Benjaminui Žemaičiui, Astai Dagilei, krepšinio treneriui Kaziui Maksvyčiui su žmona Egle.


Atviri koncertai

Kursų dalyvių parengtas dvi skirtingas programas bus galima išgirsti viešuose, nemokamuose koncertuose: birželio 28 d. 17.30 val. Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje (Senoji g. 1) ir birželio 30 d. 16 val. Kauno Arkivyskupijos konferencijų salėje (Papilio g. 5).

I. Polesitsky koncertas „Kalbančio smuiko istorijos“ vyks birželio 26 d. 19 val. Birštono kurhauzo salėje. Šv. Mišios už 100-mečio Dainų šventę Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje vyks birželio 27 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių