Speigas veja arčiau žmonių

Važiuojančius į Plikius stulbina neįtikėtinas vaizdas – apsnigtame gandralizdyje susigūžęs ant vienos kojos stovi gandras. Netoliese ant stulpo – dar vienas sparnuotis.

Šąla gandralizdyje

Gandrų pora tarp Slengių ir Gindulių čia užsiliko nuo vasaros. Kol žemės nekaustė gruodas, ši paukščių pora maisto rasdavo nesunkiai. Speigas ir gilus sniegas grasina gandrų porai žūtimi nuo šalčio ir bado.

Ornitologų tikinimu, kol gandrai tupi lizduose, jie dar turi maisto atsargų.

Vakar popiet gandrų poros lizde nebuvo, tačiau netoliese gyvenantis Šarūnas jiems atvežė susmulkintų menkių gabalėlių.

Šie gandrai ne vieninteliai likę žiemoti migruojantys paukščiai. Netoli Dovilų prie Minijos žmonės matė baikštų garnį.

Išliks stipriausieji

T.Ivanausko muziejaus ornitologas, Lietuvos paukščių žiedavimo centro vedėjas Ričardas Patapavičius tikino, kad ne tik gulbės, bet ir gandrai bei kiti žiemoti į pietus skrendantys paukščiai neretai lieka Lietuvoje.

"Dažniausiai neišskrenda silpni, paliegę ar traumuoti sparnuočiai. Kai jiems gresia badas, paukščiai artėja prie žmonių. Neretai žmonės priglaudžia ir išmaitina juos iki pavasario. Tai pagirtinas bruožas, tačiau gamtoje turi būti natūralioji atranka. Išgyventi privalo stipriausieji", – tikino R.Patapavičius.

Ornitologas pasakojo, kad gandrus priglaudę žmonės turėtų žinoti, jog šiuos paukščius reikėtų šerti mėsa, tik ji jokiu būdu negali būti riebi ar sūdyta. Tačiau ir nuoširdžiai globojami gandrai kartais žūsta. Mat gamtoje jie sulesa ir nevirškinamų elementų, pavyzdžiui, prariję pelę vėliau atryja jos kailiuką bei kitas liekanas. Taip paukščiai išvalo skrandį. Namuose gaudamas tik mėsos, gandras neturi progos tai padaryti. Todėl gyvūnų globos draugijos peržiem globojamus gandrus šeria vienadieniais viščiukais.

Priglaudė "Nuaras"

Gyvūnų prieglaudoje "Nuaras" vakar glaudėsi keturi šiemet išperėti ir likę čia žiemoti gulbiukai bei porelė gandrų. Dar vieną "Nuaro" darbuotojai tądien išvyko parvežti iš Plungės rajono.

Šalčio genami arčiau žmonių traukia ir kiti sparnuočiai. Pastaruoju metu Lietuvos miestuose pastebima daug žaliukių. Tai kiek didesni nei žvirbliai paukšteliai. Jie yra grūdlesiai, tad mieste ieško ne tik šilumos, bet ir ant įvairių augalų likusių sėklų.

Daugiau nei kitais metais šiemet Lietuvoje svirbelių – varnėnų dydžio kuoduotų šaižaus balso paukščių. Jų maistas – likusios ant krūmų uogos bei nenuskinti obuoliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių