Kauno dramos teatre svečiuojasi „Barbora Radvilaitė“: legendinis spektaklis – iš arčiau

  • Teksto dydis:

Šie metai režisieriui Jonui Jurašui ypatingi – Tarptautinę teatro dieną kūrėjas pagerbtas Auksiniu scenos kryžiumi už viso gyvenimo nuopelnus teatrui. Šį mėnesį minimas jo pastatytos Juozo Grušo dramos „Barbora Radvilaitė“ (1972) peržiūros, lėmusios režisieriaus likimą, 50-metis.

Režisieriaus veiklai dedikuota Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus paroda „Jonas Jurašas. Būties kaina“, kuri eksponuojama Nacionalinio Kauno dramos teatro fojė. Joje – atskira šiam legendiniam spektakliui skirta ekspozicija, – autentiškas dailininkės J. Malinauskaitės sukurtas Barboros Radvilaitės kostiumas, eskizai, įvykius atkuriantys audio įrašai, režisieriaus laiškas.

Tada, kai 1972-ųjų pavasarį Kauno dramos teatre J. Jurašas pastatė J. Grušo „Barborą Radvilaitę“, jis tapo Lietuvos kultūros legenda. Valdžia, susidorodama su „nepatogiu, per daug dvasingu ir nacionalistiniu“ režisieriumi, įsakė spektaklio finale atsisakyti Aušros Vartų Dievo Motinos paveikslo.

Režisierius, protestuodamas prieš nuolat jo spektaklius darkiusią cenzūrą, parašė atvirą laišką tuomečiam LTSR kultūros ministrui. Tai buvo pirmas toks protesto laiškas sovietinio režimo metais Lietuvoje. J. Jurašas, išdrįsęs pasipriešinti sovietinei sistemai, buvo pašalintas iš Kauno dramos teatro vyriausiojo režisieriaus pareigų be teisės dirbti teatre, 1974 m. jį kartu su šeima KGB išprašė iš Tėvynės.

Balandžio 20 d. 16 val. ir 17.30 val. vyks dvi parodos, per kurias bus galima ne tik aplankyti ekspoziciją, bet jos kuratorė Liucija Armonaitė papasakos apie šią likiminę spektaklio peržiūrą, pristatydama parodoje nedemonstruojamas nuotraukas ir kitą medžiagą.

Registruotis į nemokamas ekskursijas galima čia



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių