„Art deco“ paroda: reveransas pamiltam Kaunui

Spalio 1-ąją Karininkų ramovėje bus atidaryta paroda "Art deco Kaune 1919–1940. Namų jausmas". Joje žiūrovai galės gėrėtis ne tik plastiškų formų baldais, prabangiais apmušalais, šviestuvais, kurių ažūruose slapstosi šviesa, bet ir menininko Deivio Slavinsko tapybos darbais, suteikiančiais ekspozicijai šiuolaikiškumo, užbaigtumo.

Pokalbis apie estetišką aplinką, namų jaukumą ir atrastąjį Kauną su aistringu art deco stiliaus baldų ir interjero dekoro elementų kolekcininku prieš pusmetį Kaune savo namus atradusiu Dainiumi Lanausku. "Man vis nepraeina Kauno įsimylėjimo laikotarpis, tikiuosi, jog jis peraugs į meilę", – neslepia pašnekovas.

– Kaip atsirado idėja surengti šią parodą?

– Manau, kad tikras kolekcininkas turėtų būti truputį pabuvęs baldininku, skulptoriumi, verslininku. Pagal išsilavinimą esu skulptorius, o art deco stiliaus baldai man atrodo labai monumentalūs, skulptūriški. Kauno Pelėdų kalne esančiame tuomečiame Stepo Žuko dailės technikume (dabar Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultete) mokiausi meninio medžio apdirbimo. Įgyta baldininko specialybė leidžia man geriau suprasti baldų kūrimo amatą, Vilniaus Dailės akademijoje įgyta skulptoriaus profesija – leidžia pajusti daikto formą, o domėjimasis iš naujo art deco stiliumi – visa tai sujungia į bendrą visumą. Man patinka estetika, grožis, aš tuo mėgaujuosi.

Baldų kolekcionavimu giliau susidomėjau prieš penkerius metus. Buvo tokia įdomi istorija: draugo namuose, priklausiusiuose jo  Žaliakalnyje gyvenusiai amžiną atilsį močiutei, pamačiau labai gražų šviestuvą, nuo kurio tiesiog negalėjau atplėšti akių – stiklinis jo gaubtas tapytas ranka. Draugas sutiko man jį parduoti, tačiau paprašė, kad nupirkčiau visus miegamojo baldus, stovinčius namuose. Taip ir užsikrėčiau – tas šviestuvas man nušvietė platų, beribį art deco stilių.

Savo baldams ėmiau ieškoti namų – pradėjau galvoti apie kraustymąsi gyventi į Kauną. Po truputėlį įnikau į savo naujų namų kūrimo procesą: įsigijau tarpukario laikų butą, apstačiau tos pačios stilistikos baldais, papuošiau interjero elementais. Lankiau miesto muziejus ir pamačiau, kad mano turima baldų kolekcija, kurią būtų galima papildyti bendraminčių turimais objektais, yra labai vertinga ir daugeliui dar nematyta. Lietuviškų art deco stiliaus baldų išliko nedaug, tad paroda – puiki proga parodyti tai, kas gražiausio yra išsaugota.

– Papasakokite apie ekspozicijos formavimo procesą. Kaip atrinkote eksponatus parodai? Ar ilgai jų ieškojote? Ar šie daiktai yra iš privačių Kauno miesto kolekcininkų kolekcijų, o gal juos atradote ir kitur – sendaikčių turguose, aukcionuose?

– Keli privatūs kolekcininkai iš Kauno, kurie bendrauja tarpusavyje, dalijasi atradimais. Eksponatų atranka, žinoma, buvo. Teoriškai galėjome visą didžiąją Kauno įgulos karininkų ramovės salę, tačiau mūsų tikslas buvo atrinkti įspūdingiausius tarpukario Kauno autorių darbus. Šioje, pirmojoje tokioje parodoje, nusprendžiau laikytis principo – geriau mažiau eksponatų, bet įspūdingesnių.

– Gal tarp parodoje esančių eksponatų yra kūrinių, kuriuos lydi ypatingos istorijos?

– Parodoje bus vienas baldų komplektas, gautas iš restauratoriaus Bangučio Prapuolenio – žymaus baldų kūrėjo Jono Prapuolenio sūnaus. Būtent tas komplektas buvo pagamintas tapytojo, grafiko, scenografo Adomo Galdiko užsakymu. Tai žmogus – apipavidalinęs Kauno Valstybės teatro spektaklius, dalyvavęs grupės ARS steigime, po karo gyvenęs ir kūręs Paryžiuje ir Niujorke. J.Prapuolenis baldus kūrė ir aukštiems karininkams, turtuoliams, ir inteligentams, teatro ar meno pasaulio įžymybėms.

Parodoje bus eksponuojami ir du foteliai, kuriuos įsigijau iš sendaikčių supirkėjo. Jis pasakojo, kad jie stovėjo "Stumbro" gamyklos direktoriaus kabinete. Labai sunku dokumentais pagrįsti, ar tai tikras faktas, o gal tik graži legenda. Ekspozicijoje bus viena atskira kėdė, kuri 1937 m. pelnė aukso medalį Paryžiuje vykusioje Taikomojo meno parodoje – turime tai patvirtinančius dokumentus.

Įdomus parodos eksponatas – lietuviško lėktuvo ANBO orginalus propeleris, kurį parodai paskolino Kauno įgulos karininkų ramovė. Šalia jo yra lentelė, kurioje parašyta: "Inžinieriaus, architekto, lakūno, dimisijos vyr. letenanto Vlado Drupo dovana". Jis man pasirodė stilistiškai labai tinkantis šiai parodai, todėl papildys ekspoziciją – juk žymusis Kauno aviakonstruktorius Antanas Gustaitis taip pat savo kabinete turėjo tik jam sukurtą art deco stiliaus baldų komplektą "Konstruktorius".

– Kas būdinga art deco stiliui Kaune? Ar jam galima taikyti visus šio  stiliaus bruožus, susiformavusius Paryžiuje? Ar laikinojoje sostinėje kūrusių architektų, interjero elementų, baldų dizainerių šio stiliaus interpretacijos skyrėsi nuo kūrusių Pranzūzijoje, JAV?

– Žinoma, skyrėsi. Lietuviškasis art deco stilius nėra perdėtai dekoratyvus, jį galima laikyti santūresniu, atitinkančiu nacionalinį mūsų charakterį. Baldų, interjero elementų puošybai nebuvo naudojamos iš užjūrių atvežtos medžiagos – tokie autoriai, kaip Prapuolenis, pats atrinkdavo lietuviško ąžuolo, guobos, riešutmedžio, skroblo medieną, baldus puošė vietos perlamutru, metalu ar išskirtinai – gintaru. Svarbus lietuviškojo art deco bruožas – menininkai, atkartodami Vakaruose vyravusias formas, jungė jas su tautišku stiliumi. Netgi Kauno įgulos karininkų ramovės architektūros ir interjero negalima priskirti visiškam art deco – tai moderniojo, tautiško ir art deco stilių mišinys.

– Parodoje greta unikalių baldų, interjero elementų pristatomi ir tapytojo Deivio Slavinsko paveikslai, interpretuojantys art deco stiliaus temą. Kaip užsimezgė bendradarbiavimas su šiuo menininku?

– Man labai į akį krito Deivio Slavinsko kūrinio, kuriame moderniomis formomis vaizduojama Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilika, stilistika. Ją aš įvardyčiau naujuoju art deco. Kauną, jo architektūrą vaizduojantys tapybos darbai parodai suteiks šiek tiek šiuolaikiškumo, norėjosi, kad ekspozicija neprimintų sendaikčių turgaus.

 


Šiame straipsnyje: Art decoparodakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristė

Kristė portretas
Žaviuosi tarpukario Kaunu, todėl ir idėją tikrai žavinga: )

klaus

klaus portretas
Trūksta art deco stiliaus ant grindų pastatomo (grandfather clock) laikrodžio - o tokių yra...

vėjas

vėjas portretas
Labai labai džiugu dėl šio projekto. Nuo pirmųjų afišų pasirodymo nekantriai laukiam parodos atidarymo ir visų ateinančių "Perspektyva Retro" renginių. Tikiuosi, tai taps tęstine tradicija. Taip pat smagiai nuteikė planai dėl ateities. Tikiuosi susiburs bendraminčių būrelis ir kitiems projektams.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Kaune – pirmasis solinis N. Pareigytės koncertas
    Kaune – pirmasis solinis N. Pareigytės koncertas

    Penktadienio naktį kauniečiai ir miesto svečiai rinkosi į naktinį klubą „Taboo“, kuriame vyko pirmasis Nijolės Pareigytės solinis koncertas. ...

    40
  • Nepažintas maestro P. Bingelis
    Nepažintas maestro P. Bingelis

    Jurgio ir Ilmos knyga ne apie šventąjį, bet apie Petrą. Žmogų, kuris choro balsais ir vidine ugnimi tirpdė Kauno melomanų, o šokoladu glaistytais sūreliais – mylimos anūkės širdis. ...

    10
  • „Sugar“, arba Spektaklis, kuriame nėra pykčio
    „Sugar“, arba Spektaklis, kuriame nėra pykčio

    Kas nepamena dviejų moterimis persirengusių vyrų ir žaviosios Marilyn Monroe legendiniame Billy Wilderio filme „Džiaze tik merginos“? 1959-aisiais ši nespalvota komedija tapo tikra sensacija, nes pirmą kartą kino ekrane taip ry&scaron...

  • Šiuolaikinio Narcizo atspindžio paieškos
    Šiuolaikinio Narcizo atspindžio paieškos

    Spalio 18 d. sugrįžtantis netradicinis teatro festivalis „Namas Nr. 5“ prasidės režisieriaus Karolio Zajausko spektakliu – vizualine kelione „Narcizas“. Šaltą rudens vakarą spektaklio dalyviai, klaidžiodami įstabaus...

  • Durys į Afriką atsidaro ir Lietuvoje
    Durys į Afriką atsidaro ir Lietuvoje

    Lietuvis nelabai pažįsta Afriką. Pagalvojęs apie ten kuriamą teatrą galbūt įsivaizduoja archajiškus genčių ritualus. Tačiau Nacionalinio Kauno dramos teatro Ilgojoje salėje pristatyto spektaklio „Atverk duris“ pagal dramaturgo i&...

  • Kol ieškodami vaikštome parodų salėse tarp paveikslų, tol tapyba yra gyva
    Kol ieškodami vaikštome parodų salėse tarp paveikslų, tol tapyba yra gyva

    Prieš apsilankant vienokioje ar kitokioje parodoje sukirba mintis, kad ji kels klausimų, o apėję ekspozicijų erdvę rasime atsakymus. Tačiau toks scenarijus negali tikti visoms parodoms. Kauno paveikslų galerijoje eksponuojama 18-osios tarptautin...

    1
  • Tarptautinėje parodoje – rudeniniai keramikų kūrybos žiedai
    Tarptautinėje parodoje – rudeniniai keramikų kūrybos žiedai

    Kaip ir pernai, šiemet „Pavasaris“ taip pat atėjo rudenį - 17-toji tarptautinė šiuolaikinės keramikos paroda „Pavasaris“ visą rugsėjį buvo eksponuojama Maironio lietuvių literatūros muziejaus rūsio erdvėje. ...

  • Operos solisto A. Jacunsko gyvenimo moto: gyvenk, kad mylėtum
    Operos solisto A. Jacunsko gyvenimo moto: gyvenk, kad mylėtum

    Koks žodžių žaismas: važiuoju į pasimatymą su ilgamečiu Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) solistu Algirdu Jacunsku, kuris gyvena prie buvusio „Pasimatymo“. Iš tolo matau kostiumuotą vyrą su rožių puokšte, kuris gal...

    2
  • Kaune – prancūziški šiuolaikinio šokio gūsiai
    Kaune – prancūziški šiuolaikinio šokio gūsiai

    Tarptautinis šokio festivalis AURA šiandien Kaune prasidės nacionaline premjera: choreografės Birutės Letukaitės spektakliu „Prarasti prisiminimai“. Scenoje skambės gyvai atliekama kompozitoriaus Antano Jasenkos ir perkusininko A...

  • Šokio spektaklyje – visuomenę žadinančios idėjos
    Šokio spektaklyje – visuomenę žadinančios idėjos

    „Nesame labai toli nuo distopinės visuomenės“, – sako menininkė Inga Fontez-Sakurako, kartu su savo šokio teatru „Okarukas“ šį savaitgalį Kaune pristatysianti atnaujintą spektaklį „Meat Factory“. P...

Daugiau straipsnių