Pasaulio įdomybės: kodėl liesėja baltosios meškos

Mokslininkai pastebėjo, kad per pastaruosius 30 metų baltosios poliarinės meškos ėmė liesėti. Kanados tyrėjų teigimu, dėl klimato kaitos meškų medžioklės ant ledo sezonas sutrumpėjo mėnesiu, tad šios, negavusios pakankamai maisto, palyginti su ankstesniais prieš tris dešimtmečius darytais duomenimis, vidutiniškai neteko 30–45 kg svorio – tai yra daugiau nei 10 proc. savo kūno masės.

Vakarų Švedijoje vienai 104 metų moteriai buvo pasiūlyta vieta vaikų darželyje. Vietos valdžia išsiuntė laiškus šeimoms su pasiūlymais leisti į vietos darželį vaikus, gimusius 2011, 2012 ir 2013 metais, tačiau per kompiuterio klaidą į sąrašą pateko ir žmonės, gimę prieš šimtą metų. 104 metų senolę ne papiktino, bet prajuokino ši klaida – moteris teigia, kad turbūt yra vienintelė šalyje, gavusi pasiūlymą grįžti į darželį.

***

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad, palyginti su 1980 m., sergančiųjų diabetu skaičius pastaraisiais metais išaugo keturis kartus. Sergančių suaugusiųjų šiandien yra daugiau kaip 420 mln. Išaugusį sergamumą medikai sieja su pasikeitusia mityba ir gyvenimo būdu.

***

Islamo atšaka alavitai, kuriems save priskiria ir Sirijos režimo lyderis Basharas al-Assadas, viešai atsiribojo nuo režimo. Užsienio žiniasklaidai paviešintame aštuonių puslapių dokumente alavitai B. al-Assado režimą vadina totalitariniu ir pasisako už demokratinę ir sekuliarią Sirijos valstybę. Alavitai siejami su šiitišku islamu. B. al-Assado režimą palaiko šiitiškos grupuotės, tokios kaip Libano „Hezbolah“, ar Iranas.

***

Susirašinėjimo programėlės „WhatsApp“ kūrėjai pranešė, kad visos vartotojų žinutės iš karto bus užkoduotos, kad prie jų negalėtų prieiti nusikaltėliai ar teisėsaugos struktūros. Socialiniam tinklui „Facebook“ priklausančios kompanijos teigimu, apsaugoti privačias vartotojų privačių žinutes, garso ar vaizdo įrašus yra esminis „WhatsApp“ tikslas.

Tokia nauja sistema ėmė veikti po to, kai JAV žvalgyba „Apple“ kompanijos paprašė priėjimo prie Kalifornijos šaudynes įvykdžiusio Sayedo Farooko privačių duomenų, esančių jo telefone. Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pasveikino „WhatsApp“ ir kompanijos sprendimą pavadino didžiule laisvo žodžio pergale.


Šiame straipsnyje: mokslininkaimeškosPSOdiabetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių